Minden, amit tudni akart a spárgáról

spárga
Vágólapra másolva!
Szóval van ez a spárga, amit még mindig nem ismer eléggé mindenki, pedig nem elég, hogy szezonális – sőt, a spárga tartósíthatatlan és szezonon kívül termeszthetetlen –, de hazai, finom és egészséges. Imádjuk, szeresse meg ön is!
Vágólapra másolva!
Váncsa István receptje spárgára, bárányra és wokra. Ilyenekért nagyon megéri a spárgát megismerni. Forrás: Táfelspicc

Zöld vagy fehér?

Ízlés dolga. A fehér lágyabb, enyhébb, a zöld frissebb, élénkebb karakter. A zöldet ráadásul nem kell meghámozni. Ha receptekben gondolkodunk, a klasszikus bassanói vagy hollandi mártásos változathoz a fehér illik, a karakteresebb alapanyagokkal keveréshez (birka, gomba, sajtok, szalonna, sonka) a zöld.

A fehér lágyabb, a zöld élénkebb ízű. Forrás: Táfelspicc

A vásárlás

Spárgát sem egyszerű vásárolni. Talán egyszerűbb, mint borjút, mert itt nem kell több, csak egy kis odafigyelés. A túlérett spárga ugyanis fásodik, azt viszont nem szeretjük, ezért ilyen spárgát ne vásároljanak. Ehhez a zacskó aljába rejtett szárvéget ellenőrizzék, ha száraz, pláne repedezett, ne vegyék meg. Kicsomagolásnál előkerülhet az esetleges rohadt spárgavég is.

"Jó módszer a spárga frissességének ellenőrzésére, ha megropogtatjuk az ujjunkkal – mondja Jahni László, a Kistücsök séfje – ha ropogós, akkor van benne elég víz, és friss."

Az ujjnyinál sokkal vaskosabb spárga is kerülendő, ahogy a barnás elszíneződésekkel tarkított is.

Még részletesebb vásárlási útmutatónkat itt találja.

A tisztítás

A fásság mellett a keserűség ronthatja el spárgavacsoránkat. Ennek elkerüléséhez a fehéret finom, vékony rétegben meg kell pucolni egy zöldséghámozóval.

Hopp, egy helyes eltörés Forrás: Táfelspicc

Ami viszont a zöld spárgánál elkerülhetetlen, az az alsó szár letörése. Ez mutatja magát, a spárgát két kézbe fogva, kb. az alsó harmadánál törjék el, és ott fog elpattanni, ahol kell.

A spárga nem igényel drámai hőkezelést, a zöldet nyersen is élvezettel lehet elfogyasztani, de a fehérnek is bőven elég legfeljebb 10 perces párolás.

A büdös

A spárga fogyasztásának egyetlen furcsa mellékhatása van, mégpedig a kénesen szagló vizelet, ami a fogyasztása után szinte rögtön jelentkezik. Nem kell megijedni, sem pedig a spárgának csodálatos tisztító hatást tulajdonítani. A spárga ugyanis saját maga viszi be a szervezetbe a metil-merkaptán nevű kénvegyületet, amelyet kiválasztó rendszerünk ilyen formában küld a külvilágra.

A receptek