Egészséges tojás: 9 ok, hogy miért egyen rendszeresen tojást, ne csak húsvét idején

tojás, kvíz
Vágólapra másolva!
A tojás azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknek annyi jótékony hatásuk van, hogy szuperélelmiszereknek is szokták nevezni. Nem csak a tojás fehérje tartalma magas, hanem számos vitamint is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően az egészséges tojás hatása rendkívül pozitív a szervezetre. Cikkünkben 9 okot sorolunk fel arra, hogy miért érdemes odafigyelnünk a tojásfogyasztás rendszerességére.
Vágólapra másolva!

Számos olyan élelmiszer van, amelyet tulajdonságaik alapján szinte mindenkinek rendszeresen kellene fogyasztania. Az egészséges tojás fogyasztás egy ezek közül. Számos előnye mellett az is egy plusz pont a tojás mellett, hogy nagyon könnyen és gyorsan készíthetőek belőle finomabbnál finomabb ételek. Ilyen például a főtt tojás, a rántotta, az omlett, a tükörtojás vagy éppen a buggyantott tojás. Ezért érdemes minden nap tojást fogyasztani. 

tojás, tojástartó, egészséges tojás
Egészséges tojás, fogyassza gyakran
Fotó: Pixabay

Egészséges tojás: 9 ok, hogy miért érdemes rendszeresen enni

1.Hihetetlenül tápláló

A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer az egész bolygón. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, folsavat, B2-, B5-, B6- és B12-vitamint, forszfort, D-vitamint, E-vitamint és szelént. Továbbá számos fontos nyomelem is van benne, tehát a tojás szinte mindenből tartalmaz egy keveset, így szint tökéletes étel. 

2. Magas a koleszterin tartalma, de nem emeli a koleszterinszintet

Igaz, hogy a tojásnak magas koleszterin tartalma, egyetlen tojás 186 mg-ot tartalmaz, azonban a kutatások szerint a tojásfogyasztás a legtöbb embernek nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintjét. 

3. Növeli a HDL, azaz a jó koleszterin, szintjét

Azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HDL szint, általában alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata. A tojás pedig növeli ennek a szintjét. Ezt bizonyítja egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy napi 1-3 tojás elfogyasztása négy héten át 6-13%-kal növelte a HDL-szintet fiatal, egészséges felnőtteknél. 

tojás, kvíz, egészséges tojás
Egészséges tojás
Fotó: pixabay.com

4. Tartalmaz kolint

A kolin egy olyan tápanyag, amelynek létezéséről a legtöbben nem is tudnak, mégis hihetetlenül fontos az emberi szervezet számára. A kolint sejtmembránok építésére használja fel a szervezet, és számos más funkció mellett szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában is.

A tojás kiváló kolin forrás, mivel a tojássárgája tartalmazza magasan a legtöbb kolint.

5. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Köztudott, hogy a magas LDL szint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával, azonban azt már kevesebben tudják, hogy az LDL altípusokra oszlik: kicsi (rossz) és nagy (jó) LDL-re. Újabb kutatások szerint a tojásfogyasztás megváltoztatja az LDL-részecskék mintázatát a kicsi, sűrű LDL-ről a nagy LDL-re, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik.

6. Javítja a szem egészségét

A tojás tartalmaz két fontos antioxidánst - luteint és zeaxantint – amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát, amelyek két nagyon gyakori szembetegség. Valamint a tojás magas A-vitamin tartalma is fontos a szem egészségéhez. 

tojás, egészséges tojás
Egészséges tojás
Fotó: NAK/Zsocc 

7. Csökkenti a trigliceridszintet

A legelőn nevelt és/vagy omega-3-mal dúsított takarmányt kapott tyúkok tojása általában sokkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyről ismert, hogy csökkenti a vér trigliceridszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert rizikófaktora. 

8. Magas minőségű fehérje forrás

A tojás kiváló fehérjeforrás, egyetlen nagy tojás hat grammot tartalmaz belőle, emellett az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban tartalmazza, így szervezet jól felkészülhet a benne lévő fehérjék teljes körű felhasználására.

Ez azért fontos, mert megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása többek között segíthet a fogyásban, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét. 

9. Laktató 

A magas fehérje és kiváló makrotápanyag tartalma miatt a tojás kifejezetten laktató és tápláló. Magas pontszámot ér el a jóllakottsági skálán, amely azt méri, hogy az élelmiszerek mennyire képesek teltségérzetet kelteni és csökkenteni a későbbi kalóriabevitelt.