Vágólapra másolva!
Elképesztő izgalmakkal zárult a Bajnokok Ligája 2023/24-es szezonjának csoportköre, amely ebben a formában az utolsó volt, ugyanis az UEFA jövőre átalakítja a legrangosabb európai kupasorozat lebonyolítását. A BL F csoportjának hatodik, utolsó fordulójában a Paris Saint-Germain hiába nem tudott nyerni a szerdai játéknap előtt biztos továbbjutó Borussia Dortmund otthonában (1-1), a francia sztárcsapat megúszta az égést - nem úgy, mint kedden a Manchester United - ugyanis a Milan 2-1-re győzött a Newcastle otthonában. A PSG-nek pedig jobb volt az egymás elleni eredménye a Milan ellen, így Kylian Mbappéék folytathatják a BL-ben, míg a Milan az Európa-ligában szerepel majd tavasszal. A párizsi továbbjutás mellett az is eldőlt, hogy az FC Porto is ott lesz a legjobb 16 között, ahogy a Belgiumban hatalmasat égő Barcelona is. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai - megszólalt Gulácsi Péter is - és a szerdai BL-játéknap további érdekességei.

A Barca Antwerpenben hagyja becsületét és pénztárcáját

A Mundo Deportivo nem kímélte a Barcelonát, ezt a címet adta a katalán sztárcsapat belgiumi égése után. A lap kiemelte, hogy bár csoportelsőként jutott tovább az együttes a legjobb 16 közé a BL-ben, de Xavi csapata egy olyan csapattól kapott ki, amelyik nem szerzett pontot korábban a Bajnokok Ligájában, ráadásul

így eldobták maguktól azt a 2,8 millió eurót, amit a győzelemért ad az UEFA.

Ferran Torres sem érti, hogy kaphattak ki Forrás: AFP/John Thys

Érdekesség, hogy Xavi eredetileg nem is akarta elvinni a Royal Antwerp ellen 3-2-re elvesztett mérkőzésre Robert Lewandowskit, Ilkay Gündogant és Ronald Araujót, hogy pihenjenek a szombati, Valencia elleni bajnokira.

Pedig a Barcelona elnöke, Joan Laporta azonban azt mondta, hogy hiába biztos gyakorlatilag a csoportelsőség, meg kell nyerni a találkozót,

mert a klubnak szüksége van arra a 2,8 millió euróra, ami a győzelemért jár. Ehhez képest, szinte B csapattal játszott a Barca... Bár Lewandowski a kezdőben volt, rosszul játszott, a két gólt is két fiatal lőtte, Ferran Torres (23) és Marc Guiu (17), utóbbi éppen a lengyel helyére állt be a hajrára. A Barca végül 3-2-re kikapott, három nevetséges védelmi hiba után, ebből kettő Oriol Romeu nevéhez fűződik.

A csoportelsőség elvesztéséhez egyébként úgy kellett volna kikapnia a Barcának és a közben győznie a Sahtarnak, hogy a két meccs együttes gólkülönbsége legalább hét gól legyen, vagyis például három gólos Barcelona vereség mellett négygólos Sahtar győzelem. , meg kell nyerni a meccset, mert a Barcelonának szüksége van arra a 2,8 millió euróra, ami a győzelemért jár.

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernandez bevallotta, hogy " aggódik" a vereség után.

„Igen, aggódom" – mondta Xavi újságírói kérdésre.

- Ez normális. A csapat nincs jó formában. Egy rossz sorozatban vagyunk, negatív eredményekkel. Kritikusnak kell lennünk. Az ellenfél sok helyzetet alakított ki ellenünk, és ez túl sokba került. A pozitív az egészben az, hogy a 16 között vagyunk" – tette hozzá.

Xavi hibájából 2,8 milliót bukott a Barcelona Forrás: AFP/John Thys

A Bajnokok Ligájában elért idegenbeli vereségek kapcsán (a Sahtar és az Antwerp is legyőzte a katalánokat, - a szerk.) Xavi azt mondta, hogy a BL "nehéz mindenki számára".

„Nehéz évek elé nézünk, de a Bajnokok ligája nyolcaddöntőben vagyunk, ez volt az egyik célunk a szezon elején."

A hatalmas bravúrt elérő, az első pontjait megszerző Royal Antwerp edzője, Mark van Bommel érthető módon nagyon büszke volt a csapatára.

"Azt hittem, les volt a harmadik gól" – mondta nevetve a lefújást utána Mark van Bommel a VTM-en. - A gól után gyorsan megnéztem, hogy mi a helyzet a lelátón, fantasztikus látvány, mi történik ilyenkor, mennyi sör repül a levegőben.

Végül bírtuk erővel, és három pontot szereztünk."

FC Porto legendája, Pepe ünnepli a továbbjutást Forrás: AFP/Miguel Riopa

A szerdai játéknap egyik nyolcaddöntős szereplést érő helyéről az FC Porto és a Sahtar Donyeck portugáliai összecsapása döntött: a hazai együttes nyolcgólos ütközetet nyert meg, ezzel versenyben maradt a BL-ben.

„A nagy nyomás ellenére jól dolgozott a csapat. A játékosok befogadták az üzenetet, a többi pedig az elhivatottságukon és elszántságukon múlt. Nem volt tökéletes a játék, voltak hibák, amelyeken tovább kell dolgoznunk, hogy csapatként fejlődhessünk.

Az FC Porto megérdemelte a továbbjutást a nehéz csoportban: Többet érdemeltünk, mint a Barcelona, megérdemeltük volna, hogy ne ugyanannyi, hanem egy-két ponttal többel végezzünk, de ez van. Ilyen a foci.

Szeretnék gratulálni az egész csapatnak" - mondta az Porto edzője, Sergio Conceicao.

Hatalmas szerencséje volt a PSG-nek, Kylian Mbappé cirkuszolt

A nap legnagyobb szenzációját egyértelműen a Barcelona veresége okozta, viszont a világ szeme a halálcsoporton volt, ahol elképesztő izgalmak után jutott tovább a PSG a csoportelső Dortmund mellett. A sorsolás után nem sokan fogadtak volna rá, hogy a BVB-nek már az utolsó kör előtt nem kell izgulnia és simán továbbjut, pedig ez volt a helyzet.

A párizsi együttesnek viszont volt miért izgulnia, főleg, hogy nem tudta a saját kezébe venni a sorsát az 1-1-es dortmundi döntetlennel. A gólnélküli első félidő után döntetlen után a második játékrészben gyors gólváltás következett - Adeyemi szerzett vezetést a BVB-nek, majd Zaire-Emery egyenlített -, ám hiába volt továbbra is nagy az iram és a küzdelem, és forogtak veszélyben a kapuk, az eredmény nem változott, a PSG csak lesgólig jutott. Ám ez is elég volt végül Mbappééknak a továbbjutáshoz, mivel csoport másik mérkőzésén a Newcastle bő félóra elteltével hiába szerezte meg a vezetést a Milan ellen, az olasz csapat a második játékrészben egyenlített, majd fordított, ezzel az angol csapat végül csak negyedik lett.

Hiszem, hogy februárban sokkal erősebbek leszünk - mondta Luis Enrique, a PSG edzője. - Az építkezés legelején járunk. Nagyon szeretem a játékosok hozzáállását, nagyon szeretem a küzdeni tudásukat. Még ha néha frusztráltak is, én nagyon szeretem ezt a frusztrációt. Nincs kétségem afelől, hogy fejlődni fogunk." A spanyol edző hozzátett, nem nagyon foglalkozott a másik meccs eredményével, egészen a Milan második góljáig, amikor az eredmény már kedvező volt számukra, nyugalomra intette a csapatát.

Kylian Mbappé megharagudott a csapattársaira a BVB elleni meccsen Forrás: AFP/Franck Fife

A francia lapok szerint Kylian Mbappé "kirohanására" értette a spanyol edző a frusztrációt, a PSG világbajnok támadója ugyanis csalódott volt, hogy a csapata nem ment előre az újabb gólért és a csoportelsőségért. Mbappé gesztusaiból ítélve a támadó igencsak megharagudott társaira, akik inkább meg akarták tartani az eredményt, na meg biztosan nehezen viselte az év egyik legnagyobb kihagyott helyzetét is.

Luis Enrique erről úgy vélekedett, hogy a 86. percben "hülyék" lennének mindent egy lapra feltenni és kockáztatni.

A franciák korábbi világ, - és Európa-bajnok játékosa, Emmanuel Petit inkább Mbappéval értett egyet:

„Megértem a frusztrációját. Az ő helyében

Sajnálom, de ő tudja! Előre tervez, és tudja, mi fog történni. Ismerjük az ambícióit, nem akarja hogy a második helyen végezzen."

A Milan elleni 2-1-es vereséggel a Newcastle csak a negyedik lett a csoportban, a csapat menedzsere, Eddie Howe azonban megvédte játékosait, mert bár az Európa-liga hely kicsúszott a kezükből, de ez azért történt, mert közben megpróbálták megszerezni a Bajnokok Ligájában a továbbjutást.

„Szerettünk volna kvalifikálni magunkat a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába. Nagyon is ez volt a szándékunk a meccs előtt és a meccs közben is. Nem vagyok benne biztos, hogy abban a pillanatban el tudod venni ezt az akaratot a játékosoktól. Ha megnézzük a kapott gólokat, akkor azok olyan hibákból származnak, amelyek bármelyik pillanatban megtörténhetnek.

A fiúk nagyon jól játszottak az első félidőben, és úgy gondoltam, hogy jó helyzetben vagyunk."

Érthető módon a győztes Milan edzője sem volt boldog, mert bár sikerült nyerniük, a továbbjutás nem lett meg.

A Newcastle United és az AC Milan sem jutott tovább a BL-ben Forrás: MTI/EPA/Adam Vaughan

"Folytatni akartuk utunkat a Bajnokok Ligájában, és ez nagyon nehéz most. Keserédes este volt.

Amit ma este meg tudtunk tenni, azt megtettük. Természetesen csalódottak vagyunk a Bajnokok Ligája miatt, és sajnáljuk, hogy így alakult Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, de meg vagyunk győződve arról, hogy olyan csapat vagyunk, amely képes jól teljesíteni."

A Lazio edzője "kihívta" a Barcelonát, Diego Simeone szerint előre léptek

Az E csoportban a csoportelsőség volt a tét az Atlético Madrid és a Lazio spanyolországi összecsapásán, melyen a hazai együttes kétgólos győzelemmel az élen végzett. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Feyenoord folytatja az Európa-ligában, hiába kapott ki 2-1-re a Celtic együttesétől. Ám a holland csapat számára fájó lehet a vereség, mert a Feyenoord elvesztette legutóbbi nyolc idegenbeli meccsét a Bajnokok Ligájában.

Az Atlético Madrid viszont vereség nélkül, 17 rúgott góllal - ennél többet csak a Manchester City szerzett (18) zárta az első helyen a csoportot, így nem csoda, ha Diego Simeone vidáman értékelt a találkozó után.

Antoine Griezmann, az Atlético Madrid játékosa szárnyalt a Lazio ellen Forrás: MTI/AP/Pablo Garcia

és a mai napig lejátszott összes meccsen jobbak voltunk a riválisoknál" - mondta az Atletico edzője. - Most egy másik történet kezdődik. A kieséses szakaszban minden ellenfél nehéz. Mert bármi jöhet, nem tudod, mi történhet. Sikerült előre lépnünk az elmúlt évekhez képest, amikor nehéz volt meccseket nyernünk" – mondta az edző.

Az olasz Laziónál az is hatalmas fegyvertény, hogy a csapat - amely a bajnokságban pocsékul szerepel a tavalyi ezüstérem után - ott van a BL-ben, az pedig csak hab a tortán, hogy a továbbjutást is kiharcolta. Bár a csoportelsőség nem jött össze a római együttesnek, a csapat edzője, Maurizio Sarri így sem volt csalódott.

„Kicsit mérges vagyok, de 'nehéz" stadionba érkeztünk egy kiváló ellenfélhez. Minden hibáért megfizettünk. Az első és a második félidő első tíz percében túlságosan könnyelműen játszottunk:

Sajnos ott volt a különbség köztünk és az Atletico között. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, remélem, hogy megkapjuk a folytatásban a Barcelonát"

– fogalmazott az olasz tréner.

A címvédő Manchester City megállíthatatlan, Gulácsi Péter boldogsága

Még mielőtt rátérnénk a Manchester Cityre, magyar szempontból a legfontosabb és a legjobb hír, hogy Gulácsi Péterrel a kapuban győzött a már a forduló előtt továbbjutó Leipzig 2-1-re otthon a Young Boys ellen. Gulácsi tavaly októberben a Celtic Glasgow elleni BL-mérkőzésen térdszalagszakadását szenvedett, és csaknem egy évig nem játszott. Visszatérése óta még csak a kupában védett, idegenben, így a szerdai volt az első hazai meccse.

"Mindkét csapat nagyon tömörült az első félidőben, és nem kockáztattak sokat. Az utolsó harmadban túl sokat labdát vesztettünk. Nem voltunk olyan dominánsak, mint szerettük volna. A második félidő nyitottabb volt. Szép gólokat szereztünk a megfelelő pillanatokban. Több lehetőségünk is volt, és úgy gondolom, megérdemelten nyertünk.

- mondta a magyar válogatott kapus.

Gulási Péter újra BL-meccsen védhetett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A német csapat edzője, Marco Rose is elégedett volt: "Nagyon jó csoportkör volt, hiszen 12 pontot gyűjtöttünk. Megnyertük a trükkös idegenbeli meccseket Bernben és Belgrádban, ráadásul a Manchester Cityvel is nagyon jó meccseket játszottunk. Nagyon jól játszottunk ma is. Elégedett vagyok a teljesítménnyel. Meg akartuk mutatni, hogy nyerni akarunk akkor is, amikor nincs tét. Most már nagyon várjuk az év utolsó két Bundesliga-mérkőzését, valamint a hétfői BL-nyolcaddöntő sorsolását."

A Lipcsénél is jobban szerepelt a Manchester City, amely hibátlanul nyerte meg a csoportját, a legtöbb, 18 gólt szerezve, ráadásul összességében már sorozatban nyolc megnyert BL-meccsnél jár az együttes. Az angol együttes az utolsó körben tartalékosan is legyőzte 3-2-re a Crvena zvezdát.

Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere a meccs elemzése helyett inkább az akadémistákat dicsérte, főleg Micah Hamiltont és Oscar Bobbot - előbbi kilenc évesen csatlakozott a City akadémiájához -, ugyanis mindkét fiatal játékos gólt szerzett a meccsen.

Manchester City'fiatal játékosa, Micah Hamilton gólt lőtt Belgrádban Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

"Micsoda gól és micsoda játék. Nagyon örülök neki. Jól edz, és láttuk a képességeit. Fantasztikus gólt lőtt. Védekezésben agresszív volt.

Gratulálok az akadémiánknak, hogy mennyi játékos jött fel" - mondta a katalán edző Hamiltonról. - Az akadémiánkról sok játékos szerepel a Premier League-ben vagy a Championship. Hihetetlen teljesítményt nyújtottak most is."

Csak két PL-csapat jutott a legjobb 16 közé

Némiképp meglepő lehet, hogy csak két Premier League-csapat jutott a kieséses szakaszba a BL-ben, viszont négy spanyol is ott van, ráadásul mind csoportelsőként ment tovább. A kieséses szakaszba jutott együttesek között négy spanyol, három-három német és olasz, két angol, valamint egy-egy dán, holland, francia és portugál klub található:

Csoportelsők: Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Sociedad (spanyol), Bayern München, Borussia Dortmund (német), Arsenal, Manchester City (angol)

Csoportmásodikok: Internazionale, Lazio, Napoli (olasz), RB Leipzig (német), Köbenhavn (dán), PSV Eindhoven (holland), FC Porto (portugál), Paris Saint-Germain (francia)

Hosszabbítás:

Végezetül lássuk a szerdai játéknap legérdekesebb statisztikáit:

  • Az első angol csapat lett a Manchester City, amely sorozatban nyolc meccset nyert meg a BL-ben.
  • Kalvin Phillips a 30. meccsén megszerezte első gólját a ManCity színeiben. Összességében az 51 klubmérkőzése óta az első gólját lőtte a Leedsben és a Man Cityben eltöltött idő alatt, a Crewe elleni 2021 augusztusi találata óta.
  • 20 éves és 30 napos korában Micah Hamilton lett a legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában a Man Cityben, valamint a legfiatalabb angol játékos, aki betalált a legrangosabb európai kupasorozatban a Manchester Unitedben játszó Marcus Rashford (19 év és 316 nap) óta.
  • A Newcastle játékosa, Lewis Miley a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb játékosa, aki gólpasszt adott angol klubban (17 év, 226 nap), ezzel megdöntötte Theo Walcott 2006. novemberi Arsenal-rekordját (17 év, 250 nap).
  • A Ferran Torresnek adott gólpasszával a barcelonai Lamine Yamal lett az első 16 éves játékos, aki közvetlenül benne volt egy gólban (gól, gólpassz) az UEFA Bajnokok Ligájában.
  • A Dortmund kapusa, Gregor Kobel az idei szezonban 4,1 gólt akadályozott meg a Bajnokok Ligája csoportkörében a várható gólokból, ennél többet csak Nick Pope, a Newcastle United kapusa akadályozott meg (4,9).
  • A Feyenoord elvesztette legutóbbi nyolc idegenbeli meccsét a Bajnokok Ligájában, ami a valaha volt leghosszabb vesztes sorozata holland csapatokat tekintve az Európai Kupában/Bajnokok Ligájában (2003 áprilisa és 2004 novembere között az Ajax héttel tartotta a negatív rekordot.
  • A 19 éves és 144 napos Yankuba Minteh a legfiatalabb játékos, aki valaha gólt szerzett a Feyenoordban a Bajnokok Ligájában, és a legfiatalabb európai nagy kupában Georginio Wijnaldum 2008 óta (17 év, 326 év).
  • Antoine Griezmann hat meccsen öt gólt szerzett a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban, ez pedig a legjobb eredménye pályafutása során a csoportköröket illetően.
  • Christian Pulisic 2019 májusa óta először vállalt főszerepet (gól, gólpassz) egymást követő három klubmérkőzésen minden sorozatot figyelembe véve (Newcastle, Atalanta, Frosinone).

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-SS Lazio (olasz) 2-0 (1-0)
gól: Griezmann (6.), Lino (51.)

Celtic Glasgow (skót)-Feyenoord (holland) 2-1 (1-0)
gól: Palma (33., 11-esből), Lagerbielke (91.), illetve Minteh (82.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

G csoport:
RB Leipzig (német)-Young Boys (svájci) 2-1 (0-0)
gól: Sesko (51.), Forsberg (56.), illetve Colley (53.)

Crvena zvezda (szerb)-Manchester City (angol) 2-3 (0-1)
gól: Hvang (76.), Kátai (91.), illetve Hamilton (19.), Bobb (62.), Phillips (85.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek. Az európai kupasorozatok sorsolását a tavaszi folytatásra hétfőn tartják Nyonban.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY