Bohózattal kezdődött, botránnyal végződött a MotoGP argentin futama

2017 MotoGP of Australia AUSTRALIA 2017 RACE motor Phillip Island 2017 MotoGP of Australia motor race
PHILLIP ISLAND, AUSTRALIA - OCTOBER 22 : Marc Marquez of Spain Repsol Honda Team ahead of Valentino Rossi of Italy riding for Movistar Yamaha MotoGP and Maverick Vinales of Spain riding for Movistar Yamaha MotoGP are seen during the 2017 MotoGP of Australia Phillip Island Grand Prix Circuit in Phillip Island, Australia October 22, 2017. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Cal Crutchlow nyerte a Moto GP-szezon második futamát az Argentin Nagydíjat. De ez volt a verseny talán legkevésbé érdekes része, mert az igazi főszereplő a spanyol Marc Márquez volt, aki halmozta a büntetéseket.

Már a futam előtt elkezdődtek a gondok, ugyanis a szemerkélő esőben a versenybírók előbb nem tudták eldönteni, hogy esős vagy száraz futamot hirdessenek, majd az előbbi mellett döntöttek. A futam aztán rögtön egy olyan jelenettel kezdődött, amilyet nagyon ritkán látni: az ausztrál Jack Miller kivételével az egész mezőny rajtbüntetést kapott, miután lecserélték a gumikat. Miller indult az első sorból, majd három üres sor után következett a mezőny.

Jack Miller nem tudott igazán tőkét kovácsolni az előnyéből Forrás: AFP/Juan Mabromata

Az ausztrál azonban nem tudta igazából meglovagolni az előnyt, végül a dobogóra sem állhatott fel.

A futam főszereplője az aktuális világbajnok, Marc Márquez volt, aki a csoportos rajtbüntetés mellett beszerzett magának még egyet, miután rossz rajtkockába állt be, majd össze-vissza tologatta a motort, mire megtalálta a helyét.

A rajt után Márquez még kapott egy boxutca áthajtásos büntetést, majd, amikor visszatért a pályára, szabálytalanul próbálta megelőzni Aleix Espargarót.

Amikor ezen is túl volt, akkor következett Valentino Rossi. A két pilóta a 2015-ös valenciai eset óta - amikor Márquez vitatott körülmények között Rossit akadályozva segítette honfitársát, Jorge Lorenzót - kimondottan rosszban vannak - és ez most sem változott. Ezúttal is Márquez volt a ludas, aki valóban gyorsabbnak tűnt, min a Doctor, de az is tény, hogy az előzés közben kíméletlenül meglökte az olaszt, aki el is esett, amivel odalett a versenye.

A futam után, ahogy az várható volt, eszkalálódott a botrány: Márquez a Repsol Honda csapatfőnökével és a menedzserével átment Rossiékhoz, hogy bocsánatot kérjen, ott viszont az olasz egyik embere fogadta, és szó szerint melegebb éghajlatra küldve kidobta a látogatókat a Yamaha boxából.

MotoGP (24 kör/115,344 km):
1. Cal Crutchlow (brit, Honda) 40:36.342 perc
2. Johann Zarco (francia, Yamaha) 0.251 másodperc hátrány
3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 2.501
Az élcsoport: 1. Crutchlow 38 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 35, 3. Zarco 28

Moto2 (23 kör/110,538 km):
1. Mattia Pasini (olasz, Kalex) 40:37.538 perc
2. Xavier Vierge (spanyol, Kalex) 0.850 másodperc hátrány
3. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1.414 mp h.
Az élcsoport: 1. Pasini 38 pont, 2. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 33, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 32

Moto3 (21 kör/100,926 km):
1. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 41:43.822 perc
2. Aron Canet (spanyol, Honda) 4.689 másodperc hátrány
3. Fabio di Giannantonio (olasz, Honda) 4.963 mp h.
Az élcsoport: 1. Canet 40 pont, 2. Jorge Martin (spanyol, Honda) 30, 3. Enea Bezzecchi (olasz, Honda) 27