Megint kitört az indonéziai Ibu vukán

Ibu
Az Ibu vulkán kigtörése
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Öt kilométer magas szürke hamufelhőt kilövellve helyi idő szerint hétfőn reggel ismét kitört az indonéziai Halmahera szigeten álló Ibu vulkán - közölte az indonéz Vulkanológiai és Földtani Veszélyelhárító Központ (PVMBG).
Vágólapra másolva!

Az 1300 méterrel a tengerszint felett magasodó Ibu vulkán aktivitása miatti készültséget a négyes fokozatú skálán a hármas veszélyességi szintre emelték. A vulkán az év eleje óta már több mint 80 alakalommal tört ki - mondta el az intézet vezetője, Hendra Gunawan hozzáfűzve, hogy belépési tilalmat rendeltek el a vulkáni krátertől öt kilométeres sugarú körzetben. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a vulkán környékén a hamueső miatt maszk viselése ajánlott.

Ibu
Az Ibu vulkán kigtörése
Fotó: AFP

Az Ibunál már a múlt héten is észleltek kisebb kitöréseket. A hétfői kitörés, amely nagy dübörgéssel járt, a PVMBG tájékoztatása szerint öt percig tartott. A hatóságok nem rendeltek el kitelepítést.

Az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Indonéziában 127 működő vulkán található. Gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Áprilisban Észak-Szulavézi tartományban a Ruang-szigeti vulkán kitörése miatt 12 ezer embert kellett evakuálni.