Vágólapra másolva!
Remek mérkőzésnek ígérkezik az NFL nagydöntője, amelyet magyar idő szerint hétfő hajnalban a Los Angeles Rams és a New England Patriots vív meg a bajnoki címért. A helyszín a minden igényt kielégítő, ultramodern atlantai Mercedes-Benz Stadion. Előtte a világ legnagyobb madárszobra áll, köszönhetően egy magyar művésznek. Szóval, ha áttételesen is, de a magyaroknak megint közük van a világ egyik legjelentősebb sporteseményéhez.

Atlantában a városvezetés és a Falcons tulajdonosi köre egy emberként állt a projekt mellé, így a 2013 nyarán véglegesen elfogadott tervekből nem egész négy év alatt valóság lett, és a 2017-es szezont a csapat már a Mercedes-Benz Stadionban kezdte.

Az aréna egyik legkülönlegesebb része a tetőszerkezet, amely jó idő esetén nyitható, rossz időben teljesen zárható, így semmilyen körülmény nem gátolja, hogy mérkőzést rendezzenek benne.

És nem csak NFL-t, hiszen a városnak az MLS-ben is van már csapata, az Atlanta United ráadásul második szezonjában már bajnoki címet ünnepelhetett.

A hagyományos futball legalább annyira népszerű a városban, mint a tojáslabdás verzió, olyannyira, hogy szinte minden meccsen telt ház előtt focizhatnak a játékosok, és az átlagnézőszám is ebben a stadionban a legnagyobb az egész ligában. A procedúra egyébként nagyjából 8 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt lehet becsukni, illetve kinyitni a leginkább virágszirmokra hasonlító szerkezetet.

Van egy másik ikonikus része a stadionnak,

a világ jelenlegi legnagyobb LED-kivetítője, amely közel 6000 (!) négyzetméteres.

Úgy döntöttek ugyanis, hogy nem pakolják tele a létesítményt sok kis képernyővel, hanem egy óriási, kör alakú LED-falat helyeztek el a pálya fölött, amely mindenhonnan tökéletesen látható, ráadásul így még több ülőhelyet tudtak építeni.

Az óriási LED-fal, amely körülöleli az egész stadiont Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevin C. Cox

Ami miatt viszont nekünk, magyaroknak a legkedvesebb a stadion, az éppenséggel nem benne, hanem előtte, a főbejáratnál található:

a monumentális sólyomszobrot, ami az Atlanta Falcons jelképe, egy magyar tervező, Szőke Gábor Miklós alkotta,

akinek nevéhez fűződik többek között a Groupama Aréna előtt álló Fradi Sas is. Atlantai műve viszont a világ legnagyobb madárszobra, magassága 13 méter, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna.

A stadion főbejáratánál álló acélsólymot egy magyar művész, Szőke Gábor Miklós alkotta Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin C. Cox

Szőke a ragadozó zsákmányát focilabdaként ábrázolta. A széttárt szárnyú acélsólyom az amerikai futballban ismert touchdown pillanatát jeleníti meg, amikor a ragadozómadár lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda léptékét tekintve a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű, és 4 tonna.

A köztéri alkotást már két éve Atlanta szíveként emlegetik a helyiek és a nemzetközi sajtó is.

Lenyűgöző léptéke mögött több mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott.

– mondta az Origónak Szőke Gábor Miklós. „Atlantát többször bírálták a múltban, hogy nem elég sportváros, aztán az 1996-os olimpia mindent megváltoztatott. Azóta óriási fejlődésen ment keresztül, rengeteg új létesítmény épült, és szinte minden nagyobb ligában képviselteti magát a város több-kevesebb sikerrel."

Elképesztő látvány az óriási sólyom, háttérben az atlantai felhőkarcolókkal Forrás: https://atlanta.curbed.com

Kíváncsiak voltunk a munka rövid történetére is, ezzel kapcsolatban Szőke Gábor Miklós az alábbiakat osztotta meg velünk.

„E-mailen kerestek meg az Atlanta Falconstól, miután látták egy moszkvai projektemet, majd a Ferencváros stadionja előtt lévő sast, ami nagyon megtetszett nekik. Kimentünk az Egyesült Államokba tárgyalni, illetve felmérni a terepet, aztán

néhányan eljöttek Budapestre a stúdiómba, három külföldi művészt is megkerestek, de a munkáim meggyőzték őket, így velem szerződtek le.

Ezután újabb utazás következett a helyszínre, ahol pontosan megterveztem a kompozíciót, és

szerencsére annyira tetszett neki a dolog, hogy szabadkezet kaptam, így hazajöttünk és hosszas tervezés után elkezdődött a megvalósítás. Már a tervezés elég komplex volt a madár szárnyaira nehezedő szélterhek és a szobor méretéből adódó súlykorlátok miatt, amit a Mercedes-Benz stadion szabott meg. Úgy kellett megtervezni a világ legnagyobb madár szobrát, hogy a szobor alá nem készíthettünk el alapot, ezt figyelembe véve terveztem a szobor alá tartozó emelvényt, ami egy statikai súlyelosztó szerkezetet rejt magában.

Nagyjából kilenc hónap alatt készült el a szobor a Csepel Művekben található stúdiómban, amelyet aztán szétszedtünk és konténerekben, hajón szállítottunk Atlantába. Maga a szállítás megtervezésébe bevontunk csomagolástervező mérnököket és a sólyom testrészeit vákuumszívott aluminium fóliába vontuk be, hogy védjük a 1,5 hónapos szállítás során.

Ott aztán a város déli részén kezdtük el újra összerakni, és végül nagyobb elemekre bontva, kamionokkal juttattuk el a végső helyére.

Nagyjából kétéves folyamat volt, amíg a megkereséstől eljutottunk odáig, hogy a szobor a helyére került, és több mint 200 ember dolgozott és segített a megvalósításban, akiknek a mai napig hálával tartozom.

A szobor előtt egyébként kitettek egy táblát, amely tudatja a világgal, hogy azt magyar emberek építették és a madár Budapestről utazott Atlantába.

Rendkívül büszke vagyok erre az egészre, az pedig szintén hatalmas elismerés, hogy az acélsólymot már olyan városi látványosságokkal említik egy lapon, mint a CNN épülete, a World of Coca-Cola, vagy a Georgia Aquarium. Fél évig éltünk kint Atlantában, ameddig építettük a szobrot, fantasztikus érzés lesz két év távlatában viszont látni a stadiont és a sólymot".

Szőke Gábor Miklós meghívást kapott az Atlanta Falconstól a Super Bowlra, így a helyszínen, a Mercedes-Benz Stadionban tekintheti meg a Rams-Patriots döntőt, majd terveink szerint a közeljövőben hosszabb interjút ad az Origónak.

Az ultramodern Mercedes-Benz Stadion Forrás: https://mercedesbenzstadium.com

A körítés és a helyszín tehát adott, hogy a csapatok egy felejthetetlen mérkőzéssel ajándékozzák meg sportág szerelmeseit. Innentől minden rajtuk múlik.