Vágólapra másolva!
Az 1996-os atlantai olimpián 200 vegyesen olimpiai bajnoki címet nyert Czene Attila szerint Cseh László végleg legendává vált azzal, hogy szerdán remek hajrával Eb-aranyérmet nyert a berlini Eb-n, szintén 200 vegyesen.

"Ki kell mondani, hogy Cseh Laci a sportág legendájává vált. Olyan tapasztalat összegződött ebben a győzelemben, ami Darnyi Tamást jellemezte" - nyilatkozta Czene Attila Cseh László szerdai Eb-győzelmét követően.

Cseh László a 200 vegyes döntőjében jól rajtolt, a pillangó után a második helyen fordult, a német Deibler csak egy tizeddel volt jobb nála. Háton aztán, ahogyan várható volt, élre állt, az előnye 0,73 másodperc volt. Mellen drukkolni kellett, hogy ne fogják be, végül visszaesett a második helyre, de csak hat század volt a hátránya az utolsó 50, a gyorsúszás előtt. A végén óriási befutót láthattak a nézők, Cseh László végül egy remek benyúlással, és 1:58.10-es időeredménnyel lett első. Philip Heintz mindössze hét századdal kapott ki tőle, és az első négy két tizedes különbségen belül ért célba.

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

"Tudta, hogy itt nem az idő számít, itt nyerni kell. S valóban ki, törődik azzal, hogy egy másodperccel gyengébb az ideje, mint a középdöntőben volt? A nagy versenyzőkaraktere már abban is megmutatkozott, ahogyan bejutott a döntőbe, meg kellett mutatnia, hogy nincs nála jobb, a négyes pálya csakis az övé lehet, az őt illeti. Nem semmi két németet így leiskolázni, ráadásul Berlinben" - folytatta Cseh László méltatását Czene.

"Profi versenyzés volt, pont úgy, ahogy tanultuk, mindent megvalósított, amit kellett, tanítani kell ezt az úszást. Pillangó után második, háton már vezetett, a mell a legnehezebb úszásnem, mert sok izomzat kell hozzá. Német ellenfele megelőzte, de rengeteg oxigénjébe került mindez, nem csoda, hogy a végét nem bírta. Cseh Laci hajrája a klasszikus Széchy Tamás-, Kiss László-féle iskola diadala. Periférikus látás dolgában is verhetetlen Laci, végig ő volt a legkedvezőbb pozicióban, hogy a verseny főnöke legyen. A 400 m vegyes után most a 200 m a fő falat a számára, de azért óriási hasznát vette a 400-ról hozott állóképességének. Cseh Laci utolérhetetlen egyéniség!" - idézte a Magyar Úszó Szövetség hírlevele Czene Attilát.

Darnyi Tamás 200 és 400 vegyesen négy olimpiai és négy világbajnoki címet szerzett 1986 és 1992 között, Cseh László ugyanezeken a távokon öt-öt Eb-elsőséggel rendelkezik. A 28 éves Cseh - aki a riói olimpián is szeretne indulni - 200 és 400 vegyesen, illetve 200 pillangón nyert ezüstérmet a pekingi olimpián 2008-ban. Előtte, 2004-ben Athénban 400 vegyesen nyert ötkarikás bronzérmet, majd 2012-ben, Londonban 200 vegyesen lett olimpiai harmadik.