Ezzel a pofonegyszerű trükkel még finomabb lesz kakaós süteményünk

Kakaópor
A kakaópor ízét, aromáját könnyen felerősítheted anélkül, hogy további extra hozzávalókat kellene hozzáadni.
Vágólapra másolva!
Bár a legtöbb háztartásban hetente készül egy-egy ínycsiklandó sütemény, mi, magyarok általában keveset kísérlezetünk otthon a receptekkel, és pont úgy készítjük, ahogy nagyszüleink, és így tovább. A profi cukrászok azonban számtalan trükköt ismernek, amivel felturbózzák az ízeket, feljavítják a textúrákat. Cikkünkben most elárulunk egy ilyen fortélyt, amelyért főként a csokis sütijeink lesznek hálásak.
Vágólapra másolva!

A kakaópor ízét, aromáját könnyen felerősíthetjük anélkül, hogy további extra hozzávalókat kellene hozzáadni, de ne gondoljunk semmi bonyolult dologra: egyszerűen csak adjunk forró folyadékot a kakaóporhoz, mielőtt a többi alapanyaggal összekevernénk! Ez lehet olvasztott vaj, kávé, tej, vagy víz – attól függően, hogy mi illik a recepthez, hiszen ezek valemelyikével jelentősen elősegítjük az ízek felszabadulását és a kakaópor új életre kel.
Használjunk olyan folyadékot, amely szerepel a recept hozzávalói között: melegítsük fel – de ne forraljuk! –, öntsük rá a kakaóporra, és hagyjuk állni néhány percig. Ezután a felhabzott kakaót addjuk hozzá a tésztához, abban a lépésben, amikor a folyadékot írja a recept.

Alapvetően ezt a trükköt minden olyan receptnél bevethetjük, amely folyadékot, olvasztott vajat ír. A kakaóporral készített brownie-k, csokitorták, muffinok például merészebb, gazdagabb ízvilágúak lesznek. 

Akad persze, amikor jobb, ha ezt a lépést kihagyjuk: ne próbálkozzunk olyan édességeknél, ahol hideg vagy szoba-hőmérsékletű vaj szerepel a hozzávalók között!

Az alábbi receptnél kipróbálhatjuk, hogyan működik ez a trükk:

Lisztmentes csokitorta 

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 11 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg cukrozatalan kakaópor
  • 3 tojás
  • 1 tk. vaníliaaroma
Kakaópor
A kakaópor ízét, aromáját könnyen felerősítheted anélkül, hogy további extra hozzávalókat kellene hozzáadni
Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  2. Egy 24 centis tortaformát kivajazunk, és megszórjuk kakaóporral.
  3. Forró víz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat. 
  4. Levesszük a tűzről, belekeverjük a kakaóport, néhány percig állni hagyjuk, majd mehet bele a cukor, a tojás és a vanília. 
  5. Beleöntjük a formába, és 30 percig sütjük. 
  6. Ha kész, 10 percig hagyjuk állni, mielőtt rácsra borítanánk.

Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!