Az 1930-as években nyert utoljára az amatőr focicsapat, most megverte a legendás rekordbajnokot

Ajax, USV Hercules, Holland Kupa, foci
USV Hercules' Dutch defender Mats Grotenbreg (L) celebrates scoring his team's third goal during the 2nd round of the KNVB Cup match between USV Hercules and Ajax at Galgenwaard stadium in Utrecht, on December 21, 2023. (Photo by Gerrit van Keulen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Holland Kupa nyolcaddöntőjébe jutásért játszott csütörtöki mérkőzések közül a legnagyobb meglepetést a 20-szoros kupagyőztes Ajax kiesése okozta, amely a negyedosztályú USV Hercules otthonában szenvedett 3-2-es vereséget.

Az utrechti találkozón a holland élvonalban még sohasem járt hazaiak Tim Pieters duplájával kétgólos előnyt szereztek, és ugyan a Ferencvároshoz hasonlóan a Konferencia-ligában szereplő Ajax kiegyenlített a 89. percre, a hosszabbítás 3. percében Mats Grotenbreg megnyerte a meccset a Herculesnek. A korábbi négyszeres BEK- és BL-győztes, rekordbajnok amszterdamiak legyőzésével

az amatőr utrechti együttes 86 éve nem látott sikert ért el,

ugyanis legutóbb ekkor nyert meccset a Holland Kupában a rendes játékidőben. Az Ajax ugyanakkor első alkalommal esett ki egy amatőr csapat ellen a hazai kupasorozatból.

A találkozó után

nem minden amszterdami focista viselte jól a vereséget,

néhányan dulakodásba kezdtek, de az USV Hercules játékosai inkább próbálták kiélvezni a különleges győzelmet.

Hol volt az Ajax edzője?

A Magyar Nemzet észrevette, hogy az Ajaxot a kupameccsen Michael Valkanis irányította, miután a vezetőedző John van 't Schip éppen Ausztráliában ünnepelte a fia esküvőjét.

Az utrechti klub a nyolcaddöntőben a másodosztályú Cambuur ellen lép pályára. A legjobb 16 között a legnagyobb rangadót a bajnoki címvédő Feyenoord vívja, amely a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős PSV Eindhoven vagy a Twente Enschede együttesét fogadja – utóbbi két együttes kupameccsét csütörtökről a hatalmas eindhoveni esőzés miatt elhalasztották.