A kukoricához nem csak a fogpiszkáló passzol

kukorica recept
Ez a nyár salátája
Vágólapra másolva!
Olyan apró különbségek tudnak új ételt varázsolni a szimpla csöves kukoricából, mint egy kis odapirítás vagy néhány csepp lime, esetleg egy kevés fahéj.
Vágólapra másolva!

Szegény kukoricának a magyar köztudatban nincs sok lehetősége. Ha csöves, akkor főzve, sózva, strandon, augusztusban,

metszőfoggal harapva, aztán hosszan, elmélyülten fogakat piszkálva.

Ha konzerv, akkor majonézesen, télen, vagy a számomra máig értelmezhetetlen konstrukción, az úgynevezett songoku pizzán.

Nem tudtunk betelni ezzel a salátával Forrás: Ács Bori

Ezentúl bármiben, ami néhány, véletlenszerűen elszórt kis sárga kukoricaszem jelenlététől már megkapja a mexikói előtagot. Ez a friss, ropogós, édes kukorica, ami most terem, ennél jóval többre született. Savanyú, csípős sós ízekkel párosítva, meg néhány technológiai trükkel sokkal több élményt lehet kihozni belőle, mintha csak főzzük és sózzuk. Amellett, hogy megmutatjuk, hogyan készül el 4 perc alatt, az is kiderül, hogy a majonézes kukoricának is van sokkal vagányabb változata.

Kiválasztás, tárolás

Csak olyan kukoricát érdemes megvenni, aminek a levelei frissek, zöldek, nedvesek és teljesen zártak, a cső és a szemek egyáltalán nem kandikálnak ki belőlük, akkor valószínűleg nemrégen szedték le őket.

A pattogatott kukorica vicces levesbetét Forrás: Ács Bori

Vásárlás után azonnal héjastul, mindenestül menjenek a hűtőbe, de két napnál tovább nem szabad várni az elfogyasztásukkal, mert sokat veszítenek a minőségükből.

A kukorica elkészítésének főbb módjai

Főzni, de nem szét

A legközismertebb változat, amikor sós, lobogó vízben megfőzzük a kukoricacsöveket. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem kell sokáig főzni, ha igazán friss a kukorica. Az aznap leszedett csőnek elég 4-5 perc,

a néhány napos kukoricának sem kell több 10 percnél.

Így biztos, hogy semmit nem veszítünk az ízéből, és a szemek is ropogósak maradnak.

Grillezés – hajjal vagy nélküle

Két útja van a kukorica szabad tűzön készítésének: az egyik, hogy hajastul a parázsba dobjuk, a másik, hogy grillrácson, folyton forgatva sütjük puhára. Mindkét módszer sokat mélyít a kukorica édes ízén, a füst pedig nagyon passzol hozzá. Van, aki variálja a kettőt: félig kibontja a kukoricát, bekeni vajjal, fűszerekkel, majd visszacsomagolja, és úgy grillezi.

Mikrózás – nem csalás

Néhány éve ment körbe a neten a hajastul, héjastul mikrózott kukorica szenzációja, így muszáj volt a módszert tesztelni. A leírás azt javasolja, tegyünk két, maximum négy darab kukoricát mindenestül a mikróba. A legmagasabb fokozaton járassuk 3-4 percig, ha csak két darabot tettünk be, és 6-7 percig, ha négyet.

Akkor jó, ha nedves, nincs kiszáradva Forrás: Ács Bori

Vigyázat, az idő lejártával a kukorica forró lesz, óvatosan kell kiszedni, majd pár percig érdemes hűlni hagyni. Tényleg ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a kukorica elkészítésére,

aki nem elvadult mikrohullám-ellenes, használja bátran.

Pirított kukorica csilis-lime-os vajjal

Akkor jó, ha kicsit odapirul Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 cső friss kukorica
  • 2 evőkanál puha, szobahőmérsékletű vaj
  • egy kiskanál csilipor
  • fél lime leve

A kukoricacsöveket parázs fölött, grillrácson, vagy ha az épp nincs, a sütő grillfokozatán folyamatosan forgatva megsütöm. A puha vajat kikeverem a csiliporral és a lime levével. A sült kukoricákra kenegetem.

Majonézes kukorica

A majonézes kukorica nem mindenütt olyan, mint nálunk: a mexikói utcai változat összetevői nagyon hasonlók a minden magyar családban gyakran készített salátához, összességében mégis nagyon-nagyon más az egész.

Majonézes kukorica, nem úgy Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 cső friss kukorica
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • csili por vagy cayenne bors
  • egy gerezd fokhagyma

A kukoricákat megpucolom, majd szabad tűzön, parázson megsütöm, esetleg a sütő grillfokozatán pirítom meg. Amíg sül, simára keverem a majonézt a tejföllel, csilivel és reszelt fokhagymával ízesítem. Amikor a kukorica megsült, megkenem a majonézes keverékkel. Praktikus kenegetés előtt pálcikát szúrni a cső közepébe, így kulturáltabban lehet fogyasztani.

Kukoricasaláta paradicsommal és citrommal

Ebben a salátában savanyú és csípős ellenpontozza az édes kukoricát, ezért különösen fontos, hogy ne főzzük szét. Akkor lesz jó, ha a kukorica édes marad, a szemek pedig nagyon ropogósak.

Ez a nyár salátája Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 cső friss kukorica
  • 2 nagy paradicsom vagy 6 szem koktél
  • 100 gramm feta sajt
  • fél fej lila hagyma
  • friss csili
  • egy lime vagy citrom
  • egy evőkanál szójaszósz

A kukoricát néhány perc alatt megfőzöm, a szemeit éles késsel levágom. (Lehet persze ehhez is a grillezős módszert alkalmazni.) A hagymát vékonyan felszeletelem, majd bepácolom, azaz megsózom és lecsepegtetem egy kis citromlével, néhány percig állni hagyom. A paradicsomot felkockázom, és a kukoricához keverem. Rámorzsolom a sajtot. A lime vagy citrom levéből, a szójaszószból és a csiliből öntetet keverek, ezzel locsolom meg a salátát. Végül a pácolt hagymát is rászórom.

Kukorica-krémleves csilivel és pattogatott kukoricával

A kukoricát rettenetes meló szűrőn átpasszírozni, de sajnos csak így lehet elérni azt az ideális, krémes-selymes állagot, ami itt a cél.

A pattogatott kukorica a legjobb levesbetét,

különösen akkor, ha pattogatni való kukoricából készül, az enyhén füstös íz, ahogy a grillezett kukoricánál, úgy ennél a levesnél is jól megy a kukorica édességéhez.

Nagyon selymes leves Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 cső kukorica
  • 2 dl alaplé vagy víz
  • 2 dl tejszín
  • csili
  • 100 gramm cheddar sajt
  • pattogatott kukorica

A kukoricákat levágom a csövekről. Az alaplevet a tejszínnel felforralom, ha kell, sózom, beleszórom a kukoricát, és a frissességétől függően körülbelül 5-10 percig főzöm. Turmixgépben vagy botturmixszal pürésítem, majd egy szűrőn átpréselem. Visszaöntöm a lábosba, és beleszórom a reszelt sajtot, addig melegítem, míg fel nem olvad. Tálaláskor friss csilivel és pattogatott kukoricával szórom meg.

Édes, mazsolás kukoricapuding

A kukorica annyira édes, hogy teljesen logikus dolog desszertet készíteni belőle. Nemcsak pudingot, az utóbbi időben fagylaltot is gyakran csinálnak vele. A végeredmény a legkevésbé sem bizarr, sőt, a fahéj váratlanul jól megy a kukoricához.

Fahéjjal, cukorral desszert is készül kukoricából Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 cső kukorica (kb. 300 gramm)
  • fél liter teljes tej
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • egy mokkáskanál fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • egy marék mazsola

A kukoricacsövekről egy éles késsel levágom a szemeket. A tojásokat habosra keverem a cukorral és a fahéjjal, felöntöm a tejjel, és beleszórom a kukoricaszemeket. Egy tűzálló tálat kikenek a puha vajjal, és beleöntöm a tejes-kukoricás keveréket. A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A tálat egy nagy tepsi közepébe teszem, a kettőt együtt betolom a sütőbe, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a tál feléig érjen. Körülbelül 40 percig sütöm. Akkor veszem ki, ha középen már körülbelül megszilárdult, de a szélén még remeg.