Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sporttörténelem lesz, ha a 20 éves magyar vb-hős az NHL-ben játszhat

HADOBÁS Zétény, Svédország - Magyarország, jégkorong, hoki, világbajnokság, IIHF jégkorong-világbajnokság, 2023.05.18.
Tampere, 2023. május 18. Hadobás Zétény (j) és a svéd Carl Grundstrom a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 18-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Június 28-án és 29-én, azaz szerdán és csütörtökön a nashville-i Bridgestone Arenára figyelnek a jégkorong szerelmesei, és ezúttal talán egész Magyarország is. Ugyanis az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) draftlistájáról valamelyik csapat kiválaszthat egy olyan játékost, akinek talán minden korábbinál nagyobb esélye van arra, hogy magyarként be is mutatkozzon a bajnokságban. Hadobás Zétény előtt azonban addig még hosszú út áll – ám ő már eddig sem akármilyen utat járt be. A magyar jégkorongsport egyik legnagyobb reménységéről beszélt Spiller István újságíró az Origónak.

A még mindig mindössze 20 esztendős Hadobás Zétényre 14 éves korában egy bécsi edzőtábor közben figyelt fel egy svéd edző, így lett a svédországi Arlanda Wings hokisa. Ám van valaki, aki már korábban is észrevette Hadobás tehetségét.

„A Budai Bocsok csapatában, Gömöri Csaba irányítása alatt együtt játszott a vele egyidős fiammal [Péterrel] 2010 környékén. Szobatársak is voltak, amikor vidéki tornákra utaztak, így láttam őt felnőni, és azt a korosztályt emiatt jobban is ismerem – mondta a korábbi jégkorongkapus, Spiller István, aki jelenleg az M4 Sport szakkommentátoraként és az MTI szakírójaként is dolgozik. – Az edzéseik még az azóta már lebontott BHG Jégpályán, egy XI. kerületi gyártelep aljában működő kis pályán zajlottak. Elképesztő, hogy olyan körülmények között kezdve sikerült ilyen messzire eljutnia.

Hadobás a MAC Budapest utánpótláscsapatától került Märsta városába, ahol az Arlanda Wings színeiben nem zajlott minden zökkenőmentesen, de a hátvéd így is értékes tapasztalatokat szerzett, mielőtt 2020-ban hazatért. Ezután Tokaji Viktornak köszönhetően a szlovák ligában szereplő DVTK Jegesmedvék csapatában másfél szezont játszott, mielőtt 2022 nyarán visszatért Svédországba, ezúttal már a másodosztályú Västerås U20-as csapatába. Ott aztán

már az ősszel a felnőtt csapatba verekedte magát, ott is a legjobbak közé tartozott, a bajnokság negyeddöntőjében búcsúzó klub mind a hét rájátszásmeccsén jégre léphetett, majd az idény végeztével profi szerződést is kapott.

Eközben a Norvégiában megrendezett decemberi junior divízió I/A-s világbajnokságon segítette kiharcolni a magyar válogatott bennmaradását úgy, hogy

ő lett a torna legjobb hátvédje.

„Nagyon szépen és tudatosan építette fel magát. Akárhányszor beszélgetek vele, érzem a hangján és a mondatain, hogy

– folytatta Spiller István.

Hadobás Zétény áprilisban kétéves szerződést írt alá a svéd klubjával

Nem meglepő tehát, hogy a tengerentúlon is felfigyeltek Hadobásra, aki tavasszal felkerült az NHL draftlistájára. A tamperei A-csoportos világbajnokságon még jobban elnyerte a játékosmegfigyelők tetszését, ugyanis mind a hét meccsen a magyar válogatott egyik vezére volt védőként is, a torna végén pedig a három legjobb magyar hokis közé is sorolták őt. Ezzel ugyanis a Buffalo Sabres után például a Washington Capitals figyelmét is felkeltette.

„Ez az érettség, megbízhatóság is segített neki idáig eljutni, de ne felejtsük el, hogy nem tartozik a legfiatalabbak közé a draftlistán. A vb-n is voltak 2005-ös születésű játékosok, és az NHL-ben is már játszanak néhányan abból a korosztályból. Igaz, az európaiakat egy évvel idősebb koruktól lehet draftolni – magyarázta Spiller István. – Neki még azt kell megtanulnia, hogy milyen, amikor több feladat hárul rá.

Ez eddig nem volt jellemző ilyen fiatal játékosnál, de ő a játékintelligenciájával elnyerte ezt a szerepet is."

Hadobás Zéténynek a svédek elleni vb-meccs után a Washington Capitals igazolásokért felelős igazgatója személyesen gratulált Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar hátvédet a 150 európai játékos között a 76. helyen rangsorolták az összességében 545 fős draftlistán, A 32 csapat összesen nagyjából 220 játékost fog kiválasztani hét körben.

Hadobás lehet a negyedik magyar a történelemben, akinek a játékjogát a világ legerősebb bajnokságában szereplő csapatok közül valamelyik megszerzi.

1999-ben az Edmonton Oilers Gröschl Tamást a 9. körben, a 256. helyen draftolta, ő volt az első magyar, akivel ez megtörtént. Aztán 2000-ben a Calgary Flames a 4. körben, a 116. helyen Szuper Levente, majd 2002-ben a Dallas Stars a 2. körben, a 32. helyen Vas János játékjogát foglalta le – mindketten kaptak szerződést is, de legfeljebb a kispad jutott nekik a ligában.

Rajtuk kívül eddig Hári János (2010 és 2012), Horváth Bálint (2016) és a jelenleg a Northern Michigan University csapatában hokizó Papp Kristóf (2020) szerepelt a draftlistán magyarként. Mellettük pedig Nagy Gergő és Vay Ádám volt még közel ahhoz, hogy bemutatkozzon az NHL-ben – de ez egyelőre senkinek sem sikerült Magyarországról.

Így esély van arra, hogy Hadobás 21 év után első magyarként ismét elkeljen, vagy akár az egész sporttörténelemben első magyarként jégre is lépjen az NHL-ben, de ez még nem feltétlenül a közeljövő zenéje.

„A draft során ha valaki az első 20-30 kiválasztott játékosban van benne, akkor mondható szinte biztosnak a későbbi NHL-szereplése. Egy Connor Bedardra vagy egy Adam Fantillire nyilvánvalóan hamar lecsapnak, valószínűleg már első kettőként a Chicago Blackhawks és az Anaheim Ducks kiválasztja őket, és ők már a következő szezonban jégre is lépnek.

– magyarázta Spiller István. – Zéti így draft esetén is szinte biztosan marad Svédországban jövőre, hiszen még érvényes szerződése van a Västeråsszal, és ez a lehetőség az őt kiválasztó NHL-csapatnak is jobb lenne, mint az USA-ban egy alsó szinten játszatni.

Hadobásnak a franciák elleni bravúrgyőzelemben is komoly szerepe volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha tehát Hadobás Zétény nevét valamelyik csapat kimondja június 28-29-én, akkor az első idényben legfeljebb a klub megfigyelőinek hébe-hóba megjelenése teszi változatosabbá a Västeråsban eltöltött szezonját.

Jövő nyáron azonban, ha még mindig nem akar szerződést kötni vele az NHL-klub, akkor a magyar hokis újra draftolhatóvá válik,

ekkor viszont már ugyanaz a csapat nem szerezheti őt meg. Azonban Spiller István óva int mindenkit attól, hogy igazán vérmes reményeket fűzzön ahhoz, hogy Hadobás Zétény nemsokára már az NHL-ben mutatkozhat be.

Papp Kristófot például három éve előrébb rangsorolták, mégsem választotta ki senki. Ismerek olyan német tehetségeket, akiknek sokkal magasabb szintről érkezve szinte garancia volt a draftolásuk, mégsem történt meg – mondta Spiller István. – Ugyanez fordítva is igaz. Gröschlről senki nem gondolta anno, hogy draftolják, mégis megtették. Vagy ott van Vas János, akit a második kör második helyén elvittek, aztán mégsem lépett jégre később, hiába játszott jól az AHL-ben is. Vagy Szuper Levente, akit 2000-ben előbb választottak ki, nagyobb reménységnek tartották, mint a poszttársát, az azóta olimpiai- és világbajnoki címet nyerő, Stanley-kupa-döntős Henrik Lundqvistet.

Hadobás védőként ilyen dolgokra is képes – nem véletlen, hogy annyian felfigyeltek rá

A kapusedzőként táborokat is gyakran szervező, ezáltal a magyar utánpótlást is igen jól átlátó Spiller István azt is elárulta, hogy a közeljövőben kik azok, akik magyarként megközelíthetik azt a szintet, amelyet most Hadobás Zétény elért.

„Jár hozzám Földes László, aki most a Fradi harmadik számú kapusa. Belőle egy stabil magyar első osztályú kapus vagy mondjuk egy német másodosztályú játékos könnyedén lehet majd az érettségi után – árulta el Spiller István. –

Akit még meg kell említeni, ő az erdélyi magyar Csala Patrik, aki a német juniorliga egyik legjobb csapatának, a Kölnnek a kapusa. Európa-szinten belőle is klasszis lehet, ha továbbra is ilyen fejlődést mutat, és nem nyomja agyon az egyre nagyobb teher, amely az egyre több megfigyelő miatt van rajta."

A magyar jégkorongsport az elmúlt években-évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül, de úgy tűnik, ez a közeljövőben is jó eséllyel folytatódik. Az egyik legnagyobb ígéret, Hadobás Zétény csodálatosan építette fel eddig a pályafutását, és miután még mindig csak 20 éves, a karrierjének a legnagyobb része még előtte áll. Ezt nagyban befolyásolhatja, ha csütörtökön valamelyik NHL-csapat őt jelenti be az egyik kiválasztottjaként, de akár megtörténik, akár nem, a következő években remélhetőleg folytatódik az a bámulatos fejlődése Hadobásnak, amit a közelmúltban bemutatott. Ezt pedig a magyar felnőtt jégkorong-válogatott és a teljes magyar sportvilág is nagyban kamatoztathatja.

Mindent egy helyen az Eb-ről