Itt van néhány élelmiszer, amivel a szakemberek szerint kivédhető a szezonális depresszió

Vágólapra másolva!
Miközben egyre korábban sötétedik, egyre hosszabbak az éjszakák, és egyre hidegebbre fordul az idő, az emberek jelentős része szenved hangulatingadozásoktól és depressziós tünetektől. A szakemberek szerint azonban van néhány olyan étel, amelyek rendszeres fogyasztásával ez leküzdhető. Mutatjuk, melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi szakértők szerint a szezonális depresszió tünetei az emberek többségénél az őszi és téli időszakban jellemzőbbek, és súlyosabbak, mint a többi évszakban.

A leggyakoribb tünetek az

általános rossz hangulat, levertség, az érdeklődés elvesztése a mindennapi dolgok iránt, ingerlékenység, szorongás, állandó értéktelenség, illetve bűntudat érzése, letargia, egésznapos fáradság,

ami több alvás hatására sem enyhül, emellett jellemző a fokozott szénhidrátéhség, hízás, és a nemi vágy csökkenése.

Forrás: Shutterstock/Sea Wave

Ám szerencsére van ellene gyógymód, legalábbis Mark Gilbert táplálkozási szakértő szerint létezik néhány olyan étel, amivel felvehető a harc a kellemetlen tünetek ellen, ezért érdemes lenne többet fogyasztanunk belőle, különösen a kritikus időszakokban.

A szakember elsőként említetti az étcsokoládét, ami kiemelkedő magnéziumtartalma miatt élénkíti és energiával látja el a szervezetet, így segít elűzni a fáradtságot az őszi-téli hónapokra jellemző komor időjárás ellenére is.

Szintén magnéziumban gazdag élelmiszer a banán, ezáltal ez is nagyszerű téli energiabomba, ha frissebbnek akarjuk érezni magunkat.

Mark ezen kívül ajánlja még a zsíros halak fogyasztását, mivel ezeknek magas a keratintartalma, amelyek jótékony hatással vannak a memóriára és az agyi működésre, emellett tökéletes ellenszere a rossz hangulatnak és az erőtlenségnek.

Vegetáriánusok számára pedig a szakember javasolja, hogy táplálék-kiegészítők formájában pótolják a vasat, megelőzve ezzel a vashiány okozta fáradékonyságot és lehangoltságot, ami háromszor gyakoribb azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak húst.

Mark ezen kívül javasolja még az avokádó és a diófélék fogyasztását,

amelyek azért is számítanak nagyszerű ételeknek, mert kevés cukrot tartalmaznak, viszont magas a rost- és magnéziumtartalmuk, ezáltal fokozzák a jóllakottágot, és hosszú időre eltelítenek.

Forrás: Mirror