Vágólapra másolva!
A Premier League 12. fordulójában a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 3-0-ra legyőzte a Brentford csapatát az Anfielden.

Egy hét alatt kétszer botlott a Liverpool

A Liverpoolnak a Brentford ellen nyílt lehetősége a javításra, miután a Premier League előző fordulójában idegenben döntetlent játszott az újonc Lutonnal, csütörtök este pedig 3-2-es vereséget szenvedett az Európa-ligában a francia Toulouse vendégeként. Szoboszlai Dominik a bajnokságban végigjátszotta az első tíz mérkőzést, múlt vasárnap azonban a 66. percben lecserélte őt Jürgen Klopp. A hajrá elején előnybe kerülő, végig szervezetten futballozó hazaiakkal szemben a 95. percben jött össze az egyenlítés és ezzel a pontmentés.

Szoboszlai egy félidőt játszott a Toulouse ellen Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az EL-ben Szoboszlai szokás szerint nem kezdett, de már a második félidőre beküldte őt, illetve Mohamed Szalahot és Trent Alaxander-Arnoldot a vezetőedző, mert 1-0-s hátrányban volt és szenvedett a Liverpool.

Az előzmények után lélektani szempontból fontos volt a Liverpoolnak a három pont begyűjtése a Premier League-ben, de az sem mellékes, hogy továbbra is szoros a verseny az élcsoportban.

Szoboszlai a kezdőben

A magyar válogatott csapatkapitánya ezúttal is a Liverpool kezdőjében kapott helyet, azonban az angol Curtis Jones betegség, az argentin világbajnok Alexis Mac Allister eltiltás, míg a holland válogatott Ryan Gravenberch térdsérülés miatt nem játszhatott, így Szoboszlai mellett ezúttal a holland Cody Gakpo és a japán Endó Vataru kapott helyet a Pool középpályáján.

A találkozón Jürgen Klopp csapata óriási mezőnyfölényben játszott, de nagy ziccert először csak a 15. percben tudott kialakítani. Ekkor Mohamed Szalah adott remek ütempasszt a kilépő Darwin Núneznek, azonban az uruguayi támadó éles szögből leadott lövését Mark Flekken védeni tudta.

A 22. percben kis híján megszerezte a vezetést a Liverpool.

Szoboszlai kapott egy visszagurított labdát, 19 méterről kapura lőtt, nem találta el jól a labdát, de pont így lett jó a berobban Darwin Núneznek, aki közelről a bal alsóba passzolta a labdát, de a gólt les nem adták meg, mert az uruguayi csatár a lövés pillanatában néhány centivel belógott.

Millimétereken múlt Szoboszlai Dominik gólpassza Forrás: AFP/Paul Ellis

Öt perccel később álomgólt lőtt a Liverpool, de les miatt ezt is érvénytelenítette a játékvezető.

Konsztandínosz Cimíkasz jobb oldali szögletére Virgil Van Dijk fejelte kapura, Flekken egy elképesztő vetődéssel kiütötte a labdát, a kipattanóra viszont Joël Matip érkezett, aki felfejelte a labdát a magasba; a kapu előtt ólálkodó Darwin Núnez pedig hat méterről a bal felsőbe ollózott, azonban az uruguayi csatár ezúttal is lesen állt, így a második gólját is elvették a meccsen - teljesen jogosan.

A hatalmas liverpooli fölény ellenére aztán a 32. percben kis híján a Brentford szerezte meg a vezetést. Egy labdaszerzés után kontrázott a vendégcsapat, Mathias Jensen gyönyörű labdával kiugratta Bryan Mbeumót, azonban a kameruni csatár ziccerét Alisson Becker hatalmas bravúrral védeni tudta.

A 39. percben aztán már szabályos gólt lőtt a Liverpool.

Egy labdaszerzés után Trent Alexander-Arnold passzolt fel a labdát Darwin Núnezre, aki kitette a labda labdát a jobbján érkező Szalah elé, az egyiptomi támadó pedig elegánsan eltekerte a ziccerét a jobb alsó sarokba (1-0).

  • A gólszerző Mohamed Szalah lett a Liverpool történetének első játékosa, aki a csapat első hat hazai bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált. Korábban ilyenre csak Alan Shearer (1995/95 - Blackburn Rovers), Les Ferdinand (1995/96 - Newcastle United) és Thierry Henry (2004/05 - Arsenal) volt képes az angol élvonalban.
Darwin Núnez, Mohamed Szalah és Szoboszlai Dominik ünneplik a Liverpool gólját Forrás: AFP/Paul Ellis

A folytatásban is a Liverpool dominált, és a félidő lefújása előtt majdnem növelte az előnyét. Az 50. percben Alexander-Arnold tett be egy elképesztő labdát a védelem mögé, amire Szalah robbant be, de az egyiptomi támadó hét méterről kapu fölé lőtt.

Szoboszlai megint végig a pályán volt

A második félidőt a Brentford kezdte veszélyesebben, az 50. percben Alissonnak kellett kiszednie a léc alól Mathias Jensen 18 méteres szabadrúgását. Az 55. percben pár percre megijedtek a Liverpool szurukolók, ugyanis Endó Vataru egy kemény becsúszás végén beleszállt Christian Norgaard térdébe, az esetet pedig percekig videózták, de végül a japán középpályás a pályán maradhatott.

A 62. percben aztán nagy lépést tett a Liverpool a győzelem felé.

A portugál Diogo Jota futtatta a bal oldalon Cimíkaszt, aki az alapvonal előtt estében középre tett a labdát, az érkező Szalah pedig hat méterről az üres kapuba fejelt, miközben a Brentford védői azt reklamálták, hogy a labda már kint volt (2-0).

  • Szalah az Anfielden játszott 117 Premier League-meccsén 119 gólban vállalt szerepet - 87 gólja és 32 gólpassza van.
Diogo Jota a negyedik gólját lőtte a bajnokságban Forrás: AFP/Paul Ellis

A 74. percben aztán eldöntötte a meccset a Liverpool.

Diogo Jota kapott egy átadást a tizenhatos előterében, tolt egyet befelé, majd 16 méterről védhetetlen gólt tekert a kapu bal oldalába.

A harmadik bekapott gól után a Brentford mindent megtett a szépítésért, több nagy helyzetet is kialakított, de Alisson elképesztő napot fogott ki, így a vendégcsapat nem tudott betalálni az Anfielden.

Szoboszlai Dominikot ezúttal a 94. percben cserélték le, az Anfield pedig felállva tapsolta a magyar válogatott csapatkapitányát.

Győzelmével a Liverpool feljött a tabella második helyére, és pontszámban beérte a listavezető Manchester City-t, amely vasárnap este a Stamford Bridge-en játszik rangadót a Chelsea ellen.

Premier League, 12. forduló:
Liverpool-Brentford 3-0 (1-0)
Aston Villa-Fulham 3-1 (2-0)
Brighton-Sheffield United 1-1 (1-0)
West Ham United-Nottingham Forest 3-2 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista