Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 32. fordulójának rangadóján a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 2-2-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddal az Old Traffordon, ezzel Jürgen Klopp együttese leszorult a második helyre a Premier League-ben, és már nem a saját kezében van a sorsa.

A forduló előtt listavezető Liverpool győzelmi kényszerben lépett pályára az Old Traffordon, miután az üldözők közül a címvédő Manchester City a Crystal Palace, míg az Arsenal a Brighton otthonában tudott győzni – utóbbi a vezetést is átvette a tabellán. 

A két együttes egymás elleni élménye igen friss, március 17-én, ugyancsak az Old Traffordon csaptak össze az FA-kupa negyeddöntőjében: akkor a manchesteriek egy fordulatos mérkőzésen, hosszabbításban 4-3-ra legyőzték Szoboszlaiékat, és bejutottak a legjobb négy közé.

Mason Mount arckifejezése mindent elárul az MU formájáról
Fotó: AFP

Jürgen Klopp tanítványai azóta mindkét meccsüket megnyerték és élre álltak a PL-ben, ezzel szemben Erik ten Hag tanítványai a Brentford ellen, múlt szombaton hiába szereztek vezetést a 96. percben, a végeredmény 1-1 lett, csütörtökön pedig a Chelsea-vel szemben még a 99. percben is előnyben voltak, de végül pont nélkül maradtak, ráadásul jelenleg négy középső védőjük is sérüléssel küzd, 

ezért kerülhetett be a Liverpool ellen a védelem közepére a 19 éves Willy Kambwala, aki a szezonbeli hatodik meccsén kapott lehetőséget a Manchester Unitedben. 

A két csapatnak a vasárnapi volt a 215. egymás elleni összecsapása, a bajnokságban pedig a 182. A bajnoki örökmérleg a találkozó előtt 69 United-siker és 51 döntetlen mellett 61 Liverpool-győzelmet mutatott. 

A Brighton elleni legutóbbi bajnoki mérkőzés után Jürgen Klopp megdicsérte Szoboszlai Dominiket. A német edző káoszteremtőnek, tűzgolyónak jellemezte a magyar válogatott csapatkapitányát, aki a Manchester United elleni rangadón is ott volt a Liverpool kezdőcsapatában. 

776115890
Szoboszlai a United elleni FA-kupa-meccsen is kezdett az Old Traffordon
Fotó: AFP

Szoboszlai Dominik ziccerével indult a meccs

A találkozó elképesztő iramban indult, a Manchester United már a második percben betalált Alejandro Garnacho ziccere után, azonban az argentin szélső gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Egy perccel később aztán a Liverpoolnak volt egy óriási lehetősége. Egy szép támadás végén Mohamed Szalah ugratta ki a bal oldali félterületbe érkező Szoboszlai Dominiket, a magyar középpályás ziccerbe került, át akarta nyesni a labdát a kimozduló André Onana fölött, azonban a kameruni kapus egy elképesztő reflexmozdulattal belekapott a labdába, és hárítani tudott. 

A 11. percben ismét Szoboszlainak volt egy lehetőséges. Szalah készített le egy labdát a magyar középpályásnak, aki 17 méterről kapura bombázott, a lövése azonban néhány centivel elsuhant a kapu fölött. 

A folytatásban a Liverpool akarata érvényesült, az első félidő felénél 0-7 volt a kapura lövések aránya, így egyáltalán nem volt meglepetés, hogy a sokadik helyzete után a Klopp csapata megszerezte a vezetést a 23. percben.

Andy Robertson jobb oldali szögletét a Darwin Núnez csúsztatta meg, a hosszún érkezett a kolumbiai Luis Díaz, aki öt méterről, félfordulatból a kapu jobb oldalába lőtt (0-1).

A kolumbiai Luis Díaz a nyolcadik gólját lőtte a bajnokságban
Fotó: AFP

Ezt követően a Manchester United feljebb merészkedett, ezzel viszont sokkal több terület keletkezett a Liverpool előtt, a 33. percben pedig egy kontra után majdnem növelni tudta az előnyét a vendégcsapat. Egy gyors átmenet végén Szalah kapott labdát a tizenhatos előtt, kapásból eltekerte a jobb alsó irányába, de Onana bravúrral védeni tudott. 

Három perccel később újabb hatalmas liverpooli lehetőség maradt ki. 

Egy gyors kontratámadás végén Szoboszlai forgatott a lendületből érkező Szalah elé, az egyiptomi támadó 12 méterről kapásból lőtt, de rosszul találta el a labdát, ami így méterekkel a kapu fölé szállt. 

Az első félidő hosszabbításában a Liverpool újabb gólt lőhetett volna. Az argentin Alexis Mac Allister pörgetett egy labdát Szoboszlai elé, aki egy levétel után 14 méterről lőhetett volna szemben a kapuval, helyette inkább a jobbján érkező Conor Bradley elé tálalt, azonban az ír szélsővédő közeli lövését blokkolni tudta egy bevetődő védő. 

A szünetre így egygólos liverpooli vezetéssel mehettek a felek, de az eredmény korántsem tükrözte a játék képét. Szoboszlaiék az első félidőben 14-szer lőttek kapura, míg a manchesteriek egyszer sem kísérleteztek.

Klopp az első félidőt látva elégedett lehetett csapata teljesítményével
Fotó: AFP

Csodagól az Old Traffordon

A második félidőt a Liverpool elképesztő iramban kezdte, beszorította a Manchester Unitedet, az előnyét mégsem sikerült növelnie. Ráadásul az 50. percben a semmiből, egy csodagóllal egyenlített a United. A Liverpool védője, a 21 éves Jarell Quansah passzolt rossz helyre egy labdát, amire lecsapott Bruno Fernandes, a portugál karmester pedig a kezdőkörből átívelte a labdát a kint helyezkedő Caoimhin Kelleher fölött (1-1).

Bruno Fernandes a szezon egyik legemlékezetesebb gólját lőtte
Fotó: AFP

A bekapott gól után a Liverpool ismét átvette az irányítást, és az 55. percben kis híján újra megszerezte a vezetést. Szoboszlai szerzett labdát a saját térfelén, levágott a labdával egy 50 méteres sprintet, majd a jobb oldalon érkező Szalah elé játszott, aki továbbtette a hosszú érkező Darwin Núneznek, az uruguayi támadónak négy méterről kellett volna gólt lőnie, de rosszul találta el a labdát, ami így elment keresztbe a kapu előtt. 

A 66. percben Jürgen Klopp belenyúlt a meccsbe. Conor Bradley helyére beküldte Joe Gomezt, Szoboszlai Dominik helyére pedig Curtis Jonest, így a magyar középpályás számára véget ért a találkozó, pedig a Liverpool egyik legjobbja volt. 

A német szakember húzása azonban nem jött be, ugyanis néhány másodperccel később újabb bombagólt kapott a Liverpool. 

Egy gyorsan végigvitt támadás végén Aaron Wan-Bissaka játszotta be a labdát a 18 éves Kobbie Mainoonak, az angol válogatottban is bemutatkozó középpályás befordult, majd 14 méterről káprázatos gólt lőtt a bal felső sarokba (2-1).

A 18 éves Kobbie Mainoo a második gólját lőtte a Premier League-ben
Fotó: AFP

A bekapott gól után a Liverpool mindent feltett egy lapra, a 79. percben majdnem ki is egyenlített. A gólszerző Luis Díaznak volt egy remek lövése a bal alsóba, amit Onana bravúrral védett, a kipattanóra Szalah érkezett, de az egyiptomi támadó négy méterről kapu fölé lőtt. 

Három perccel később újabb hatalmas esélyt kapott a Liverpool. A csereként beállt Harvey Elliotot Aaron Wan-Bissaka kaszálta el a tizenhatoson belül, amiért tizenegyest kapott a vendégcsapat. A labda mögé Szalah állt oda, és higgadtan a kapu jobb oldalába gurított a balra vetődő Onana mellett (2-2).

Mohamed Szalah hozta vissza a Liverpool reményeit
Fotó: AFP

A hajrában a Liverpool már egykapuzott, és a hétperces hosszabbításban is volt meccslabdája a győzelemért. A 94. percben egy beadás után Robertson fejelte középre a labdát, az érkező Luis Díaz azonban öt méterről kapu fölé lőtte a labdát, ezzel pedig maradt a döntetlen. 

Ezzel az eredménnyel a 71 pontos Arsenal maradt a tabella élén, a Liverpoolnak szintén 71 pontja van, a gólkülönbsége azonban 9 góllal rosszabb, mint az észak-londoni csapatnak. A harmadik helyen a címvédő Manchester City áll, amelynek 70 pontja van. 

Premier League, 32. forduló:
Manchester United-Liverpool 2-2 (0-1)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.