Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek szerdai játéknapján a Manchester United kétgólos előnyből 3-3-as döntetlent játszott a Galatasaray otthonában, ezzel gyakorlatilag elszálltak Erik ten Hag csapatának továbbjutási reményei. A Manchester United mellett a Sevillának sem volt elég a kétgólos előny, a spanyol csapat pedig már biztosan nem juthat tovább csoportjából.

Élet-halál harc várt a Manchester Unitedre

Kőkemény feladat várt az A csoport korai esti meccsén a négy csoportmeccséből hármon is vereséget szenvedő Manchester Unitedre, amely a Galatasaray otthonába látogatott. Az angolok azzal a tudattal léphettek pályára az Isztambulban, hogyha ezúttal sem sikerül nyerniük, akkor már biztosan nem juthatnak a 16 közé, egy esetleges hazai sikerrel pedig a Galatasaray kerülhetett páholyba a továbbjutást illetően. A találkozó tehát mindkét csapat számára óriási téttel bírt. A manchesterieknek volt miért visszavágniuk, azonban történetük során korábban még soha nem tudtak nyerni a török rekordbajnok otthonában, igaz legutóbb 2012-ben vendégszerepeltek Isztambulban, ráadásul

nem túl hízelgő statisztika, hogy a vesztett pontokat tekintve idén a MU bukta el a legtöbbet nyerő helyzetből.

Alejandro Garnacho szenzációs formában van Forrás: AFP/Ozan Kose

A gyenge szezonrajt ellenére a bajnokságban magára talált Erik ten Hag csapata, hiszen csupán hat pont a hátránya a listavezető Arsenalhoz képest, ráadásul a legutóbbi öt fordulót tekintve a manchesteriek vannak a legjobb formában az Aston Villa mellett a Premier League-ben.

Bár Marcus Rashford eltiltás miatt nem került be a keretbe, de a sérüléséből felépülő Rasmus Höjlund és Antony is újra bevethető volt, így mindketten a kezdőcsapatban kaptak helyet, akárcsak a hétvégén csodagólt ollózó Alejandro Garnacho.

Álomszerű manchesteri kezdés az isztambuli pokolban

A török szurkolók óriási molinóval készültek a meccsre, amelyen a "Welcome To Hell", vagyis az "Üdv a pokolban!" feliratú üzenettel köszöntötték a Vörös Ördögöket a kezdés előtt.

A törököké volt az első veszélyesebb lehetőség, a vezetést azonban a Manchester United szerezte meg a 11. percben Garnacho révén. Höjlund és Bruno Fernandes játszott össze a tizenhatoson belül, majd a labda az üresen maradt argentin támadóhoz került, aki az ötös bal sarkáról a jobb felső sarokba bombázott. Garnacho gólját itt nézheti meg.

Alig néhány perccel később Onanának kellett hatalmasat védenie Torreira fejesénél, majd Ndombele lövése után McTominay kezére pattant a labda, azonban a játékvezető nem ítélt büntetőt. A 18. percben aztán döbbent csend szállt a Rams Parkra, miután Bruno Fernandes óriási bombagóllal megduplázta a vendégek előnyét. A portugál karmester mintegy 23 méterről lőtt a jobb felső sarokba.

Bruno Fernandes góllal és gólpasszal vezette győzelemre a Manchester Unitedet Forrás: AFP/Ozan Kose

Onana-potyagólok és totális összeomlás

A törökök védelme rendkívül sebezhető volt, ám az újabb manchesteri gól helyett némi meglepetésre szépített a Galatasaray a 28. percben. Zijes lőhetett szabadrúgást 22 méterről, majd a labda elszállt a sorfal mellett és a jobb alsó sarokban kötött ki. Aztán

a szünet előtt kis híján megint elbukta kétgólos előnyét a United, mint legutóbb a dán Köbenhavn otthonában, ám Icardi hiába talált be, les miatt érvénytelenítették a gólját.

Lendületesen indult a második félidő is, amelyek rögtön az elején kihasználta a MU a fellazult török védelem hibáját, és McTominay góljával visszaállította a kétgólos előnyt. A skót idei első BL-gólját szerezte.

Andre Onana megint negatív főszereplővé vált Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Abdulhamid Hosbas

Azonban a vendégek nem lélegezhettek fel, mivel a 62. percben

André Onana óriási potyagólja után ismét visszajött a meccsbe a török bajnok.

Zijes végzett el ismét szabadrúgást, majd a középre tartó lövést úgy tűnt, hogy a nigériai kapus könnyedén fogja, azonban egészen egyszerűen bevédte, és a testéről a saját kapujába pattant a labda.

A góltól érezhetően vérszemet kapott a Galatasaray, amely a 71. percben a csereként beállt Aktürkoglu góljával kiegyenlített. A feszült utolsó negyedórában nagyon komoly esélyei adódtak még a Unitednek, de Bruno Fernandes távoli bombája a kapufán csattant, majd a 90. percben a török kapu előtt volt kisebb tűzijáték, azonban Muslera kétszer is bravúrral védett.

Az utolsó percekben is mindent megtett a MU, de az eredmény már nem változott, így a döntetlennel gyakorlatilag kiesett az angol sztárcsapat, amely az utolsó, 6. csoportmérkőzésen majd a német rekordbajnok Bayern Münchent fogadja az Old Traffordon, míg a Galatasaray a dán Köbenhavn otthonában harcolhatja ki a továbbjutást.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
A-csoport:
Galatasaray (török) – Manchester United (angol) 3-3 (1-2)
gólszerző: Zijes (29. 62), Aktürkoglu (71.), illetve Garnacho (11.), Bruno Fernandes (18.), McTominay (55.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

Az előző szezonban Budapesten Európa-liga győztes Sevilla hazai környezetben a holland PSV Eindhoventől szenvedett 3-2-s vereséget úgy, hogy 66. perctől emberelőnyben futballozó vendégek a 92. percben szerezték a mindent eldöntő találatot. A mérkőzés első gólját jegyző

Sergio Ramos a BL történetének tízezredik gólját lőtte,

31 évvel és 4 nappal azt követően, hogy Daniel Amokachi a Brugge színeiben először eredményes volt. Ezzel eldőlt, hogy a Sevilla már nem juthat a legjobb 16 közé.

B-csoport:
Sevilla (spanyol) – PSV (holland) 2-3 (1-0)
gólszerző: Sergio Ramos (24.), en-Nesziri (47.), Gudelj (82. - öngól), illetve Saibari (68.), Pepi (90+2.)
kiállítva: Ocampos (66. - Sevilla)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V