Vágólapra másolva!
Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság kedden nyilvánosságra hozta vizsgálatának jelentését, és megállapította a felelősséget a Kobe Bryant és hét további személy halálát okozó 2020. január 26-i baleset kapcsán.

A Reuters hírügynökség által kiadott jelentésben a szakhatóság (U.S. National Transportation Safety Board, NTSB) vizsgálata egyértelműen a helikoptert vezető Ara Zobayant nevezi meg a baleset felelőseként, aki a tragédia idején nem szállhatott volna fel a felhős időben. Márpedig Los Angeles környékén, ahol a baleset történt, aznap kimondottan felhős volt az idő, ezért ütközhetett neki a gép a hegyoldalnak a kaliforniai Calabasas közelében, fedélzetén nyolc utassal.

Kobe Bryant és Gianni Bryant egy óriási falfestményen Los Angelesben Forrás: AFP/Chris Delmas

Az NTSB elnöke, Robert Sumwalt elmondta, a pilóták a felhős időben könnyen elveszíthetik a tájékozódási képességüket, és hajlamosak rosszul felmérni a gépük sebességét, valamint a haladási irányt.

A jelentés azt is megállapította, hogy a szerencsétlenül járt gép alkatrészeinek vizsgálatai semmilyen komoly műszaki hibát nem tártak fel, azaz a balesetet emberi mulasztás okozta.

A tragédiában meghalt Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers korábbi játékosa, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, valamint lánya, a 14 éves Gianna Bryant is. A gépet vezető Ara Zobayan ugyancsak életét vesztette.