Vágólapra másolva!
Csütörtök este a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool 3-0-ra kikapott az olasz Atalanta csapatától az Anfielden. Jürgen Klopp együttese először vesztett mérkőzést hazai pályán az idei szezonban, mellette ráadásul rendkívül nehéz helyzetből várhatja a jövő heti bergamói visszavágót.

A Liverpool a Manchester United otthonában játszott döntetlennel leszorult az első helyről a Premier League-ben, ennek ellenére remek formában várhatta a meccset, hiszen az elmúlt két hónap 13 mérkőzéséből csupán egyszer kapott ki, de akkor is csak hosszabbításban az MU elleni FA-kupa negyeddöntőben.

Hazai pályán Jürgen Klopp csapata toronymagas esélyes volt, tekintve, hogy ebben a szezonban a Liverpool még veretlen volt az Anfielden, 

ahol döntetlent is csak olyan együttesek voltak képesek elérni, mint az angol bajnokságban címvédő Manchester City, a listavezető Arsenal és a Pool számára lassan mumussá váló Manchester United.

A rivális Atalanta ezzel szemben komoly hullámvölgybe került: legutóbbi kilenc találkozójából mindössze kettőt nyert meg, így nyolcpontos hátrányba került a Bajnokok Ligája-indulásért folytatott versenyben a Serie A negyedik helyezettjével, a Bolognával szemben. A bergamóiak viszont éppen ezért lehettek veszélyesek, mivel valószínűleg csak az Európa-liga megnyerésével biztosíthatnák részvételüket a legrangosabb európai kupasorozatba.

Szoboszlai az idei szezonban csak egy El-meccsen kezdett
Fotó: AFP

A 40-szeres válogatott Szoboszlai Dominik alapember a Liverpool csapatában, Jürgen Klopp azonban az Európa-ligában gyakran pihentette a legjobbjait az őszi szezonban. A csoportkörben a magyar válogatott csapatkapitánya mindössze 213 percet játszott, és ezúttal sem került be a kezdőbe – akárcsak a kolumbiai Luis Díaz vagy a csapat legnagyobb sztárja, az egyiptomi Mohamed Szalah. 

Az Atalanta kezdte jobban a meccset, a bergamói csapat már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést. Virgil Van Dijk hatalmas hibája után Mario Pasalic került ajtó-ablak helyzetbe, a horvát középpályás ötméteres lövését azonban a Liverpool kapusa, az ír Caoimhin Kelleher fejjel hárította. 

Ezt követően a Liverpool átvette az irányítást és akár a vezetést is megszerezhette volna a 15. percben. 

Egy kontratámadás végén Darwin Núnez kapott remek kiugratást, az uruguayi támadó egy az egy vihette a kapusra, de egy suta mozdulattal méterekkel a kapu mellé lőtt. 

776125037
Darwin Núnez veszélyesen futballozott, csak a befejezésekkel voltak gondjai
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A 27. percben újabb hatalmas liverpooli helyzet maradt ki. Harvey Elliott kapott egy átadást a tizenhatos jobb oldalán, tolt egyet befelé, majd 13 méterről eltekerte a hosszú felső irányába, de a labda levágódott a felső lécről, onnan pedig a jobb oldali kapufáról. 

A folytatásban a Liverpool dominált a meccsen, így bombameglepetés volt, amikor az Atalanta megszerezte a vezetést a 38. percben. 

Egy gyors ellentámadás végén Davide Zappacostát futtatták a jobb szélen, a középre játszott labdájára az olasz válogatott Gianluca Scamacca érkezett, aki 12 méterről a bal alsóba lőtt (0-1). 

776125037
Gianluca Scamacca hét meccsen öt gólnál jár az EL-ben
Fotó: AFP

Az első félidő hajrája is az olasz csapaté volt. Egy óriási védelmi hiba után a Liverpoollal is szóba hozott Teun Koopmeiners került ziccerbe, a holland középpályás át akarta nyesni a kapujából kirobbanó Kelleher fölött a labdát, de az elakadt az ír kapus testében. 

Jürgen Klopp minden bizonnyal elégedetlen volt csapata teljesítményével, a szünetben ugyanis hármat is cserélt. Pályára küldte Szoboszlai Dominiket, Mohamed Szalah-t és Andy Robertsont is. 

A három csere felpörgette a Liverpool játékát, az 55. percben pedig egyenlíthetett volna az angol csapat, de Szalah kilenc méteres lövését Juan Musso óriási bravúrral védeni tudta. Egy perc múlva a holland Cody Gakpo tálalt Darwin Núnez elé, de az uruguayi támadó hét méterről kapu fölé bombázott. 

A kihagyott Liverpool-helyzetek aztán megbosszulták magukat, amikor a 60. percben a semmiből lőtt újabb gólt az Atalanta. Egy indítás után elaludt a liverpooli védelem, mindenki azt hitte, lesen vannak a bergamói csapat támadói, a játékvezető azonban nem fújt, Charles De Ketelaere középre passzolt labdájára pedig Scamacca érkezett, és kapásból a bal alsóba lőtt (0-2). 

776125037
Gianluca Scamacca hanyag gólöröme a második Liverpoolnak lőtt gólja után
Fotó: AFP

A második bekapott gól után a Liverpool mindent feltett egy lapra, és a 79. percben centiken múlt a szépítése. Egy gyorsan végigvitt kontra végén a bal oldalon felfutón Robertson tálalt a középen érkező Szalah elé, aki közelről a kapuba belsőzött, azonban az egyiptomi támadó gólját les miatt érvénytelenítették. 

A 83. percben aztán eldőlt a találkozó és könnyen lehet, hogy a továbbjutás is. Szoboszlai vesztett labdát a saját térfelén, amiből kapura törhetett az Atalanta, Scamacca tálalt remek labdát Ederson elé, akinek a ziccerét Kelleher védeni tudta, a kipattanóra viszont Pasalic érkezett a leggyorsabban és közelről a kapuba lőtt (0-3). 

776125037
Mario Pasalic állította be a végeredményt
Fotó: AFP

A hosszabbításban a Liverpoolnak még lett volna lehetősége a szépítésre. Luis Díaz átadása után Szoboszlai került helyzetbe, de a nyolcméteres középre tartó lövését Musso védeni tudta, az olasz csapat pedig kiütéses győzelmet aratott az Anfielden, amivel óriási lépést tett a legjobb négy közé kerülés felé. 

Ezzel a vereséggel megszakadt a Liverpool 34 hazai mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata.

A végső győzelemre is esélyes Bayer Leverkusen két hajrában lőtt góllal 2-0-ra legyőzte a Konferencia-liga címvédő West Ham United csapatát. A német bajnokság listavezetője ezzel óriási lépést tett az elődöntő felé, ráadásul már 42 mérkőzés óta veretlen és továbbra sem talált még legyőzőre az idei szezonban. 

Európa-liga, negyeddöntő, első mérkőzések:
Liverpool (angol)-Atalanta (olasz) 0-3 (0-1)
AC Milan (olasz)-AS Roma (olasz) 0-1 (0-1)
Bayer Leverkusen (német)-West Ham United (angol) 2-0 (0-0)
Benfica (portugál)-Olympique Marseille (francia) 2-1 (1-0)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.