Vágólapra másolva!
A csütörtöki öt érem után a pénteki versenynap szerényebbre sikerült magyar szempontból a berlini úszó Európa-bajnokságon: két hatodik helyezéssel zárta a napot a magyar csapat. Gyurta Gergely fáradt volt, Cseh László szerencsés, Kozma Dominik országos csúcsot úszott. 

A két magyar érdekeltségű két döntő közül előbb a 800 méter gyors zajlott le a Velodrom ötvenes medencéjében, ahol Gyurta Gergely (7:55.47 p) végül a hatodik helyet szerezte meg.

"Tudtam, hogy nem fogok eget rengetőt úszni, különösen az elmúlt két nap 1500-as futamai, meg a múlt heti igen erős nyíltvízi úszóprogramom után, nem is esett jól a mai verseny" - nyilatkozta az UTE 22 éves sportolója az MTI-nek. "Éreztem az izmaimban a fáradtságot, s hát nem segít, ha az állóképességem megvan, de lassú vagyok. Még vár rám a 400 vegyes, ott azért, fáradtság ide vagy oda, mindenképpen a döntőbe akarok jutni."

A másik magyar döntős 100 méter férfi gyorson Kozma Dominik volt, aki előző nap a selejtezőben, majd az elődöntőben is megjavította országos csúcsát, előbb 48.86, majd 48.83 másodpercre. Pénteken a fináléban 48.76 másodperc alatt, vagyis újabb rekordot elérve ért célba, de még ez is csak a hatodik pozícióhoz volt elég.

"Csupa 100-as úszó volt a mezőnyben, én egyedüli 200-asként próbáltam minél előbbre jutni köztük" - összegzett a Kőbánya SC 23 esztendős kiválósága. "Így sikerült. Akad javítanivalóm, van még mit tanulnom és gyakorolnom, és fogok is, hogy ebben a számban is egyre jobb legyek. Már a vegyesváltóban is, az Eb zárásán."

A három egyéni arannyal és egy váltóbronzzal már most az egész németországi Eb egyik legjobbjának számító Hosszú Katinka pénteken nem vállalta túl magát: a 200 méter gyors és az 50 méter hát elődöntőjében versenyzett, felemás sikerrel. Előbbiben a harmadik legjobb idővel (1:56.96) jutott be a szombati döntőbe, utóbbi - amúgy inkább kiegészítő - számában viszont csak a 15. lett (28.86).

"Az ötven hátról csak annyit, hogy az a 100 hát miatt fontos, ma a 200 gyorsra figyeltem igazán" - jelentette ki a Vasas erőssége. "Jó, hogy most már stabilan tudok 1:56-ot menni. A holnapi döntő érdekes lesz, mert sokan vagyunk hasonló idővel, a 3-as pálya pedig megfelelő, középtájon van, onnan látni fogom a riválisokat."

Az ötös pályára szerzett jogosultságot, mivel a második lett összesítésben a 200 méter hát elődöntőjében Bernek Péter (1:57.41), mögötte a harmadik legjobb idővel rukkolt ki Balog Gábor (1:57.97).

"A döntőbe akartam jutni, ez sikerült is, de nem vagyok elégedett magammal" - kezdte válaszát önkritikusan Bernek. "Nehézkes voltam, vagy legalább is így éreztem, az időm viszont elfogadható. Az igazi verseny azonban csak holnap kezdődik, a döntőben kell majd igazán nagyot alakítani, ehhez pedig alaposan ki kell pihenni magamat."

Balog sem hallgatta el, hogy követett el hibákat:

"Mentem veszettül, bár ennyire gyorsan nem akartam kezdeni, csakhogy elvitt a hév. A fordulóim viszont nem álltak rendesen össze, úgyhogy egy csomó energiát elpazaroltam, ráadásul az utolsó hosszon nekiúsztam a kötélnek. A döntőben van hová fejlődnöm, mert vannak tartalékaim, például az említett hibák kiküszöbölésével sokat nyerhetek. Ha egyéni csúcsom közelébe jutok, tehát 1:57-en belül érek célba, nagy baj már nem érhet" - fogadkozott Balog.

Nehezen jutott a döntőbe Cseh László is, a 200 méter vegyes itteni Európa-bajnoka, aki 100 méter pillangón ismételt - nem önszántából - a péntek esti programban. Hajszálra azonos időt (52.20) úszott ugyanis a francia Mehdy Metellával, így - a nyolcadik, még kiadó hely tulajdonosáról határozó - szétúszást rendeztek kettejük között.

"Túlizgultam a dolgot, túlságosan is akartam, ez volt a baj" - értékelte a helyzetet Cseh még a szétúszás előtt. "Szerencsére kaptam még egy esélyt, amúgy meg ilyen se volt még, de hát egyszer ezt is ki kell próbálni." Az ő sikerét hozó - 51.73-51.96-ra megnyert - szétúszás után már vidámabban nyilatkozott.

"Az elődöntőben nagyot akartam rajtolni, nem sikerült, ettől aztán görcsössé váltam. De a szétúszásban már nem volt gond, ezek után könnyedén, lazán kell úsznom a döntőben, ahol ehhez a nyolcas pálya egészen remek lehetőséget kínál."

A 100-as pillangó elődöntőjének másik magyarja, Pulai Bence viszont nem jutott tovább (52.66 mp, 15. hely).

"Nyugodtabb voltam, mint délelőtt, de most sem voltam gyorsabb. Ennél jobbat akartam, de rossz rajttal és rossz fordulókkal ez nem megy, egy ennyire erős mezőnyben különösen nem" - mondta szomorúan.

A nap krónikájához tartozik, hogy a férfiak 50 méteres mellúszó számának elődöntőjében a brit Adam Peaty 26.62 másodperccel világcsúcsot ért el.

A pénteki versenynap percről percre frissült összefoglalóját itt olvahatja el.