Már hogyne létezne ilyen sportoló!

Rafael Nadal of Spain attends a press conference after losing against Feliciano Lopez of Spain during their men's singles second round match at the Shanghai Masters 1000 tennis tournament held in the Qizhong Tennis Stadium in Shanghai on October 8, 2014.
Rafael Nadal of Spain attends a press conference after losing against Feliciano Lopez of Spain during their men's singles second round match at the Shanghai Masters 1000 tennis tournament held in the Qizhong Tennis Stadium in Shanghai on October 8, 2014. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy az egyre sűrűbb, hosszan elnyúló sérülései miatt nem lesz minden idők legjobb teniszezője Rafael Nadal. A spanyol kegyetlen játékával egyszerűen kiégette a saját testét, és bár rendre megy a sugdolózás a doppingról, csak gyanús históriák vannak, bizonyítékok nincsenek. Mi történik a spanyol ásszal, aki már így is monumentális karriert épített fel?

Rafael Nadal jelenleg 14 Grand Slam-győzelemmel – Pete Samprasszel holtversenyben, háromra Roger Federertől – minden idők egyik legeredményesebb teniszezője. Úgy tűnik, a hosszan elnyúló és egyre változatosabb sérülései akadályozzák meg abban, hogy a legjobb legyen.

Idén júliustól két hónapot hagyott ki csuklósérülés miatt, majd röpke egy héttel a visszatérése után, a Feliciano Lopez elleni sanghaji veresége után elismerte: anitbiotikumokat szed, mert vakbélgyulladása van. Furcsa módon így akart indulni Bázelben, Párizsban, majd az évzáró londoni vébén is. Az amúgy is kilátástalan terv hamar füstbe ment: Bázelben kikapott a 17 éves Borna Corictól, majd közölte, hogy nem érzi magát versenyképesnek, így ezzel véget is ért a szezonja.

Federer nem látott még ilyen rossz Nadalt

Bázelben végül Roger Federer győzött, de a negyeddöntős meccse után ő is Nadalról beszélt: "Nem igazán értem a döntéseit. Furcsa, hogy a fájdalmai ellenére játszott, és bár mindent megpróbált, sosem láttam ennyire rosszul játszani. Vakbélgyulladással küszködni minden, csak nem vicces."

Nadal most 28 éves, 2009 óta négy GS-t hagyott ki sérülés miatt, most épp a harmadik vébéjének intett búcsút, de lemaradt a londoni olimpiáról is, míg több fontos versenyen sérülten indult, tavalyelőtt például beinjekciózva játszott Wimbledonban. November 3-án megműtik, egyúttal megpróbálja kikúrálni a régóta tartó hátfájását, kérdés, mennyire lesz egészséges a januári Australian Openre. Egy AusOpent már kihagyott gyomorbántalmak miatt, míg korábban a térde sérült meg rendszeresen. Kérdés, hogy Nadal tényleg "csak" kizsigereli a testét – vagy más is áll a problémái hátterében.

Fuentes páciense?

2013 áprilisában nemcsak a kerékpársport rajongói várták nagyon az Operation Puerto fedőnevű nyomozás végkifejleteként kiadott bírósági határozatot. Az utóbbi évek legnagyobb port kavaró doppingügyi vizsgálatában ugyan bűnösnek találták Eufemiano Fuentest, de a doppingdoktor nevetséges büntetéssel megúszta az ügyet, és ami még fontosabb, pácienseinek listáját sem kellett kiadnia.

Bár állítólag futballisták, kosárlabdázók és kerékpározók is rendszeresen megjelentek a doktor rendelésein, Julia Santamaria bírónő úgy határozott, a Nemzetközi Doppingellenes Bizottság (WADA) nem vizsgálhatja meg a Fuentesnél lefoglalt 35 vérmintát, és a doktor sem köteles elmondani, melyik minta kihez tartozik. Fuentes bevallotta, hogy az ellenőrzése alatt szisztematikusan folyt bizonyos élsportolók doppingolása, mégsem történt semmi.

Nadal görcsöt kap egy US Open-meccs után:

A Rafael Nadalból többszörösen viccet csináló franciák úgy tudják, a spanyol teniszező bő egy éven keresztül Fuentes páciense volt, de a spanyol hatóságok titkosítottak minden lefoglalt adatot, így bizonyíték nyilván nincs rá. Ezek után mindenki csak találgat, és próbálja megfejteni a spanyol teniszező hihetetlen fizikai teljesítményének titkát.

Létezik egyáltalán ilyen superman?

Abban egyetértenek a szakértők, hogy Nadal példátlan képesség birtokában van. Egyrészt borzasztóan erős és kitartó, másrészt villámgyors és technikailag is képzett. Ezek a tulajdonságok gyakorlatilag soha nem járnak együtt, egy névtelenül nyilatkozó WADA-ügynök fogalmazta meg úgy, hogy "az is gyanús lenne, ha valaki egy atlétikaversenyen rajthoz állna 100, 1500 és 10 000 méteren, arról nem is beszélve, ha mindegyiket megnyerné".

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója szerint ahogy a sportban, úgy a doppingolásban is az erő és az állóképesség a két fő csapásirány. "Kellő körültekintésre intenék mindenkit, mielőtt doppingolással vádol egy élsportolót, csak mert az nem hétköznapi képességekkel rendelkezik. A tenisz nem jobban vagy kevésbé fertőzött, mint a többi sportág, természetesen itt is jelen vannak a tiltott teljesítményfokozók, ezért a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) már minden nagy versenyen ellenőrzi a sportolókat" – mondta Tiszeker az Origónak.

Mivel közvetlen bizonyíték nincs, a Nadalt támadók a sérüléseit emlegetik, illetve azt, hogy ezek után csúcsformában tud visszatérni. Még gyanúsabbnak mondják, hogy a rengeteg sérülés az után kezdte egyre több versenytől távol tartani Nadalt, hogy 2009-től életbe lépett az ITF együttműködési szerződése a WADA-val, ami lehetővé tette, hogy a doppingellenőrök versenyidőszakon kívül, szúrópróbaszerűen ellenőrizzék a sportolókat.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Tűzbe tenném a kezem Rafáért, ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy nem doppingol" – mondta a játékosról az Origónak Markó Gábor, aki több neves teniszező mellett dolgozott erőnléti edzőként, és néhány gyakorlás erejéig Nadalnak is besegített.

"Már hogyne létezne ilyen sportoló! Ott van Cristiano Ronaldo, aki hasonló erényekkel bír, ő is gyors, erős és kitartó. Nemcsak a doppingtól lehet ilyen valaki, a szerencsés adottságok mellett rengeteg munka kell hozzá, semmi más. Rafa nem doppingol, ebben biztos vagyok, a srác személyisége eleve kizárja, hogy tiltott szerekhez nyúljon" – tette hozzá Markó, aki kifejezetten jó viszonyt ápol Nadal stábjával.

Egyből az elsőn megbukott?

Nadal többször szót emelt az új rendszer ellen, szerinte a teniszben felesleges doppingszert keresni, de miután a 2009-es Australian Opent úgy nyerte meg, hogy az ötszettes, majdnem öt és fél órás, Fernando Verdasco elleni elődöntő után szintén öt szettben legyőzte Roger Federert, újra fellángoltak a pletykák.

Különösen az után, hogy május 18-án eljött az első szúrópróbaszerű, versenyidőszakon kívüli doppingteszt is. Az ITF csak a vizsgálat tényét hozta nyilvánosságra, az eredményeket nem, de Nadal elkezdett a térdére panaszkodni (bár a játékán nem látszott, hogy sérült lenne), és több versenyt kihagyott. Az őt folyamatosan támadó francia sajtó már ekkor közölte: Nadal biztosan nem lép pályára Wimbledonban, és nem azért, mert sérült.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

A spanyol végül valóban nem indult el (címvédőként) Wimbledonban, és csak erősítette a pletykákat, hogy nem jelent meg a hivatalos, bejelentett doppingellenőrzésen, mondván, őt már megvizsgálták néhány héttel korábban (ugyanígy tettek egyébként a Williams nővérek is). A francia sajtó azonnal jelezte, Nadal valószínűleg megbukott a doppingteszten, de az ITF nem engedhet meg magának egy ilyen súlyú botrányt, ezért eltiltás helyett inkább pihentetik a sportág egyik legnagyobb egyéniségét.

"A kerékpárosok példája ott lebeghet a teniszszövetség előtt, hiszen az UCI komplett vezetősége belebukott, hogy falazott Lance Armstrongnak. Az ITF antidoppingprogramja kifejezetten erős, szervezettek és rendszeresek az ellenőrzések. Mást vizsgálunk felkészülési és mást versenyidőszakban, elmondható, hogy a doppingellenőrzések mára sportág- és sportolóspecifikussá váltak" – mondta erről Tiszeker Ágnes.

Nadal egyesben eddig 846 meccset játszott (706 győzelem, 140 vereség), párosban 59-et (48-11) Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ekkorra már állandóak lettek Nadal térdpanaszai, hol szalag-, hol izom-, hol porcsérülés szerepelt a közleményeiben. A meccsein rendszeresek lettek az ápolások, az orvosi szünetek, ezeket az ellenfelek sem mindig nézték jó szemmel.

Honnan jött a +16 km/h?

A lebukott doppingdoktorok közül többen bevallották, hogy azt javasolták pácienseiknek, színleljenek ízületi sérülést, mert ilyen esetekben legálisan kaphatnak PRP-kezelést (lásd keretes írásunkat). Több forrás egybehangzóan állítja, hogy Nadal 2010-ben legalább háromszor kapott ilyen kezelést, ebből egyet maga a versenyző is beismert, de azt mondta, csak az egyik térdét kezelték, és csak egyszer – pedig maga az eljárást végző orvos, dr. Sanchez is kijelentette, a sikerhez legalább két, de inkább három alkalomra van szükség.

Legális vérdopping

A PRP (Platalet Rich Plasma, azaz trombocitadús plazma) kezelés egy regeneratív gyógymód, melynek lényege, hogy a pácienstől levett, lecentrifugált vér trombocitaszámát 6-8-szorosára növelik, és egyenesen a problémás testrészbe injekciózzák vissza. Ezt az úgynevezett "sajátvér-terápiát" alkalmazzák kozmetikai kezeléseknél és mindennapi sérüléseknél is, sportolóknál viszont problémás, mert természetesen doppingszernek minősül. Élsportolók porc- és szalagsérülések esetében a WADA által kiadott TUE-dokumentum (gyógyászati mentességi igazolás) láttamoztatásával használhatják, izomsérülésekre, azaz intramuszkuláris felhasználása viszont minden formában tilos. Ebben az esetben ugyanolyan doppingszernek minősül, mint a kerékpárosok által használt vérdopping, csak náluk a nagy igénybevétel miatt nem a trombociták számát növelik, hanem a vér oxigénszállítási képességét meghatározó hemoglobinszámot.

A 2010-es US Open előtt, miután több versenyt is kihagyott sérülés miatt, újra megkapta a PRP-kezelést, és ismét bombaformában tért vissza. A Flushing Meadowsban nyújtott teljesítménye előtt szakkomentátorként John McEnroe is leborult, de közben az öt szettben legyőzött Philipp Petzschner azon dohogott, hogy "Nadal úgy nézett ki a végén, mint aki még három szettet simán lejátszana", a francia sportsajtó pedig újabb gumicsonton rágódott: a 24 éves Nadal adogatása hirtelen 10 mérföld/órával (16 km/h) felgyorsult, amire látszólag semmiféle magyarázat nem volt.

"Az információgyűjtés, a sportolók körülményeinek, felkészülésének, fizikai állapotának, vizsgálata – ha úgy tetszik: nyomozása – az úgynevezett nem analitikai doppingvétségek felderítésének irányába mutat. Tehát a WADA valóban vizsgálhatja, sőt az illető sportoló nemzeti doppingellenes szervezete vagy nemzetközi sportági szövetsége is elrendelhet akár sorozat-doppingellenőrzéseket is, ha gyanúsan sok a sérülés vagy gyanúsan nagy a formajavulás, esetleg robbanásszerűen javuló eredmény következik be" – magyarázta Tiszeker.

Fedezetlen csekkek

Nadal sérüléseire ugyanakkor kézenfekvő magyarázatot nyújthat a játékstílusa. Főleg a karrierje első felében szinte csak védekezett, döbbenetes szívóssággal visszapofozott minden labdát, amihez embertelen mennyiséget kellett futnia. Ahogy Andy Roddick mondta, "Nadal olyan csekkeket nyújt be, amikre a testének nincs fedezete."

Ráadásul Nadal már 15 évesen és 10 hónaposan ATP-meccset játszott – erre szokás mondani, hogy bár csak 28 éves, teniszezőként már simán elmúlt harminc. Federer ugyan 33 évesen is kiváló évet zárt, de az ő tenisze teljesen más, ráadásul épp mostanában kezd beérni egy új generáció, amely fizikálisan is újabb próbatételt jelent a nagyoknak.