Az olimpiai bajnok magyar csatár Beckenbauerről

Franz Beckenbauer, Labdarúgó, edző
1966 FIFA World Cup final at Wembley, London, England - West-Germany 4:3, Franz BECKENBAUER is cheering. (Photo by SVEN SIMON / picture-alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Dunai Antal, a korszak zseniális csatára is megemlékezett a vasárnap elhunyt Franz Beckenbauerről. Az Újpest olimpiai bajnok focistája nem felejti, mi történt, amikor szembe került a kétszeres aranylabdás söprögetővel.

Mindenki a legendát gyászolja

Vasárnap, 78 éves korában meghalt Franz Beckenbauer, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet szerzett. A kétszeres aranylabdás focistát az egész világ gyászolja. A német válogatott és a Bayern München egykori klasszisa az NSZK válogatottjának tagjaként háromszor lépett pályára a magyar nemzeti csapat ellen, mindhárom barátságos találkozó volt.

Franz Beckenbauer háromszor lépett pályára a magyarok ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Előbb 1970 szeptemberében Nürnbergben, ahol a német csapat 3-1-re nyert, majd 1972 márciusában a Népstadionban. A budapesti találkozón 2-0-ra győzött az NSZK, és Dunai Antal, a korszak kiváló újpesti csatára olyan emléket szerzett ezen a meccsen Beckenbauerről, hogy a mai napig emlegeti.

Dunai Antal nem felejti

"Barátságos mérkőzést játszottunk az NSZK-val a Népstadionban. Szupercsapattal jöttek, Sepp Maier, Beckenbauer, Breitner, Netzer, Uli Höeness és Gerd Müller is játszott. A második félidőben a 16-osnál, kicsit balra, szembe kerültem Beckenbauerrel. Örökre megjegyeztem a jelenetet. Egy az egyben csatáztunk, kapura lőhettem volna, de éles volt a szög, ezért mással próbálkoztam. Gondoltam bemutattam a lövőcselt, aztán visszahúzom a labdát, és betörök a 16-oson. Ő azonban nem „ette" meg, egyszerűen elvitte előlem a labdát, és máris indította az NSZK támadását. Ekkor jöttem rá, hogy pontosan tudta, mi fog következni. Simán, becsúszás nélkül, elegánsan leszerelt. Ilyet addig nem tapasztaltam. Sokszor szereltek az NB I-ben, de ilyen megoldással soha." - mesélte Dunai Antal a Borsnak.

Beckenbauer harmadszor, a dortmundi Westfalenstadion nyitómérkõzésén játszott a magyar válogatott ellen 1974 áprilisában, az NSZK 5-0-ra nyert.

Emlékezetes párharc volt 1974 tavaszán a BEK elődöntője is, ahol a Bayern München és az Újpesti Dózsa csatázott. Beckenbauer mindkét meccsen játszott, a bajorok otthon 3-1-re nyertek, a Népstadionban 1-1-re zártak, és ők jutottak tovább.