Cikkünk folyamatosan frissül
A nagy köd miatt két versenyt is el kellett halasztani a szocsi olimpia hétfői versenynapján. A fehéroroszok két elsőséget is szereztek, a harmadik olimpiai aranyát szerző sílövő Darja Domracseva mellett a síakrobata Anton Kusnyir szintén bajnok lett. Az amerikai jégtáncosok olimpiatörténeti elsőséget szereztek, a férfiak kettesbob-versenyében orosz győzelem született.
10:14
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Ez lesz ma Szocsiban

Összesen hét aranyat osztanak ki az olimpia tizedik versenynapján. Magyar versenyzőért ezúttal nem szoríthatunk, a részletes programot itt találja.

10:17
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Két számot is halasztottak

A biatlonosok tömegrajtos 15 kilométeres versenyét eredetileg vasárnap rendezték volna, de a közel 1500 méteres magasságban lévő, a sílövő és a sífutó versenyeknek otthont adó Laura sportkomplexumban köd uralkodott, s emiatt elnapolták a küzdelmet - magyar idő szerint - hétfő reggel 7 órára.

Az időjárási viszonyok azonban nem sokat változtak az éjszaka folyamán, így délelőtt mégsem sikerült elindítani a versenyzőket. A szervezők most abban bíznak, hogy később feloszlik a köd, s délután meg tudják rendezni a viadalt. Az új kezdési időpont magyar idő szerint 12.30.

Szintén későbbre halasztották a snowboardosok cross számának selejtezőjét.

10:23
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Csúnya sebek a síakrobata arcán

A brit síakrobata, Rowan Cheshire kórházban töltötte az éjszakát, miután edzésen elesett, és arccal érkezett a talajra. A 18 éves versenyző a Twitter-oldalára töltött egy képet, amin látszanak az arcsérülései, és azt írta, a vasárnap nem volt a legjobb napja, de mindenkinek köszöni a jókívánságokat.

10:32
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Verseny helyett vásárlás

Ha már a nézők a köd miatt nem tudnak szurkolni a versenyeken, kihasználják az időt, és az ajándékboltokban verik el a pénzüket.

10:45
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Nagyon elverték az amerikaiakat

A curlingtorna női selejtezőjének eredményei:
Nagy-Britannia - Oroszország 9-6
Koreai Köztársaság - Egyesült Államok 11-2
Japán - Kína 8-5

10:48
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Ilyen nagy a köd

Nem véletlen, hogy a reggel a biatlonosok 15 km-es tömegrajtos számát és a hódeszkások crossversenyének selejtezőjét is elhalasztották.

10:50
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Fél 11-kor megpróbálják

A hódeszkások krossz versenyszáma fél 11-kor elvileg elkezdődik, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik. A versenyszám során a hat hódeszkás egyszerre indul az ugratókból és döntött kanyarokból álló pályán.

10:58
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Három nő egy ágyban

Társai meglátogatták a csúnyát bukó, és ezért az éjszakát kórházban töltő brit síakrobatát, Rowan Cheshire-t. Ahogy az a Katie Summerhayes Twitter-oldalára felkerült képből látszik, Cheshire-t sikerült felvidítania a látogatóknak, akik még az ágyba is befeküdtek.

11:15
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Itt jönnek majd le a hódeszkások

11:25
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Strigulázzák a sérüléseket

A hódeszkások és a síakrobaták között több sérülés is történt az olimpia alatt, a legrosszabbul az orosz Marija Komisszarova járt, akinek hatórás műtét során egy fémlappal rögzítették az eltört gerincét.

A NOB szóvívője, Marc Adams elmondta, hogy számukra a versenyzől biztonsága és egészsége a legfontosabb, és hogy folyamatosan gyűjtik az adatokat a sérülésekről, de egyelőre egyáltalán nem rosszabb a helyzet, mint négy éve, Vancouverben volt.

11:33
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Két elődöntős hely még kiadó

Már csak egy forduló van hátra a curlingtorna női selejtezőjéből, jelenleg így állnak a csapatok:

1. (és már elődöntős) Kanada 8 győzelem/0 vereség, 2. (és már elődöntős) Svédország 6/2, 3. Nagy-Britannia 5/3, 4. Kína, Svájc, Japán 4/4, 7. Dánia, Koreai Köztársaság 3/5, 9. Oroszország 3/6, 10. Egyesült Államok 1/8

A tíz csapatból az első négy jut az elődöntőbe.

11:41
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Marad a kieséses szakasz

A hódeszkások cross számában a köd miatt úgy döntöttek a szervezők, hogy nem lesz selejtező, hanem egyből a kieséses szakasszal kezdenek. A 39 versenyzőt nyolc futamba - hét öt- és egy egy négyfősbe - sorolják be, és mindegyikből az első három kerül be a negyeddöntőbe.

11:50
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Már edzenek a hódeszkások

A legújabb verzió szerint 11.30-kor kezdődik a hódeszkások cross versenyszáma, az indulók már edzenek. Reméljük, nem lesz újabb halasztás a köd miatt.

11:55
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Izgatottak a hegedűművész miatt

Vanessa Mae hegedűművész is ott van Szocsiban, de nem koncertet ad, hanem versenyez - méghozzá óriásműlesiklásban. A szingapúri születésű brit előadóművész thaiföldi színekben indul majd a lejtőn lefelé, és a többiek izgatottan nyilatkoztak vele kapcsolatban.

"Nagyszerű dolog, hogy egy híres zenész is indul a sportágunkban, és remélem, jó eredményt ér majd el" - nyilatkozta Viktoria Rebensburg, aki négy éve megnyerte az óriásműlesiklást.

Maria Höfl-Riesch annyit tett hozzá, hogy annyira kicsinek és törékenynek tűnik Mae, hogy az ember óhatatlanul félteni kezdi amiatt, hogyan ér majd le a pályán, de megnézték edzésen, és nagyon jól ment.

12:03
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Mindig történik valami a korisoknál

A Blikk azt írja, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál pótválogató dönt majd arról, hogy a B döntőben Darázs Rózsa és Lajtos Szandra közül ki szerepelhet majd a váltóban. Korábban nagy vihart kavart, hogy az egyszer már visszavonult Darázs Rózsa a kvóta kiharcolása után visszatért, és be is került a csapatba - Kónya Zsófia kárára.

A részleteket itt olvashatja.

12:10
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Megvan a döntés: halasztás!

Reggel óta tologatták a programban a hódeszkások cross versenyszámát a köd miatt, és végül az időjárás győzött, mert az a döntés született, hogy ma már nem fogják lebonyolítani.

12:19
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Hét helyett csak öt győztes lesz ma

A biatlonosok tömegrajtos 15 kilométeres versenyét vasárnapról hétfőre halasztották, de a nagy köd miatt ma sem fogják megrendezni, átkerült a keddi programba. Így a mai hét számból kettőt már elhalasztottak.

12:40
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Nincs leállás curlingben

A nők után ezúttal a férfiakon a sor, jelenleg ezek a mérkőzések zajlanak a selejtezőkörben:
Kína - Nagy-Britannia
Németország - Oroszország
Svájc-Egyesült Államok
Norvégia - Dánia

12:51
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Így nehéz lett volna versenyezni

A képek alapján nem kérdés, hogy jó döntés volt elhalasztani a snowboardosok versenyét.

13:20
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőttre került a biatlon

A férfiak 15 km-es tömegrajtos versenyét kedden 11.30-kor rendezik meg. A versenyt már kétszer elhalasztották a nagy köd miatt.

13:31
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

A hokitorna most fog csak beindulni

Kedden már nincs hibázási lehetőség, jönnek az egyenes kieséses meccsek a férfiaknál.

A menetrend a negyeddöntőbe jutásért:
Szlovénia - Ausztria 9.00
Oroszország - Norvégia 13.30
Svájc - Lettország 18.00
Csehország - Szlovákia 18.00

13:46
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Korán kelnek a snowboardosok

A snowboardosok hétfőről elhalasztott cross versenyszámát kedden 7.30-tól bonyolítják le.

13:58
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

27 ezer lájk

A Vkontakte nevű orosz közösségi oldalon 27 ezren lájkoltak egy olyan képet, amely az orosz-szlovák hokimeccs 1-0-s végeredményéről számolt be. Az orosz miniszterelnök, Dimitrij Medvegyev is meglovagolta a hoki népszerűségét, ő Ilja Kovalcsuk büntetőjéről tett ki egy képet, amely jelenleg 11 ezer lájknál tart.

14:03
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Svindalnak ennyi volt

A norvégok sízője, Aksel Lund Svindal allergiája és kimerültsége miatt úgy döntött, nem indul a szerdai óriásműlesilásban. Svindal Vancouverben három érmet nyert, de Szocsiból üres kézzel távozik: lesiklásban negyedik, szuper óriás-műlesiklásban címvédőként hetedik, szuperkombinációban nyolcadik lett.

14:15
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Ragaszkodtak a Starbuckshoz

Mivel a Starbucks nevű kávézólánc nem szponzora az olimpiának, így hivatalosan nem árulhat Szocsiban. Igen ám, de az NBC nevű amerikai tévécsatorna úgy döntött, kijátssza a rendszert, és a médiaközpont egyik elkülönített sarkában felállítottak egy standot, ahol lehet Starbucksos kávét inni.

14:31
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

A hétfő főszereplője: a köd

Két versenyszámot is elhalasztottak hétfőn az olimpián a hatalmas köd miatt, egyelőre tehát nem a versenyzők, hanem az időjárás a főszereplő.

Kattintson ide, ha kíváncsi, hogyan néztek ki az olimpiai helyszínek a ködbe burkolózva!

14:45
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Még egy módosítás az idő miatt

Másfél órával korábbra hozták a szervezők az alpesi sízők keddi női óriás-műlesikló számának kezdési időpontját. Az első futamot így magyar idő szerint reggel 6.30-kor kezdik, míg a második 10 órakor kezdődik. A mezőnyben két magyar, Miklós Edit és Berecz Anna szerepel. Az elmúlt napokban a meleg okozott bonyodalmakat, most a köd és a várható hóesés, valamint eső szólt közbe.

15:20
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

A Neureuther család pechje

Tovább sincs szerencséje az olimpiákkal Felix Neureuthernek, aki nyolc éve Torinóban mindkét számában kiesett, míg Vancouverben óriás-műlesiklásban nyolcadik lett, műlesiklásban ugyanakkor már az első futamban búcsúzott. A németek világbajnok alpesisíelője pénteken Münchenben szenvedett autóbalesetet, így kérdésessé vált az olimpiai szereplése is. Végül mégis elutazott Szocsiba, egyelőre úgy néz ki, nincs olyan állapotban, hogy rajthoz álljon.

A hétfői edzésen nem is tudott lejönni a pályán, ugyanis annyira fájlalta a nyakát. "„Nincs értelme minden áron erőltetni a versenyzést szerdán, inkább kihagyom az óriás-műlesiklást, hogy szombaton, szlalomban rajthoz állhassak, abban úgyis több esélyem van" - nyilatkozta.

A Neureuther családban történt már hasonló eset: Felix édesapja, Christian 42 éve, a szapporói olimpia előtt úgy veszítette el éremesélyét, hogy egy üvegajtóba esve elvágta a kezét.

15:59
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

A jég mindent megváltoztatott

Az ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein továbbra is abban bízik, hogy sikerült éremt nyernie Szocsiban. "Egyértelműen azért jöttem, hogy érmet nyerjek 5000 méteren, a játékokk előtt meg voltam győződve arról, hogy ez sikerülhet. De a jég mindent megváltoztatott. Lehet, ez úgy tűnik, mintha kifogásokat keresnék, pedig csak a tényeket írok le" - nyilatkozta saját honlapján a 41 éves német gyorskorcsolyázó.

16:25
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Gasparin agymosása

A biatlonista Selina Gasparin meggyőződése, hogy azért jutott el az olimpiai dobogó második fokáig Szocsiban, mert tavaly egy hipnotizőr törölte agyából a rossz gondolatatokat. A részletekről itt olvashat.

16:36
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Curlingben rájátszás dönt

A brit csapat szoros csatában kikapott a kínai válogatottól, így kedden rájátszásos mérkőzést vív a norvégokkal a szocsi téli olimpia férficurling-tornájának elődöntőjéért.

Eredmények, férfi curling, selejtező:
Kína - Nagy-Britannia 6-5
Oroszország - Németország 8-7
Svájc - Egyesült Államok 6-3
Dánia - Norvégia 5-3

A további program, kedd, rájátszás a negyedik helyért
Norvégia - Nagy-Britannia 6.00

szerda, elődöntő:
Svédország - Norvégia/Nagy-Britannia 16.00
Kanada - Kína 16.00

péntek:
a harmadik helyért: 9.30
döntő: 14.30

16:53
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Höfl-Riesch náthája dönthet

Német források szerint kérdésessé vált, hogy el indul-e a női óriás-műlesiklók kedd reggeli versenyén a háromszoros olimpiai bajnok Maria Höfl-Riesch. A szuperkombináció szocsi arany-, és a szuperóriás-műlesiklás ezüstérmese náthás, emiatt a hétfői edzésen se ment jól, és várhatóan csak a magyar idő szerint reggel fél 7-kor kezdődő viadal előtt dönt a részvételről.

17:06
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Darázs nincs a váltóban

Darázs Rózsa kikerült a váltóból, így a magyar csapat Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összeállításban harcol majd kedden a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 3000 méteres versenyének B döntőjében. A részletekről itt olvashat.

17:11
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

KO-győzelemmel a döntőbe

Elsőként az Egyesült Államok világbajnok válogatottja jutott be a nőijégkorong-torna fináléjába, miután az elődöntőben rendkívül könnyedén, 6-1-re diadalmaskodott a svéd csapat felett. Az amerikai csapat elképesztő fölényben játszott végig, játékosai összesen hetvenszer lőttek a svédek kapujára.

17:36
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Domracseva triplázott

A női sílövők 12,5 km-es, tömegrajtos viadalát a fehérorosz Darja Domracseva nyerte (15 km, és az üldözéses verseny után harmadszor nyert), a második a cseh Gabriela Soukalova, a harmadik a norvég Tiril Eckhoff lett. A részletekről itt olvashat.

18:02
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Jamaica nem lett utolsó

Miután a kettes bobok versenyében csak a legjobb húsz vehet részt a negyedik, mindent eldöntő futamon, így tíz egység számára három kör után befejeződött a verseny. Jamaica a 29. lett, de csak azért, mert a szerb egység Aleksandr Bundalo sérülése miatt visszalépett.

18:35
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Kiesett a címvédő

Meglepetésre nem jutott be a tizenkettes döntőbe a címvédő, és a 2002-es olimpián bronzérmet szerző Alekszej Grisin a síakrobatika férfi ugrásában. A fehérorosz versenyző csak a 15. lett. De honfitársai révén azért még van esély, Dmitrij Dainski és Anton Kusnir is éremeséllyel száll harcba a 18.30-kor kezdődő fináléban.

18:50
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Orosz arany a bobosoknál

Négy éve csak bronzéremig jutott, Szocsiban azonban olimpiai bajnok lett az orosz Alekszander Zubkov és Alekszej Vojevoda a férfi kettesbob-versenyen. A második helyen a svájci Beat Hefti és Alex Baumann, a harmadikon az amerikai Steven Holcomb, Steven Langton egység végzett.

19:05
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Samkovának hiányzik Havel

Milos Zeman cseh elnök SMS-ben és mailben is gratulált Eva Samkovának, aki vasárnap hódeszkában megszerezte az ország első aranyérmét Szocsiban. A 20 éves sportoló a Mlada fronta Dnes című lapnak azt mondta, köszöni Zeman kedvességét, de boldogabb lenne, ha Vaclav Havel gratulálhatott volna neki. A korábbi köztársasági elnök két éve halt meg.

19:29
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Ez már komoly előny

Tizenegy és fél perc alatt komoly előnyre tett szert a kanadai nőihoki-válogatott a Svájc elleni elődöntőn. Natalie Spooner kétszer, Melodie Daoust egyszer volt eredményes, a címvédő 3-0-ra vezet.

19:52
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Zajlik a síakrobatika-döntő

A síakrobatika férfiugrás-döntőjének első felvonását követően a kínai Ki áll az élen, a fehérorosz Kusnir és az ukrán Abramenko előtt.

20:08
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Jól ugranak a németek

A síugró-csapatverseny első fordulója után kiderült, hogy a nyolcas döntőbe Oroszország, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kanada nem tudta magát kvalifikálni. Az élen a Wank, Kraus, Wellinger, Freund összetételű németek állnak, a második hely Ausztriáé, a harmadik pedig Japáné.

20:18
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Két kínai a négy között

Kialakult a négyes döntő mezőnye a síakrobatika férfiugrás-döntőjében. Kína megduplázta esélyét, ugyanis még két versenyzője áll, Ki, illetve Csia. Rajtuk kívül a fehérorosz Kusnir, illetve az ausztrál Morris lehet olimpiai bajnok.

20:21
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Amerikai arany jégtáncban

Nem változtatott a kűr sem a rövidprogram után kialakult sorrenden a jégtáncosok versenyében: az olimpiai bajnoki aranyat az amerikai Meryl Davis, Charlie White kettős szerezte meg a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir, illetve az orosz Jelena Ilinyik, Nyikita Kacalapov duó előtt. Korábban amerikai páros még sohasem nyert ebben a számban.

20:35
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Kusnir meglepetésaranya

A síakrobaták férfi ugrásában is fehérorosz arany született, a három évvel ezeleőtt vb-bronzig jutott Anton Kusnir győzött az ausztrál David Morris és a kínai Csia Cung-jang előtt.

20:39
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Kialakult az elődöntő mezőnye

A már korábban továbblépő kanadaiak és svédek után Svájc és Nagy-Britannia csapata is bejutott az elődöntőbe a nőicurling-tornán

A szerdai elődöntőben:
Kanada - Nagy-Britannia 11.00
Svédország - Svájc 11.00

20:42
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Svájc szépített

A 3-0-ra elbukott nyitóharmad után a második 20 percben - Jessica Lutz góljával - szépített Svájc női csapata Kanada ellen, így a nőihoki-elődöntő állása 3-1.

21:17
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Német síugróarany csapatban

A síugrók csapatversenyét Németország nyerte a nagysáncon, az Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger, Severin Freund összetételű négyes 2,7 ponttal előzte meg az osztrákokat, míg a harmadik helyen Japán végzett.

21:20
2014. február 17.
Vágólapra másolva!

Kanada is döntős

Kanada lesz az Egyesült Államok ellenfele a nőijégkorong-torna döntőjében, miután a címvédő 3-1-re verte Svájc válogatottját.