Számos olyan élelmiszer van, amelyet tulajdonságaik alapján szinte mindenkinek rendszeresen kellene fogyasztania. Az egészséges tojás fogyasztás egy ezek közül. Számos előnye mellett az is egy plusz pont a tojás mellett, hogy nagyon könnyen és gyorsan készíthetőek belőle finomabbnál finomabb ételek. Ilyen például a főtt tojás, a rántotta, az omlett, a tükörtojás vagy éppen a buggyantott tojás. Ezért érdemes minden nap tojást fogyasztani.
A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer az egész bolygón. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, folsavat, B2-, B5-, B6- és B12-vitamint, forszfort, D-vitamint, E-vitamint és szelént. Továbbá számos fontos nyomelem is van benne, tehát a tojás szinte mindenből tartalmaz egy keveset, így szint tökéletes étel.
Igaz, hogy a tojásnak magas koleszterin tartalma, egyetlen tojás 186 mg-ot tartalmaz, azonban a kutatások szerint a tojásfogyasztás a legtöbb embernek nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintjét.
Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HDL szint, általában alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata. A tojás pedig növeli ennek a szintjét. Ezt bizonyítja egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy napi 1-3 tojás elfogyasztása négy héten át 6-13%-kal növelte a HDL-szintet fiatal, egészséges felnőtteknél.
A kolin egy olyan tápanyag, amelynek létezéséről a legtöbben nem is tudnak, mégis hihetetlenül fontos az emberi szervezet számára. A kolint sejtmembránok építésére használja fel a szervezet, és számos más funkció mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában is.
A tojás kiváló kolin forrás, mivel a tojássárgája tartalmazza magasan a legtöbb kolint.
Köztudott, hogy a magas LDL szint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával, azonban azt már kevesebben tudják, hogy az LDL altípusokra oszlik: kicsi (rossz) és nagy (jó) LDL-re. Újabb kutatások szerint a tojásfogyasztás megváltoztatja az LDL-részecskék mintázatát a kicsi, sűrű LDL-ről a nagy LDL-re, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik.
A tojás tartalmaz két fontos antioxidánst - luteint és zeaxantint – amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát, amelyek két nagyon gyakori szembetegség. Valamint a tojás magas A-vitamin tartalma is fontos a szem egészségéhez.
A legelőn nevelt és/vagy omega-3-mal dúsított takarmányt kapott tyúkok tojása általában sokkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyről ismert, hogy csökkenti a vér trigliceridszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert rizikófaktora.
A tojás kiváló fehérjeforrás, egyetlen nagy tojás hat grammot tartalmaz belőle, emellett az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban tartalmazza, így szervezet jól felkészülhet a benne lévő fehérjék teljes körű felhasználására.
Ez azért fontos, mert megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása többek között segíthet a fogyásban, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét.
A magas fehérje és kiváló makrotápanyag tartalma miatt a tojás kifejezetten laktató és tápláló. Magas pontszámot ér el a jóllakottsági skálán, amely azt méri, hogy az élelmiszerek mennyire képesek teltségérzetet kelteni és csökkenteni a későbbi kalóriabevitelt.