42 órán át úszott az óceánban

Chloe McCardel 2013
Australian swimmer Chloe McCardel swims after leaving Marina Hemingway in Havana, on June 12, 2013. McCardel will attempt to become the first to cross the Florida Straits swimming through the shark-infested sea without a protective cage. AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 43 óra alatt úszta le mindenféle segítség nélkül a Bahamák két szigete közötti 129 kilométeres távolságot, és ezzel új rekordot állított fel Chloe McCardel ausztrál hosszútávúszó.

McCardel 42,5 óra alatt úszott Eluethera szigetének déli csúcsából Nassau szigetig: ez a leghosszabb, egyedül megtett szakasz, amelyet egy úszó valaha leküzdött mindenféle segítség nélkül.

A meleg vízű karibi térségben a 29 éves úszó nem volt kitéve a kihűlés veszélyének, de a hőség, az azzal járó kiszáradás, a cápák, esetenként mérgező medúzák és a napégés veszélyeztethette volna a kihívás teljesítését.

McCardel a maratoni úszók szövetségének szabályai szerint úszott, ami azt jelenti, hogy a táv teljesítése során nem érinthette meg az őt kísérő hajót, nem kapaszkodhatott fel semmire, nem viselt teljes testet borító úszóruhát és nem védte cápaketrec.

A tavalyi, cápaketrec nélkül úszása Forrás: AFP/Adalberto Roque

McCardel tavaly Kubából akart Floridába úszni, a Floridai-szoros cápaketrec nélküli átúszási kísérletét azonban mérgező medúzák csípése miatt feladta: a sportoló súlyos égési sérüléseket szerzett, amelyek miatt 11 óra úszás után felvette kísérőhajója.

A felkészült úszó hatszor - legutóbb az elmúlt hónapban - úszta át a La Manche-csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres maratoni úszóversenyt 2010-ben.

McCardel egy évig tartó kutatás és hat hónapnyi tervezés után indult neki a távnak. A sportoló 2011-ben már felállított egy rekordot: akkor 48 kilométert tett meg 11 óra és 42 másodperc alatt Bondi Beachen uszonyok, teljes testet fedő úszóruha és cápaketrec nélkül. Legutóbb 16 órán át úszott megállás nélkül egy melbourne-i uszodában, ezzel is új rekordot állítva fel.