Vágólapra másolva!
Az úszósportban igazán megéri eredményesnek lenni - idén is fél milliárdnál nagyobb állami támogatást oszt szét a szövetség az egyesületek között.

Dr. Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hátúszóból lett, jogász végzettségű főtitkára szívesen lenne ma újra gyerek, és versenyezne egy olyan időszakban, amikor az egyesületi vezetők homlokát különféle pénzügyi nehézségek miatt nem ráncolják gondok. A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó sportvezető már ezzel az egyetlen mondatával is világossá tette, hogy a felkészítés és a versenyeztetés feladatát magukra vállaló egyesületek mostanában összehasonlíthatatlanul biztosabb háttérrel rendelkeznek, mint azok, amelyek a nyolcvanas-kilencvenes években igyekeztek talpon maradni, noha az eredményességre már akkor sem lehetett panasz.

Hamarosan pénz áll a házhoz a magyar úszósportban, köszönhetően annak, hogy az országos szövetség szerdai elnökségi ülésén – éppen Dr. Szabó Tünde előterjesztésének meghallgatása után – az 520 millió forintban megállapított állami sportágfejlesztési támogatás felosztásáról hoznak döntést. Egészen pontosan egyelőre a több mint félmilliárdos összeg első 60 százalékának sorsáról.

Pontos elszámolást kérnek

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkötendő szerződésünk után az érintett egyesületekkel azonnal mi is megállapodást írhassunk alá. Igyekeztünk előre dolgozni, minden dokumentumot előkészíteni, így az egyes költségvetési tervek megismerése és elfogadása után ideális esetben már március végén sor kerülhet a támogatási összegek átutalására. Ugyanolyan pontosságot és részletességet kérünk majd az elszámolásnál, amellyel mi tartozunk a minisztériumnak, és csak azután következhet – két lépésben – a fennmaradó 20+20 százalék átutalása” – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde.

Számos műhelyt, programot támogatnak

A rendelkezésre álló hatalmas összegen gondosan kialakított érvrendszer és szakmai mérlegelés alapján az ország 68 jól működő egyesülete osztozhat. Elsősorban a nemzetközi eredményességet figyelembe véve 70 millióval honorálják az úszás műhelyeinek tevékenységét. Az aranyjelvényes program keretein belül 150 milliót oszthatnak fel, itt a versenyzők által elért időeredményeket veszik számba. A képzési akadémiai program megvalósításához 200 millióval járulnak hozzá, ahol nagyon sokat számítanak az országos bajnokságokon megszerzett pontok, de megjelenik a Jövő Bajnokai program is. Az sem mindegy, hogy a támogatott egyesületek mennyire tudnak megfelelni annak a követelménynek, hogy a legkisebbektől egészen a felnőtt korú úszókig megfelelő színvonalú felkészítésről és versenyeztetésről kell folyamatosan gondoskodniuk. Ide kapcsolódik a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program is, amelynek eredményességét további 100 millió forint biztosítja.

Húsz éve csak álmodhattak erről

„Tapasztalataink szerint az egyesületek jól gazdálkodnak a rájuk bízott összegekkel, jut pénz a versenyeztetésre, az edzőtáborok megszervezésére, a pályák bérlésére és a szükséges eszközök beszerzésére is. Megéri mostanában szorgalmasan és eredményesen dolgozni a sportág műhelyeiben, a legjobbak és az ígéretek évente akár többször is olyan tengerentúli edzőtáborokba juthatnak el, amelyekről 20-25 évvel ezelőtt mi csak álmodozhattunk” – mondta dr. Szabó Tünde, hozzátéve, hogy nem telik el nap úgy a szövetségben, hogy ne kerülne szóba az évtized legnagyobb hazai projektje, az első magyar földön megrendezésre kerülő vizes világbajnokság.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter