Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 60 nap, és kezdődik a nyári Európa-bajnokság, amit egy erősorrenddel próbálunk felvezetni. A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság 24 csapatát állítottuk sorrendbe, amiből kiderül, mely csapatok pályáznak a legnagyobb eséllyel a nyári tornagyőzelemre.

Már két hónap sincsen hátra a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kezdetéig, így éppen itt az ideje, hogy foglalkozzunk kicsit a résztvevőkkel. Megpróbálunk egy erősorrendet (power ranking) felállítani a torna 24 csapata között. Ehhez a ranglistás helyeket, a keretek értékeit, a nemzetközi szakportálok rangsorait és a válogatottak nemrég lejátszott meccseit vesszük figyelembe. Ez a rangsor nem az Európa-bajnokság végeredményét hivatott tükrözni, hiszen a sorsolást nem veszi alapul, hanem csak a válogatottak erőssége alapján próbálunk sorrendet állítani, és megnézzük, hol helyezkedik el ezen a listán a magyar válogatott. A listát még májusban és júniusban, a németországi Európa-bajnokság rajtja előtt is frissítjük.

2024-es labdarúgó Európa-bajnokság
A házigazda német csapa egyre jobb formába lendül, bizakodva várhatja a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

 

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság fordított erősorrendje

 

24. Grúzia

Grúzia igazi sötét ló az Európa-bajnokságon, ugyanis a szovjet utódállam először szerepelhet nagy világeseményen, így az egyetlen debütáns lesz a 2024-es labdarúgó Eb mezőnyében. A számok alapján egyelőre muszáj az utolsó helyre tenni őket, hiszen a selejtezőcsoportjukban csak a negyedikek lettek Spanyolország, Skócia és Norvégia mögött. Willy Sagnol csapata pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt, ráadásul "csak" Luxemburg ellen kellett nyerniük, majd egy 0-0-s meccsen a görögöket ütötték el a kijutástól tizenegyesekkel. Grúzia a FIFA világranglistán csak a 76. helyen áll, és a csapat értékét is két igazán nagy klasszis piaci értéke húzza fel igazán. A Napoli légiósáról, Khvicha Kvaratskheliáról már sokan hallottak és az Európa-bajnokságon is villoghat, valamint a Valencia kapusa, Giorgi Mamardashvili még, akit magasabban jegyeznek a csapatból. Grúzia a kijutással már történelmi magasságokba jutott, ez adhat lendülete a csapatnak, amely az elmúlt másfél évben csak olyan csapatokat tudott legyőzni, mint Luxemburg, Ciprus vagy Thaiföld. Az Eb-n a törökökkel, a portugálokkal és a csehekkel kerültek egy csoportba.

Grúzia debütál az Európa-bajnokságon
Fotó: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

23. Albánia
 

Furcsa, de az utolsó előtti helyre egy olyan csapat került, amelyik megnyerte a selejtezőcsoportját.

A brazil Sylvinho vezette csapat ugyanolyan mérleggel zárt, mint mögötte a csehek, csak a gólkülönbség döntött, a harmadik helyre pedig a lengyelek szorultak. A selejtezőkben csak négy győzelem kellett a csoportelsőséghez, ezek hazai pályán születtek Moldova, Lengyelország és Csehország ellen, valamint idegenben Feröer ellen. Márciusban két barátságos meccse volt a csapatnak, amely a svédektől és Chilétől is (0-3 otthon) kikapott. Albánia második Eb-jén szerepelhet, a csapat legnagyobb értéke a Fulhamben focizó Armando Broja, valamint az Interben szereplő Kristjan Asllani. Magasabban jegyzett focista még Ernest Muci, Berat Djimsiti és a korábbi Fradi-játékos, Myrto Uzuni. Az albánok a spanyolokkal, az olaszokkal és a horvátokkal kerültek egy csoportba.

22. Szlovénia
A szlovén csapat második lett a selejtezőcsoportjában Dánia mögött, de ehhez olyan csapatokat kellett megelőznie, mint Finnország, Kazahsztán, Észak-Írország és San Marino. Matjaz Kek már 2018 óta vezeti a csapatot, amely második Európa-bajnokságára készülhet. A csapat legnagyobb sztárja az Atlético kapusa, Jan Oblak és a Lipcse csatára, Benjamin Sesko. Jó előjel, hogy a csapat márciusban legyőzte Portugáliát, de kevésbé, hogy Máltával csak egy 2-2-es döntetlent sikerült elérni felkészülési meccsen. Szlovénia Dánia, Anglia és Szerbia mellé került az Európa-bajnokságon.

Atlético Madrid, Real Madrid
Jan Oblak a szlovén csapat legnagyobb sztárja
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton 

21. Lengyelország
A lengyelek kínkeservesen jutottak csak ki az Európa-bajnokságra, a csoportjukban az albánok és a csehek is megelőzték őket. Az elmúlt másfél évben a németek elleni barátságos győzelmen kívül Michal Probierz fiai csak Feröer, Lettország és Észtország ellen tudtak nyerni. A lengyelek pótselejtezőn jutottak ki, végül Wales ellen egy 0-0 után tizenegyesekkel. A lengyeleknél Robert Lewandowski utolsó nagy tornájára készülhet, miközben próbálnak fiatalítani, de egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel.

20. Szlovákia
Szlovákia második lett a selejtezőcsoportjában Portugália mögött, de Francesco Calzona csapata pontot sem tudott szerezni a későbbi csoportgyőztes ellen. Északi szomszédaink azóta márciusban Ausztria és Norvégia játszottak felkészülési meccset, és egyiket sem tudták megnyerni. A csapat legnagyobb sztárja a PSG védője, Milan Skriniar, de Lobotka neve is ismerős lehet a Napoli csapatából. A csapat olasz edzője, Calzona jelenleg a Napoli edzője is, de sok munkája lesz még az Eb-rajtig, ahol Belgium, Románia és Ukrajna ellen kell készülnie.

19. Románia

Románia veretlenül vette a selejtezőcsoportját, ahol Svájc volt a legnagyobb ellenfele, ellenük egy döntetlent értek el idegenben, illetve 1-0-ra nyertek hazai pályán. Azt meg kell említeni, hogy rajtuk kívül még Izrael, Fehéroroszország, Koszovó és Andorra volt az ellenfél, így a +11-es gólkülönbség nem is akkora eredmény. Edward Iordanescu csapata márciusban csak döntetlent ért el az északírek ellen, és kikapott Kolumbiától. Igazán nagy sztárja nincs a csapatnak, Radu Dragusin a Tottenham fiatal védője nagy jövő előtt állhat, és ott van még Ianis Hagi, a legendás Gheorghe fia.

18. Szerbia
A szerbek mögöttünk végeztek a csoport második helyén, Dragan Sztojkovics csapata pedig nem brillírozott. A magyarok oda-vissza verték a szerbeket és az utolsó körig küzdeniük kellett a kijutásért. A szerbek utolsó négy meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, Ciprus ellen. Felkészülési meccsen kikaptak a belgáktól és az oroszoktól is 4-0-ra. A csapat sztárjai közül Szergej Milinkovics-Szavics és Alekszandar Mitrovics is a szaúdi ligába szerződött, kérdés mennyire tudnak majd felpörögni az Európa-bajnokságra.

Football: Euro 2024, qualifying - 1st round day 7: Group I Belarus v Romania
Kétszer is legyőztük a szerbeket
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

17. Csehország
A csehek márciusban két 2-1-es sikerrel hangoltak az Európa-bajnokságra, méghozzá Norvégia és Örményország ellen. A csehek öt meccs óta veretlenek, így nem zavarta meg a csapatot az edzőváltás, ugyanis a kijutás után Jaroslav Silhavy helyét Ivan Hasek vette át, aki 2009-ben már vezette a csapatot. A csehek Albániával szinte tökéletesen egyforma mérleggel végeztek a selejtezőcsoportjuk második helyén. Az Eb-n a portugálok, a törökök és a grúzok mellől akár tovább is juthatnak. A csapatból kiemelkedik a West Ham játékosa, Tomas Soucek, valamint Patrik Schick, aki a Leverkusennel halmozza a csodákat ebben a szezonban.

16. Törökország
A törökökről friss élményeink lehetnek, hiszen legyőztük Vincenzo Montella csapatát a Puskás Arénában 1-0-ra. A meccs nem volt egyoldalú, de a törökök bántóan ötlettelenül fociztak, utánunk ráadásul az osztrákok verték meg őket 6-1-re, aminek köszönhetően alaposan hátrébb sorolódtak a listánkon. A törökök 2023-ban csak egy meccset buktak el, csoportgyőztesként jutottak ki az Eb-re, a horvátokat egy ponttal megelőzve, de olyan csapatokat kellett Modricékon kívül megelőzniük, mint Wales, Örményország és Lettország. A csapat legnagyobb zárja az Inter középpályása, Hakan Calhanoglu, és sokat várnak a Real Madrid 19 éves támadójától, Arda Gülertől is.

A törökök ellen márciusban nyertünk
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

15. Skócia
Steve Clarke csapata az egyik legkorábban örülhetett a kijutásnak, ugyanis hamar kiderült, hogy az első két hely valamelyikét megszerzi a selejtezőcsoportban Spanyolország mögött és Norvégia előtt, azóta viszont kellemetlen vereségekbe szalad bele a csapat, ezért is került ennyire hátra a listán az egyik Európa-bajnoki csoportellenfelünk. 

A skótok mióta kijutottak az Eb-re, hét meccs óta nyeretlenek, pedig előtte a spanyolok és a norvégok ellen is nyerni tudtak.

Márciusban 4-0-ra kaptak ki a hollandoktól, 1-0-ra az északírek ellen, de inkább az utóbbi volt a kellemetlenebb. Júniusban Gibraltár és Finnország ellen lehet majd javítani. A skótokban van potenciál, sok a topklubban szereplő játékos, mint Scott McTominay vagy Andy Robertson, a szurkolóik támogatásával pedig bármire képesek lehetnek.

14. Ukrajna
Ukrajna is igazi sötét ló lehet az Európa-bajnokságon, ugyanis 

Szergej Rebrov csapata szinte bármire képes.

A háború sújtotta országnak ugyan pótselejtezőt kellett játszania, de az angolok és az olaszok mögött nem volt annyira kellemetlen a harmadik helyet megszerezni a selejtezőcsoportban. Rebrovék kétszer kaptak ki, mindkét favorit ellen idegenben, majd a pótselejtezőkön előbb Bosznia, majd Izland ellen nyertek 2-1-re, így jutottak ki az Eb-re, ahol Románia, Szlovákia és Belgium mellé kerültek. Az ukránok mellett szól, hogy a háború kitörése után az UEFA által kijelölt semleges helyszíneken is kivívták az Eb-szereplést és nagyon sok jó légiósuk van, mint mondjuk Zincsenko vagy Mudrik.

13. Dánia
A dánok Szlovénia előtt nyerték meg a csoportjukat, hazai pályán pedig mindenkit legyőztek, de Kazahsztánban és Észak-Írországban is kikaptak. Az előző Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutott Kasper Hjulmand csapta, és Anglia ellen csak hosszabbítás után esett ki. Katarban ennek ellenére 2022-ben csalódást keltett a csapat egy ponttal és mindössze egy szerzett góllal. A Manchester United csatára, Rasmus Höjlund tehet arról, hogy ezúttal több gólt lőjön a csapat, de Christian Eriksen egyre kevesebb lehetőséget kap az angol csapatban, ami nem jó jel a dánoknak. Márciusban Svájc ellen játszottak egy gól nélküli meccset és Feröer ellen nyertek. 

12. Magyarország

A magyar válogatott nemcsak nálunk, hanem más rangsorokban is tökéletesen a középmezőnybe került. Marco Rossi csapata kivívta a megbecsülést, méghozzá az elmúlt évek jó eredményeivel. A csapatunk 14 meccse veretlen, a selejtezőcsoportunkat is veretlenül nyertük meg a szerbek előtt, Szoboszlai Dominik csapatkapitánykodásával képtelen kikapni a magyar csapat, legutóbb a törököket és Koszovót vertük márciusban. Az Eb-n a németek, a skótok és Svájc mellől nem lehetetlen a továbbjutás, főleg úgy, hogy 2021-ben csak percekre voltunk a továbbjutástól a halálcsoportból a müncheni Allianz Arénában. és ne feledjük, három éve nem lehetett ott a csapattal a sérült Szoboszlai Dominik. A legutóbbi három Eb-keretről ITT írtunk bővebben.

Szoboszlai Dominik az Európa-bajnokságon is villoghat
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

11. Svájc
Svájc zsinórban harmadik Európa-bajnokságára készül, és tudjuk, hogy nem lehet leírni a csapatot, bárki ellen képes jó eredményt elérni, de Murat Yakin csapata nincs kirobbanó formában. 2023-ban öt döntetlen mellett csak két meccset tudott nyerni, mindkettőt Andorra ellen, és kikapott Romániától, így végzett a románok mögött a csoportja második helyén. Márciusban újabb döntetlen, egy 0-0 került a nevük mellé Dánia ellen, majd az íreket verték meg 1-0-ra. Xherdan Shaqiri még mindig csak 32 éves, de a csapat erőssége a Manchester City védője, Manuel Akanji és a Leverkusen középpályása, Granit Xhaka is.

10. Ausztria
Az osztrákoknál kezd beérni Ralf Rangnick munkája, aminek eredményeként már zsinórban a harmadik Európa-bajnokságán lehetnek ott. Az osztrákok 2023-ban egyetlen meccset veszítettek el, Belgium ellen, és így lett csoportmásodik a csapat, amelynek ez volt az egyetlen veresége. A márciusi meccseken Szlovákia ellen 2-0-ra, a törökök ellen 6-1-re nyertek, ráadásul Christoph Baumgartner világrekord gyorsasággal szerzett gólt. A törökök ellen David Alaba, Marko Arnautovic és Marcel Sabitzer nélkül is 6-1-re nyertek, kérdés, elérhet-e igazán kiugró eredményt majd az osztrák csapat, amely a lengyelek, a hollandok és a franciák mellé került a németországi tornán.

9. Hollandia
A hollandok a franciák mögül másodikként jutottak ki a tornára és az Európa-bajnokságon is egy csoportba kerültek a 2018-as világbajnokkal Ronald Koemanék. A hollandok 2023-ban a Nemzetek Ligája négyes döntőjében kikaptak a horvátoktól, majd az olaszoktól is, a selejtezőcsoportban pedig  a franciáktól. Márciusban a skótokat 4-0-ra verték a hollandok, de a németektől kikaptak, ami azt mutatja, hogy a topcsapatok ellen egyelőre nem megy ennek a holland csapatnak. A holland sztárgyár kifogyhatatlan, folyamatosan érkeznek a tehetségek, de mindig kérdés mostanában, mennyire állnak össze csapattá. Xavi Simons, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo, Donyell Malen, és persze Virgil van Dijk vezérletével messze juthat ez a csapat.

8. Horvátország
A horvátok a törököktől egy ponttal elmaradva jutottak ki az Eb-re, de Luka Modricék általában a nagy tornákon brillíroznak, nem a selejtezőkön. Zlatko Dalicék sorsa hamar eldőlhet, majd, ugyanis Albánia mellett az olaszok és a spanyolok vannak még a csoportjukban. A horvátok márciusban Tunéziával és Egyiptommal csaptak össze egy felkészülési tornán, a mérlegük egy döntetlen és egy győzelem, ami után trófeát is kaptak a barátságos torna megnyeréséért. Sokszor mondtuk már, hogy egy utolsó nagy dobás még benne lehet ebben a csapatban, és most is ugyanezt mondjuk.

Minden bizonnyal utolsó Európa-bajnokságára készül Luka Modric
Fotó: Getty Images

7. Olaszország
Az olasz is igazi tornacsapat, már, ha ki is jut oda, de egy 24 csapatos Eb-ről nem tudtak lemaradni, Anglia mögött jutottak ki másodikként. Luciano Spalletti csapata nyáron harmadik lett a Nemzetek Ligájában, legyőzte a hollandokat, de előtte kikapott a spanyoloktól, majd a csoportban az angoloktól is. Márciusban Amerikában lépett pályára az Azzurri, ahol Venezuela és Ecuador ellen nyert. Az olaszok szerencséje lehet, hogy számukra egy felhozómeccsel, Albánia ellen kezdődik az Európa-bajnokság, de ne feledjük, 2021-ben sem gondolák sokan, hogy Európa-bajnok lesz Roberto Mancini csapata.

6. Belgium
A belgák szokásukhoz híven simán jutottak ki a tornára, de ezzel nem is szokott gondjuk lenni. Az aranygeneráció utáni generációnak azonban még mindig a régiektől függ a sorsa, ugyanis Romelu Lukaku és Kevin De Bruyne is alapember lesz még ebben a csapatban, de a sérült kapus, Thibaut Courtois nagyon hiányozhat majd. A 2022-es világbajnoki égés óta 13 meccse veretlen a belga csapa, amihez márciusban két döntetlent tettek hozzá Anglia és Írország ellen. A csapatot ma már Szoboszlaiék korábbi lipcsei edzője, Domenico Tedesco vezeti, méghozzá remekül, ezt jelzi, hogy a világranglistán harmadik a csapat, így ezúttal is komolyan kell számolni a belgákkal.

5. Portugália
A 2016-os Európa-bajnok csapat csoportgyőztesként jutott ki a tornára, ahol a végső sikerre talán nem esélyes, de ezúttal is messzire juthat. A csoportból a grúzok, a csehek és a törökök mellől simán tovább kell jutni, onnan pedig bármi lehet. Roberto Martínez csapata a világbajnokság után minden meccsét megnyerte, kivéve az utolsó, Szlovénia elleni felkészülési meccset. A portugálok kerete bombaerős, a harmadik legértékesebb Európában, így az edző feladata az lesz, hogy megtalálja azt a csapatot, ami a legmesszebb juthat, Ronaldóval vagy nélküle.

4. Spanyolország
A spanyolok is csoportgyőztesként jutottak ki az Eb-re, ahol az olaszok és a horvátok elleni meccs is komoly teszt lesz Luis de la Fuente csapatának. A brazilok elleni 3-3 nagyon jól nézett ki, a Kolumbia elleni vereség már kevésbé. A spanyol keretbe folyamatosan áramlanak a fiatal tehetségek, mint Pedri, Lamine Yamal vagy Pau Cubarsí, akik mellett a rutinosabbak, mint Rodri vagy Morata aranyat érhetnek.

3. Németország
A házigazda németek felszálló ágban vannak Julian Nagesmann vezetésével, és a botladozások is elmúlóban vannak. A házigazdának nem kellett selejtezőkön szerepelnie, és a márciusi felkészülési meccseken a franciák és a hollandok elleni győzelmek hatalmas önbizalmat adhatnak. Toni Kroos visszatérése egyelőre telitalálat, és a fiatalok közül Florian Wirtz is villant. Ez a csapat könnyedén összeállhat a hazai tornán a közönség támogatásával, és akkor olyan szép eredményt érhet el a csoportellenfelünk, mint a 2006-os, hazai világbajnokságon, ebben pedig már a hazai szurkolók is egyre jobban bíznak.

France - Germany
Toni Kroos közel három év után tért vissza a német válogatottba
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

2. Anglia
Anglia csapata papíron a legértékesebb, Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka, Harry Kane és Declan Rice piaci értéke is meghaladja a 100 millió eurót. Gareth Southgate csapata három éve megmutatta, nagy tornán is képes a jó szereplésre, ugyanis csak egy tizenegyespárbajra volt a hazai Eb-győzelemtől. A selejtezőket megint simán vették az angolok, márciusban a brazilok elleni vereség és a Belgium elleni döntetlen intő jel lehet, de 2023-at vereség nélkül teljesítette az angol válogatott, amely Szerbia, Szlovénia és Dánia mellett a csoportkörben kellően be tud majd melegedni.

1. Franciaország
A 2018-as világbajnok és a 2022-es világbajnoki döntős még mindig Európa legerősebb csapatának tűnik. Didier Deschamps csapata a 2022-es világbajnokság és Tunézia óta kétszer kapott ki, mindkétszer a németektől barátságos meccsen. A francia csapat évek, évtizedek óta bombaerős, aki Európa-bajnok akar lenni, annak a franciákat kell majd megállítania. Felsorolni is nehéz a sztárokat, akik Kylian Mbappé segíthetik majd a tornán, Dechamps-nek lehet a legnehezebb dolga - pozitív értelemben - a keret kijelölésénél. A németországi Eb 2024 egyik legnagyobb eseménye lesz, a francia siker alaposan megágyazhatna egy sikeres olimpiai rendezésnek pár héttel később, Párizsban.