Vágólapra másolva!
A tíz fok körüli hőmérséklet és az eső mellett más okból is különös látványt nyújt a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion és annak környezete. Ebben a stadionban rendezik meg csütörtökön este 18 órától a Bulgária-Magyarország labdarúgó Eb-selejtezőt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Szófiából.

Az elmúlt másfél hétben látott káosz után kiderült, hogy mégiscsak a szófiai aréna ad otthont a Bulgária-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőnek. A 70 éve átadott stadiont legutóbb 2015-ben kezdték felújítani, ám ez, mármint a felújítás ténye – ahogy a felvételen is látható – nem egyértelmű.

Bementünk a pályára

Végül simán bementünk a pályára, egy őr ugyan igyekezett csúnyán nézni, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy a stadionban forgassunk.

Tényleg olyan, mint egy szellempálya - semmi sem utal arra, hogy csütörtökön itt labdarúgó Eb-selejtezőt rendeznek.

Tényleg olyan érzése van az embernek, hogy a bolgárok legszívesebben le sem játszanák a meccset.

Régen nyertek itt a bolgárok

A Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban legutóbb 2021. október 12-én nyert meccset a bolgár válogatott, akkor Észak-Írországot 2-1-re győzte le vb-selejtezőn – igaz, azóta csak egy meccset rendeztek itt, az októberi, Litvánia elleni Eb-selejtezőt (0-2). Ráadásul egyáltalán meccset is tavaly november 16-án (azaz éppen egy éve), Ciprus ellen, idegenben nyert utoljára a bolgár együttes.

A magyar válogatott legutóbb 2020 őszén, a Eb-pótselejtezőn játszott itt, akkor is gyakorlatilag nézők nélkül. A 3-1-es magyar sikernél a mostani keretből Kalmár Zsolt szerzett akkor gólt. Azelőtt 2005-ben, világbajnoki selejtezőn találkoztak a felek itt, akkor 2-0-ra a bolgárok nyertek.

Így nézett ki a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion szerdán Forrás: Wiszt Péter - Origo

A stadion zöld környezete is mindenképpen említésre méltó, elsősorban a mesterséges, B-alakú, 175 méter hosszú és 75 méter széles Ariana-tó, amely közepén egy kis sziget is található.

Ha a magyar válogatott nem kap ki Szófiában, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

A Bulgária-Magyarország mérkőzést csütörtökön, magyar idő szerint 18 órától az Origo élő szöveges tudósításban közvetíti.