Döbbenetes fordulat a UEFA legújabb botrányának ügyében

fbl Horizontal
In this handout photograph released by UEFA on April 20, 2021, UEFA President Aleksander Ceferin addresses the UEFA Congress in Montreux. - UEFA president Aleksander Ceferin reached out to owners of European Super League clubs on April 20, 2021, saying "there's still time" for them to back down on joining the breakaway competition. "There's still time to change your mind. Everyone makes mistakes," Ceferin said, addressing English teams in particular. (Photo by Richard Juilliart / UEFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /UEFA/RICHARD JUILLIART " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Bernd Reichart, az Európai Szuperliga (ESL) kialakítása mögött álló A22 Sports Management cég elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy a tervezett sorozat létrehozásához még szükség van az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) beleegyezésére is.

A múlt csütörtöki bejelentés alapján az Európai Unió bírósága úgy határozott, hogy a FIFA és az UEFA az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az ESL létrehozását. A döntés következtében a Bajnokok Ligája is veszélybe került, a sorozatot mindvégig támogató Real Madrid, Barcelona és Juventus viszont ünneplésbe, miközben az UEFA magyarázkodásba kezdett.

Az év végére maradt a Szuperligával kapcsolatos focibotrány Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Mégis kell az UEFA beleegyezése?

Az ESL hátterében álló céget vezető Bernd Reichart tisztázta, hogy az uniós jogszabályok betartása a legfontosabb. „Az Európai Unió törvényei kötnek bennünket, ezt szigorúan betartjuk" – mondta az El Paisnak. Reichart hozzátette,

az UEFA a szabályzat megsemmisítését kérte a bíróságtól, és noha ez egyelőre nem történt meg, a futballsorozat projektjének folytatásához még szükség lesz arra, hogy az európai szövetség rábólintson a tervekre.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy az ESL újjáéledése még mindig jelentős akadályokba ütközik, és biztosan pénzügyi következményekkel jár.

Egyes klubok előrejelzése szerint a bevételek akár 55 százalékkal csökkenhetnek a korábbihoz képest – ugyanakkor a Real és a Barca bevétele várhatóan növekedni fog.

A közvetítési jogokról

Reichart a közvetítési jogokról is beszélt, elmondása szerint

a meccsek tervezetten ingyenesen nézhetőek lesznek, akár internetes platformon keresztül.

Ám azt is hozzátette, hogy a televíziós közvetítés egyelőre bizonytalannak tűnik, és az ESL-ben szereplő klubok hozzáállásától és pénzügyi helyzetétől is függ majd.