Gigabotrány tört ki az év sikerjátéka körül

helldivers 2 videojáték sony arrowhead
Nem free-to-play a Helldivers 2, az uniós országokban például 40 euróba kerül
Fotó: Arrowhead Game Studios
Vágólapra másolva!
Meghátrált a Sony, majdnem a világ 177 országában élők veszítették el a játékukhoz való hozzáférésüket.
Vágólapra másolva!

Új vizekre evezett az elmúlt években a Sony, ugyan elcsúsztatva, de megkezdte az eredetileg PlayStation-exkluzívnak szánt játékainak számítógépekre való kiadását. A cég üzleti praktikáihoz szokott számítógépes közönség alaposan el is csodálkozott idén februárban, mikor egyszerre adta ki PlayStation 5 és PC platformokra az élő szolgáltatásos Helldivers 2-t, az online akciójáték ráadásul mindkét platformon gigantikus sikernek bizonyult.

Sajnos a napokban óriási botrány robbant ki a számítógépes változata körül, ugyan ezt már januárban bejelentette az Arrowhead Game Studios fejlesztőcég, de hamarosan PlayStation Network felhasználói fiók kell majd a játék futtatásához. Ez elsőre nem tűnik hatalmas kellemetlenségnek, de az elmúlt napokban a feldühödött PC-s játékosok értékelésbombázást indítottak miatta a Steamen és az egyéb értékelőoldalakon, drámaian lehúzva a Helldivers 2 pontszámait.

Mindez még hagyján volna, azonban a fejlesztőcég hiába tudott már a játék kiadása előtt a PSN-fiók kötelező használatának jövőbeli bevezetéséről, de nem korlátozta le a Steamen azokra az országokra a Helldivers 2 értékesítését, amelyekben elérhető a PSN-fiók.

Emiatt a fejlesztők a múlt hét végén utólag 177 országban tiltották le a játék digitális értékesítését, előre vetítve, hogy a következő javítás befutásakor a kérdéses  államokban lévő vásárlók elveszítik a hozzáférésüket a pénzért vett játékukhoz.

A helyzet minden érintett fél, azaz a játékosok, a fejlesztőcég, továbbá a Sony számára is nonszensz volt. Az óriási felháborodásra válaszul a Sony az egyetlen észszerű opciójával élve most meghátrált, mégsem fogja rákényszeríteni az Arrowheadet a kötelező PSN-fiókhasználat bevezetésére, az eddigi gyakorlatnak megfelelően az opcionális marad. 

Ezzel a vállalat egy csapásra megoldotta a komplett drámát, ráadásul látványosan fel lett hívva a figyelme, hogy a jövőbeli számítógépes játékaiban is érdemes elkerülnie a kötelező PSN-fiókozást, hiszen a kieső eladásokon keresztül csak értelmetlenül megkárosítaná magát anyagilag.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!