A norvég és a holland fölény Björndalen-rekorddal

Vágólapra másolva!
Slopestyle szocsi 2014 téli olimpia
Emil Andre norvég slopestyle-versenyző a szám elődöntőjében, 2014. február 8-án
Cikkünk folyamatosan frissül
Megkezdődtek a versenyek Szocsiban, a legnagyobb eredményt a norvég Ole Einar Björndalen érte el, aki a sílövők férfi 10 km-es sprintszámát megnyerve hetedik olimpiai aranyét szerezte, és 12. érmével utolérte az örökranglista élén álló honfitársát, Björn Dählie korábbi sífutót. Az első magyar induló, Gombos Károly a 79. lett. A norvég Marit Björgen a 15 kilométeres női üldözéses sífutóversenyén diadalmaskodott.
11:01
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Öt aranyat osztanak ma

Bár a versenyek már csütörtökön megkezdődtek, a mai a téli olimpia első hivatalos versenynapja, amelyen összesen öt aranyérem talál gazdára. Hogy mely számokban, azt megtudhatja itt.

11:05
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Szivárványszínű zászló a városházán

A meleg közösséggel való szolidaritás jeleként szivárványszínű zászlót tűztek ki Toronto városházára a szocsi olimpia megnyitó ünnepsége alatt, noha a város polgármestere ellenezte ezt.

Hasonlóan cselekedtek Kanada több másik városában is egy helyi közösségi központ kérésére. A zászló az olimpia két hete alatt lesz kint.

Torontóban a város protokollfőnöke engedélyezte a lobogó kitűzését. Rob Ford polgármester viszont azt szeretné, ha eltávolítanák, mert - mint mondta - az olimpia a hazafiasságról szól, és nem valaki szexuális irányultságának védelméről. Tiltakozása jeléül az irodája ablakából kanadai zászlót lógatott ki.

Ford Kanada legvitatottabb politikusa, több botránya miatt tavaly csaknem minden jogkörétől megfosztották. Kiderült róla, hogy hivatalba lépése után is fogyasztott kábítószert és ittasan vezetett. Egy alkalommal kamerák előtt trágár kifejezést használva tagadta, hogy orális szexre tett volna ajánlatot egyik volt kolléganőjének. Három beosztottjának állításával szemben tagadta azt is, hogy prostituáltat vitt volna be a hivatalába.

11:08
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Simicskó harcművészeti bemutatója

Áder János köztársasági elnök szombaton felesége és Simicskó István sportért felelős államtitkár társaságában meglátogatta a tengerparti olimpiai faluban lakó magyar csapatot a Szocsiban zajló téli ötkarikás játékokon.

"A legfontosabb kérdés az volt, milyenek a körülmények, azaz milyen a szállásuk, az ellátásuk, az egészségi állapotuk, az edzéslehetőségük és persze a versenyhelyszínek" - mondta az MTI-nek az államfő, akit a gyorskorcsolyázók a falu főterén fogadtak.

Elmondta, a magyar, de elsősorban a nemzetközi sajtóban meglehetősen riasztó híreket lehetett olvasni arról, hogy milyen mostoha körülmények fogadták az ideérkező sportolókat. A magyarok semmi ilyesmiről nem tájékoztattak - tette hozzá.

Áder János kifejtette, a sportolók és a vezetők megnyugtatták, a negatív kritikák ellenére kifogástalan a magyarok szállása és bár az étkeztetés nem magyaros, de próbálják kiegészíteni hazai ízekkel. A köztársasági elnök közölte: "ha valaki olimpiai pontszerző helyre esélyes, vagy olimpiai kvótát szerzett, az már egy komoly teljesítmény, amit nekünk elismeréssel kell illetni".

A sportolókkal folytatott kötetlen beszélgetésen az idei rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval is bronzérmes Kónya Zsófia megmutatott egy korcsolyát Áder Jánosnak, s elmondta neki, hogy mindenkinek a saját lábára öntött korcsolyája van.

Az eseményen Simicskó István, a keleti harcművészetek ismerőjeként és gyakorlójaként, formagyakorlatokat mutatott a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók kínai edzőjének.

11:20
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Már zajlik az első döntő

A hódeszkások korán kezdték a napot, a slopestyle nevű versenyszámban most ért véget a döntő első köre, amely után az amerikai Sage Kotsenburg vezet. A slopestyle az olimpia egyik leglátványosabb versenyszáma, ugyanis az egyik legveszélyesebb is, a 12 döntős közül 9 esett az ugrás után.

11:26
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Érik az amerikai győzelem

A nőijégkorong-torna is elkezdődött, az első meccset a világbajnoki címvédő Egyesült Államok a legutóbbi olimpia bronzérmesével, Finnországgal játssza. Az amerikai csapat a második harmadban 3-0-ra vezet.

A női tornáról bővebben itt olvashat.

11:32
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Iszinbajeva: hoki és műkorcsolya

Elsősorban a jégkorong és a műkorcsolya iránt érdeklődik a Szocsiban zajló téli olimpián Jelena Iszinbajeva, a tengerparti olimpiai falu polgármestere.

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró azt követően mondta ezt az MTI kérdésére, hogy ő is megjelent Áder János köztársasági elnök magyar csapatnál tett szombati látogatásán.

Az állapotos Iszinbajeva arról is beszélt, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a pénteki megnyitó ünnepségen a stadionban vihette az olimpiai lángot, illetve ő lehet a tengerparti falu polgármestere.

Utóbbiról elmondta, elsősorban az a feladata, hogy a versenyzők gondtalanul készülhessenek a versenyeikre, illetve az eredményektől függetlenül jó élményekkel térjenek haza Szocsiból.

11:38
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Hatot kell ugraniuk a deszkásoknak

A szocsi pályát korábban veszélyesnek titulálta az amerikaiak kétszeres olimpia bajnoka, Shaun White, aki ki is hagyta a versenyt. A pályán összesen hatot kell ugrania a versenyzőknek, és az ugrások stílusa és hossza alapján kapnak pontszámot. A két futam után az erősebb pontszámot veszik figyelembe.

11:45
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Ezért olyan látványos a slopestyle

A norvég Emil Andre ugrik Forrás: AFP/Franck Fife

11:49
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Amerikai az első aranyérmes

Az amerikai Sage Kotsenburg nyerte az első aranyérmet a szocsi olimpián. Az amerikai hódeszkás 93,5 ponttal végzett az élen a slopestyle nevű versenyszámban. Mögötte a norvég Staale Sandbech (91,75) és a kanadai Mark McMorris (88,75) végzett a dobogón.

11:54
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Schweinsteiger is ott lehetne

Bastian Schweinsteiger gyerekként nagyon tehetséges síző volt, versenyeket is nyert, és végül választania kellett, hogy a futballt vagy a síelést választja. Végül a foci mellett döntött, és az elért sikerek - Eb-ezüst, vb-bronz, BL-győzelem - azt mutatják, nem volt rossz választás.

12:00
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Kezdődik az első sífutószám

A nők 15 kilométeres számával a sífutás küzdelmei is elkezdődnek Szocsiban. Az első 7,5 kilométert klasszikus stílusban teljesítik a versenyzők, majd a táv második felét lécváltás után szabad stílusban síelik végig.

12:10
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Heten egy bolyban az első kör után

3,75 kilométert már letudtak a női sífutók, az első helyen a norvég Marit Björgen áll, de őt hatan követik két és fél másodpercben belül, úgyhogy az igazi izgalmak még hátra vannak.

12:15
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Véget ért az első hokimeccs

Bár Susanna Tapani elrontotta az amerikaiak kapusának, Jessie Vetternek a shutoutját, így is utóbbi örülhetett, az Egyesült Államok ugyanis 3-1-re győzött a finnek ellen az A csoport első jégkorongmeccsén.

A csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok - Finnország 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)

12:20
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Lécet váltottak a sífutók

A féltávot már megtették a női sífutók, gyorsan lécet és botot váltottak a depóban, aztán indultak a szabad stílusú 7,5 km-re. A leggyorsabban a svéd Kalla tudta le a lécváltást, őt a norvég Björgen és Weng, valamint a finn Saarinen követte.

12:30
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

A fürdőszobában ragadt a bobos

Az amerikai bobcsapat tagja, Johnny Quinn zuhanyzás után nem tudott kijönni a fürdőszobából, mert beragadt az ajtó. Ahogy arról a Twitter-oldalán lévő kép árulkodik, a korábbi NFL-játékos megoldotta a kiszabadulást.

12:38
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Rossz irányba indult a zászlóvivőnk

Kifejezetten élvezte a zászlóvivői feladatot a Szocsiban zajló téli olimpia pénteki megnyitó ünnepségén Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó.

"Annyira belelkesültem, hogy egyszer véletlenül rossz irányba indultam el, de gyorsan visszatereltek" - mondta szombaton az MTI-nek a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok versenyző, aki azt is elárulta, nem lepte meg a feladat, mert már hallott róla korábban, de nagyon örült neki és megtiszteltetésnek tartja.

A megnyitó ünnepségről azt mondta, tetszett neki, de kissé hideg volt, mert ők éppen ott ültek, ahol befújták a levegőt azért, hogy lobogjanak a zászlók.

Az egyaránt harmadik olimpiáján szereplő, szintén rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa és Knoch Viktor is látványosnak tartotta az előadást. Mindketten hozzátették azonban, hogy számukra nem annyira volt élvezetes a produkció, mivel nem kaptak az eseményről előzetes forgatókönyvet, ráadásul olyan közel voltak a küzdőtérhez, hogy bizonyos látványelemeket kevésbé érzékeltek.

Darázs Rózsa szokatlannak nevezte azt, hogy Vlagyiszlav Tretyak jégkorongozó és Irina Rodnyina műkorcsolyázó végül kifutott az arénából az olimpiai lánggal, s így a stadionon kívül lobbantották fel a lángot.

12:40
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Azt sem tudja, mi van

"Nagyon izgatott vagyok, hihetetlen ez az érzés, nem is tudom, mihez hasonlítsam. Igazából nem is tudom, mi van most, ez a legőrültebb dolog, ami valaha történt velem" - ezek voltak az első aranyérmes, az amerikai Sage Kotsenburg szavai a győzelme után.

12:42
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Björgen nyerte a sífutást

Az olimpiai és világbajnoki címvédő Marit Björgen a befutónál lehajrázta a svéd Kallát, így pályafutása negyedik olimpiai aranyérmét nyerte. A bronzérem egy másik norvégé, Heidi Wengé lett.

A részleteket itt olvashatja.

12:52
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Gyorskorcsolya következik

12.30-kor kezdődik a következő versenyszám, a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres küzdelme.

13:01
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

A norvégok nagyon bekezdtek

Még csak két szám ment le az olimpiából, de a norvégoknak már három érme van. Marit Björgen aranyat, Heidi Weng bronzot nyert a női sífutók 15 km-es üldözőversenyében, Staale Sandbech pedig ezüstérmes lett a hódeszkások most debütáló slopestyle nevű számában.

13:13
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Holland vagy holland?

Ha az a kérdés, ki lehet a nagy favorit a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában, akkor elsőként a holland Sven Kramert említhetjük, aki ezen a távon és 10 000 méteren is veretlen volt a 2013-14-es Világkupa-szezonban.

Kramer legnagyobb kihívója honfitársa, Jorrit Bergsma lehet, aki a szezonban egyedüliként tudott 5000 méteren versenyt nyerni, a berlini viadalon ugyanis Kramer nem indult.

13:28
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Gyilkosra sikerült a sípálya

Az olimpia bajnok alpesi síző, Bode Miller azt mondja, az olimpiai pálya nagyon csalóka, a kanyarok élesek, és bármikor elszállhat valaki, ha hibázik. "Ha nem koncentrálsz tökéletesen, a pálya kinyírhat" - nyilatkozta Miller.

13:36
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Korcsolyákat felcsatolni!

A férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyében összesen tizenhárom futamot rendeznek, tizenhárom pár versenyez majd egymással. A nagymenők majd az utolsó futamokban lépnek a 400 méteres pálya jegére.

13:49
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Két pár után lengyel vezetés

Két pár után a lengyel Jan Szymanski vezet 6:26.35 perces idővel. A párokat a 2013-14-es idény Világkupa-rangsora alapján állítják össze.

14:05
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

A ruha teszi a gyorskorist?

Az amerikai gyorskorcsolyázó, Brian Hansen azt nyilatkozta az olimpia előtt, hogy az amerikaiaké a legjobb dressz, abban lehet a leggyorsabban suhanni. A hollandok ruhájának tervezője, Bert van der Tuuk erre azzal válaszolt, hogy csak azért mondja ezt Hansen, mert az övékét nem volt alkalma kipróbálni.

14:15
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Öt kör után felújítják a jeget

Öt pár már lement a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyéből, az élen továbbra is a lengyel Jan Szymanski áll 6:26.35 perces idővel. Az ötödik pár után felújítják a jeget, aztán folytatódik a verseny. A legnagyobb esélyes, a holland Sven Kramer a tizedik párban indul majd.

14:21
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Őrült tolongás a jegyekért

Az Olimpiai Parkban óriási tömegek vannak, hosszú sorok kígyóznak a jegypénztarak előtt.

Itt megnézheti, mennyien várnak arra, hogy belépőhöz jussanak.

14:38
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Kezd a nőihoki-torna címvédője

Kanada nőijégkorong-válogatottja 2002 óta az összes olimpiát megnyerte, így nem kérdéses, hogy az első csoportmeccsén, Svájc ellen sem kérdéses a győzelem, csak az aránya. A mérkőzés 14 órakor kezdődik.

14:58
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Örülnek az oroszok

Gyenisz Juszkov vette át a vezetést a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyében. Juszkov az egyetlen, aki 6:20 perc alá be tudott menni az eddigi 14 indduló közül.

15:01
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Simicskó és a kungfu

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára egy kungfu formagyakorlatot mutat be a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók edzőjének, Csang Csingnek Szocsiban Forrás: MTI/Illyés Tibor

15:11
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Már csak nyolcan vannak hátra

Az utolsó jégfelújítás után már csak négy pár van hátra a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyéből, amelyben egyelőre az orosz Gyenisz Juszkov vezet. Most jönnek azonban a legnagyobb esélyesek, köztük a holland Sven Kramer, és honfitársa, Jorrit Bergsma.

15:16
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Két gyors kanadai gól

Jocelyne Larocque már 85 másodperc után megszerezte a vezetést a kanadai nőihoki-válogatottnak Svájc ellen, majd Tara Watchorn söpört be egy kipattanót, megduplázva ezzel az előnyt.

15:27
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Visszalépett a 15 éves hódeszkás

A 15 éves Maggie Voisin 1972 óta a legfiatalabb amerikai résztvevője lehetett volna a téli olimpiának, a pénteki edzésen azonban megsérült a jobb bokája, így nem indul a snowboardosok slopestyle nevű számában. 

15:37
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Orrát törte a szlovén síző

Lezajlott az alpesi sízők lesiklóedzése, amelyen az amerikai Bode Miller volt a leggyorsabb, annak ellenére, hogy korábban úgy nyilatkozott, gyilkos pályát sikerült kitűzni.

Az 55 induló közül tizen nem értek célba, a legrosszabbul a szlovén Rok Perko járt,aki nagyot bukott, és csúnyán megütötte az arcát, orrtörés gyanújával vitték vizsgálatra.

15:45
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Kramer olimpiai rekordot repesztett

A nagy esélyes letette a névjegyét, 6:10.76 perces idejével magasan megelőzött mindenkit, és új olimpiai csúcsot állított fel.

15:56
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

A hollandok kibérelték az első két helyet

Jorrit Bergsma nem tudta megközelíteni Kramert, majdnem hat másodperccel lassabb volt nála, de mivel már csak négyen vannak hátra, az érem már biztosnak tűnik a számára.

16:00
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Az arcába csapódott a korong

Súlyos fejsérülést szenvedett, ezért nem tud vasárnap az amerikai jégkorong-válogatottal elutazni Szocsiba, az olimpiára David Poile főigazgató.

A szakember az NHL-es Nashville Predators főigazgatója is egyben, akinek klubcsapata pénteki edzésén egy erős lövés után az arcába csapódott a korong. Azóta már kétszer megműtötték, de biztos, hogy nem tud vasárnap elrepülni a téli olimpiára.

A Nashville jelezte: Poile később csatlakozik az amerikai együtteshez.

16:10
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Holland alázás 5000 m-en

Sven Kramer olimpiai csúccsal, óriási fölénnyel védte meg címét a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában. A második helyen Jan Blokhuijsen, a harmadikon Jorrit Bergsma végzett, azaz mindhárom érmet Hollandia szerezte meg.

Eredmény, férfi gyorskorcsolya, 5000 m:
1. Sven Kramer (holland) 6:10.76 (olimpiai csúcs)
2. Jan Blokhuijsen (holland) 6:15.71
3. Jorrit Bergsma (holland) 6:16.66
4. Bart Swings (belga) 6:17.79
5 Sverre Lunde Pedersen (norvég) 6:18.84

16:20
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Gombos és Björndalen

Fél 4-kor rajtol a férfi sílövők 10 km-es sprintszáma, a mezőnyben a ott van a négy évvel ezelőtti ezüst- és bronzérmes, Emil Hegle Svendsen (norvég) és Jakov Fak (horvát) is. De rajtol a hatszoros olimpiai bajnok, 40 éves Ole Einar Björndalen, illetve a magyar színeket képviselő Gombos Károly is.

16:23
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Visnovsky nélkül

A vártnál lassabban gyógyuló agyrázkódása miatt kihagyja a szocsi téli olimpiát Lubomir Visnovsky szlovák jégkorongozó. A New York Islanders 37 esztendős hátvédje még október 19-én sérült meg, és egészen mostanáig bízott benne, hogy időben felépül a téli játékokra. A szlovákok - akik négy éve Vancouverben negyedikek voltak - pénteken egyik legjobb csatárukról, Marian Gaborikról voltak kénytelen lemondani sérülés miatt.

16:38
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Már megy a biatlonverseny

Elrajtolt a biatlonverseny, elsőként a kanadai Nathan Smith vágott neki a sprinttávnak. Az olimpia első magyar indulója, Gombos Károly a negyvenhetedikként indul.

16:39
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Beindul a pólóbiznisz

A kereskedőknek jót tett az olimpiai megnyitó nagy bakija, amikor a levegőben az öt világító hópehelyből csak négy alakult át karikává, az ötödik nem, így ezúttal nem sikerült kirajzolni az olimpia jelképét. A leleményesek már pólót is kreáltak ebből, a képet itt tekintheti meg.

16:58
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Szánkóra ültek

Megkezdődtek a férfi szánkóverseny küzdelmei is, az első futamban - hacsak valami csoda nem történik - a vancouveri negyedik, orosz Albert Demcsenko végez az élen. A második helyen a címvédő német Felix Loch áll, a harmadik a legutóbbi olimpia bronzérmese, az olasz Armin Zöggeler.

17:15
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Björndalen már a célban

Az első 30 célba érkező után egy lövőhibát vétve is a norvég Ole Einar Björndalen áll az élen a biatlonosok sprintszámában, második az osztrák Dominik Landertinger, a harmadik a szintén osztrák Simon Eder, negyedik pedig a cseh Ondrej Moravec.

Gombos Károly az első lövészetnél nem hibázott, a másodiknál azonban egyet vétett, még nem ért célba.

17:21
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Kanadai ötös

Könnyed, 5-0-s győzelmet aratott az olimpiai címvédő kanadai nőijégkorong-válogatott Svájc ellen, a gólokon Jocelyne Larocque, Tara Watchorn, Hayley Wickenheiser, Marie-Philip Poulin és Rebecca Johnston osztozott.

17:35
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Björndalen történelmi sikere

Egy lövőhibája ellenére is megnyerte pályafutása hetedik olimpiai bajnoki aranyát Ole Einar Björndalen, aki Nagano és Salt Lake City után ezúttal sem talált legyőzőre a biatlonosok 10 km-es sprintszámában. Björndalen ezzel a 12. olimpia érmét szerezte, és utolérte a téli játékok örökranglistáján a nyolc arannyal és négy ezüsttel (azaz szintén 12 éremmel) álló sífutó honfitársát, Björn Daehlie-t.

A második helyen az osztrák Dominik Lamndertinger ért célba, míg a bronzérmes a cseh Jaroslav Soukup lett. A magyar induló, Gombos Károly egy lövőhibával 28:04.3 perces idővel ért célba, ezzel nyolc versenyzőt megelőzve a 79. helyen zárt.

17:48
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Demcsenko száguldása

A férfi szánkóverseny kelső futamát az orosz Albert Demcsenko nyerte a címvédő német Felix Loch, illetve a legutóbbi olimpia bronzérmese, az olasz Armin Zöggeler előtt.

18:10
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

A legeredményesebbek

A téli olimpiák örökranglistája:
8 arany, 4 ezüst: Björn Dählie (norvég, sífutó) 1992-1998
7 arany, 4 ezüst, 1 bronz: Ole Einar Björndalen (norvég, sílövő) 1998-2014
6 arany, 3 ezüst: Ljubov Jegorova (orosz, sífutó) 1992-1994
6 arany: Ligyija Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolyázó) 1960-1964
5 arany, 2 ezüst, 2 bronz: Claudia Pechstein (német, gyorskorcsolyázó) 1992-2006
5 arany, 1 ezüst, 1 bronz: Larissza Lazutyina (orosz, sífutó) 1992-2002; Clas Thunberg (finn, gyorskorcsolyázó) 1924-1928
5 arany, 1 ezüst: Thomas Alsgaard (norvég, sífutó) 1994-2002
5 arany, 1 bronz: Bonnie Blair (amerikai, gyorskorcsolyázó) 1988-1994
5 arany: Eric Heiden (amerikai, gyorskorcsolyázó) 1980

18:45
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Ugranak és csúsznak

Zajlanak a férfi síugrók egyéni selejtezői normálsáncon, a tíz legjobb - köztük a Négysáncverseny-győztes Thomas Diethart, az olimpiai bajnok Gregor Schlierenzauer és Simon Amman - erőnyerő. a férfi szánkósok a második futamban versengenek.

19:01
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Loch pályarekordja

A szánkósok második futamában a háromszoros világbajnok Felix Loch szenzációs időt ment, 51.964 másodperces eredménye új pályarekord, ezzel összesítettben is átvette a vezetést az orosz Albert Demcsenkótól. A harmadik helyen még mindig az olasz Armin Zöggeler áll.

19:05
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Messze szállt a japán

A síugrás selejtezőjében 33 versenyző után a japán Simizu Reruhi áll az élen 101,5 méteres teljesítménnyel és 126,2 ponttal. A második a cseh Roman Koudelka, a harmadik az olasz Sebastian Colloredo. A nagy kérdés, hogy az ismert, és még hátralévő sztárok közül hogyan teljesít Jakub Janda, Janne Ahonen és Takeucsi Taku és Thomas Morgenstern.

19:30
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Morgenstern nem törte össze magát

Nem történt meglepetés a férfi síugrók egyéni selejtezőjében, a normálsáncon induló nagy nevek közül mindenki továbbjutott. Még az osztrák Thomas Morgenstern is (a 9. helyen), aki egy hónap alatt kétszer is óriásit bukott, mégis eljutott Szocsiba.

A selejtező élcsoportja:
1. Michael Hayboeck (osztrák, 101 méter) 128.6 pont
2. Andreas Wank (német, 102,5 méter) 127.9
3. Simizu Reruhi (japán, 101,5) 126.2
4 Anders Fannemel (norvég, 100 méter) 124.6
5. Maciej Kot (lengyel, 98,5 méter) 123.7

19:45
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Képekben mondjuk el

Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Galériánkat a képre kattintva tekinthetik meg!

20:08
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Káoszos éremátadás

Nem sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani az első éremátadást Szocsiban, erről Charlotte Kalla, a női 15 km-es üldözéses sífutóverseny második helyezettje számolt be az Expressen.se portálnak. Azt mondta, a norvég győztes Marit Björgennel és a harmadik Heidi Wengel ide-oda bolyongtak, mert senki sem tudta, hogyan, mikor és hol kapják meg az érmeket.

"Mindenki kicsit feszült volt, és mégiscsak ez volt az első éremátadás” - mesélte nevetve Kalla.

20:45
2014. február 8.
Vágólapra másolva!

Vasárnap Szőcs is bemutatkozik

A magyarok közül Szőcs Emőke mutatkozik be másodikként a Szocsiban zajló téli olimpián, ő a sílövők női 7,5 km-es sprintszámában indul, a vasárnapi műsor legnagyobb érdeklődéssel várt versenye viszont a férfi lesiklás lesz, ahol a két nagy esélyes a norvég zászlóvivő Aksel Lund Svindal és az osztrák Hannes Reichelt.

Szintén felettébb izgalmas verseny várható a férfi síugrók normálsáncos viadalán. A svájci Simon Ammann címvédése már ötödik diadalát jelentené, ugyanis Salt Lake Cityben és legutóbb Vancouverben is duplázott. A sportági nagyhatalomnak számító osztrákok 1992 óta nem nyertek normálsáncon, most erre Gregor Schlierenzauer mellett a Négysáncversenyen győztes Thomas Diethartnak is esélye lehet, de érdekes lesz a súlyos bukása után felépült Thomas Morgenstern szereplése is. Az esélyesek közé tartozik még a világkupában éllovas lengyel Kamil Stoch, aki az utolsó két vk-viadalt megnyerte és az edzéseken is kifejezetten jól szerepelt a Krasznaja Poljana-i sáncon.

Vasárnap további öt aranyérmet osztanak ki: befejeződik a szánkósok férfi egyes versenye, a férfi sífutók 30 km-en, a női gyorskorcsolyázók pedig 3000 méteren mérik össze tudásukat, illetve két ötkarikás programban először szereplő szám is véget ér a műkorcsolyázók csapatversenyével és a hódeszkások férfi slopestyle számával, utóbbi trükkös akadályversenynek felel meg.