Vágólapra másolva!
Joel Embiidnél kezdetben csak migrénes fejfájás jelentkezett, később azonban kiderült, hogy egészen más a baj. A betegség kezelhető, de nem tudni, hogy mikor lesz teljesen tünetmentes.

Ritka betegséggel kell megküzdenie az NBA legutóbbi idényében a liga legértékesebb játékosának (MVP) válaszott Joel Embiidnek. A néhány hónapja már kameruni, francia, amerikai hármas állampolgárságú center, aki bekerült a párizsi olimpiára készülő 12 fős amerikai keretbe is, a New York Knicks elleni győztes play-off meccs után beszélt a betegségéről.

Joel Embiid, Philadelphia 76ers,
Joel Embiid a pályán figyelmen kívül tudja hagyni a furcsa betegséget
Fotó: Anadolu via AFP

Az egész a tavalyi rájátszásban, egy Miami elleni meccs után kezdődött. Gyakran volt migrénem, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Aztán csak elmondtam valakinek, amikor már kezdett tűrhetetlenné válni

 - mondta a Philadelphia 76ers 213 centi magas centere, akinek első olimpiai szereplését nem veszélyezteti a betegsége.

Embiid, aki a szezon során mindössze 39 alapszakasz meccsen lépett pályára, ezek után keresett fel egy neurológust, aki megállapította, hogy Bell-féle parézisben szenved. A ritka betegség a Webbeteg.hu cikke szerint Magyarországon évente 2-3000 embernél üti fel a fejét, és az orvosok előtt még mindig ismeretlen az oka, hogy mitől is alakul ki. A betegség egyébként nem más, mint az arcidegek részleges, féloldali bénulása.

Nagyon kellemetlen, hogy szinte egyáltalán nem érzem az arcom bal oldalát, sem a számat, sem a szememet

 - mondta Embiid, aki ennek ellenére 50 pontos egyéni play-off-rekorddal zárta a Knicks elleni meccset.

A betegek túlnyomó többsége a néhány hét-hónap alatt kezeléssel vagy anélkül is meggyógyul. Az alapellátó orvos, neurológus vagy fül-orr-gégész általában megbízhatóan diagnosztizálja és kezeli ezt az állapotot. A tünetmentessé válás esélyét a rövid távú szteroidkezelés növeli, írja az egészségügyi oldal.

Embiid 50 pontos produkciója és győzelme ellenére a Sixers még mindig hátrányban van a rájátszás első körében a New York Knicksszel szemben. A pályaelőnyt élvező Knicks ugyanis három mérkőzés után 2-1-re vezet az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcban.

Kapcsolódó cikkek: