Vágólapra másolva!
Kedden késő éjjel véget értek a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői, melyeket fantasztikusan zárt a magyar válogatott, hiszen Marco Rossi csapata azon kevés együttes közé tartozik, amelyik veretlenül jutott ki a németországi tornára. Ugyanezt nem mondhatják el magukról olyan csapatok, mint a spanyolok, a hollandok, vagy éppen a címvédő olaszok. Utóbbiaknak ráadásul a kijutása is csak hajszálon múlt. 

A HIBÁTLANOK

Olyan csapatból, amelyik valamennyi meccsét megnyerte a selejtezőkben mindössze egy van: a még mindig Cristiano Ronaldo által repített portugálok. A portugálok szokásukkal ellentétben ezúttal elképesztően gólerősek voltak, a 3,6-os átlag lenyűgöző - igaz, ebből 15-öt Luxemburg, nyolcat pedig Bosznia-Hercegovina kapott.

Cristiano Ronaldo ezúttal is megállíthatatlan volt, 10 gólt lőtt a selejtezők során Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az egy öltözőre jutó legtöbb világsztárt felvonultató franciák nem sokkal maradnak el tőlük, de a görögök elleni utolsó csoportmeccsen csak döntetlent játszottak. A franciák így 7 győzelemmel és egy 1 döntetlennel zártak. Ők 29 gólt rúgtak (3,5-ös átlag), és csak 3-at kaptak (egy Hollandiában, kettőt Athénban), míg a portugál kaput kétszer vették be összesen az ellenfelek, mindkétszer a szlovákok a két csapat portói meccsén. A selejtezők abszolút gólrekordja is megdőlt 2023. november 18-án, amikor a franciák 14-0-ra megsemmisítették a több mint 70 percet emberhátrányban játszó Gibraltárt.

ANGOLOK, BELGÁK ÉS PERSZE A MAGYAROK!

Ha a hibátlan mérleg nem is, de a veretlenség több csapatnak is összejött. Az élre természetesen a G csoportot megnyerő magyar válogatott teljesítménye kívánkozik! Marco Rossi csapata nemcsak, hogy 1984 után először jutott ki közvetlenül egy nagy tornára (az 1986-os mexikói vb-re jutott ki a Mezey György által irányított válogatott), de

akkor az utolsó, már tét nélküli meccsen itthon kikapott a Rijkaarddal, Gullittal és Van Bastennel felálló hollandoktól.

Most a rendszeres vb-szereplő Szerbiát oda-vissza vertük, és a kiszámíthatatlan montenegrói, litván, bolgár trió ellen Szoboszlai Dominikék nem hagytak sok teret a meglepetéseknek: amikor az ellenfelek rájuk ijesztettek, fantasztikusan játszva mutatták meg, hogy ők a legjobbak a csoportban.

Gyorsan írjuk még le, mert egyáltalán nem mellékes: a magyar válogatott immár 11 mérkőzés óta veretlen (verhetetlen),

ezzel a mieinké a leghosszabb veretlenségi sorozat Európában!

A sorozat éppen azóta tart, hogy Szoboszlai Dominik viseli a csapatkapitányi karszalagot.

Szavazás!

Szavazzon!

Meddig tart a válogatottunk veretlenségi sorozata?

Ugyancsak veretlenül nyerte a csoportját az angol és a belga válogatott, mindkét sztárcsapatnak 6 győzelem és 2 döntetlen áll a neve mellett. Előbbi csapat Észak-Macedóniának, míg utóbbi Azerbajdzsánnak lőtt két meccsen nyolc gólt,

ami jól mutatja, hogy sokkal kevésbé volt kiegyensúlyozott a csoportjuk, mint a mieinké.

Amihez azt is hozzá lehet tenni, hogy nálunk a csoport utolsó helyén záró Bulgária négy ponttal fejezte be a sorozatot, míg az angolok csoportjában Málta nulla ponttal zárt, a belgák ötösében pedig Észtország egyetlen árva pontocskával végzett az utolsó helyen...

Az I csoportot megnyerő Románia sem kapott ki, hat győzelem mellett négy döntetlent játszottak. Viszont Belarusz és Izrael ellen is semleges pályán játszották az "idegenbeli" meccsüket, a már biztos kijutó Svájc elleni győzelmük pedig nem sokat ér, hiszen egy tét nélküli sörmeccsen született meg az utolsó fordulóban.

A SPANYOLOK ÉS AZ OLASZOK IS CSAK ÁLMODTAK A MAGYAR CSODÁRÓL

Úgy ám, sokat vártunk rá, de végre leírhatjuk, hogy van olyan mutató, amelyben a magyar válogatott megelőzi nem csak Eb-címvédő olaszokat, de az évtizedek óta tátott szájjal bámult spanyolokat is! Egyik sztárcsapat sem tudta ugyanis veretlenül zárni a selejtezőket, ahogy a hollandoknak sem sikerült ez a mutatvány. A spanyolok rögtön a második fordulóban kikaptak Glasgow-ban a skótoktól, a hollandok egy méretes 0-4-es zakóval kezdtek Párizsban, míg az olaszokat oda-vissza verve álltak bosszút az angolok az elvesztett Eb-döntőért.

Harry Kane-nek (9) és az angoloknak összejött a veretlenség, az olaszoknak nem Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Vagyis egyáltalán nem olyan könnyű nyolc meccset - valamennyi csapat a miénkhez hasonló ötös csoportban szerepelt - vereség nélkül lehozni.

AZ OLASZOK, A HORVÁTOK ÉS A PARASZTHAJSZÁL

Míg a mi kijutásunk a szerbek elleni idegenbeli siker után alapvetően nem forgott veszélyben - kizárt volt, hogy ez a válogatott az utolsó három meccsén ne húzza be az Eb-helyet -, addig az olaszok egyenes ági kijutásához egy, az ukránok elleni meccs utolsó perceiben hozott nagyon véleményes bírói ítélet is kellett. Mert az a szerelés bizony 100-ból 99-szer tizenegyest ér, ez volt az az egy alkalom, amikor nem...

A horvátok is elmondhattak egy imát: az előző két világbajnokságon egyaránt érmet szerző válogatott az utolsó fordulóra hagyta a továbbjutást, és bizony forró volt a helyzet, amikor Cardiffban 1-0-ra vezetett Wales, az örmény Kamo Hovhannisszjan pedig egyedül vezette a labdát Livakovic kapujára... A helyzet azonban kimaradt, a horvátok lőttek egy gólt, ahogy a törökök is Walesben, így Modricék 5-1-2-es mérleggel becsusszantak az Eb-re. A csoportot 5-2-1-es mérleggel a törökök nyerték.

HAALAND A KUKÁBAN, LEWANDOWSKI KAP MÉG EGY ESÉLYT

Úgy látszik, Erling Haaland, a Manchester City zseniális csatára lesz a következő olyan világsztár, akinek már egyetlen Eb-részvétel is ajándék lesz karrierje során. Láttunk már ilyen játékost, Ryan Giggs, minden idők egyik legjobb balszélsője sem Eb-n, sem vb-n nem járt walesi válogatottal.

A norvégok topligás játékosok tucatját, köztük Haaland mellett Martin Ödegaardot (Arsenal), Alexander Sörloth-ot (Villareal), Leo Skiri Östigardot (Napoli), vagy éppen a Fradi támadóját, Kristoffer Zachariassent felvonultatva

lettek csoportharmadikok, de még a Nemzetek Ligájában kiosztott pótselejtezős helyekről is lemaradtak.

Erling Haaland (9) nem sok örömét leli a norvég válogatottságban Forrás: AFP/Cornelius Poppe

Pótselejtezhet viszont az elmúlt évtized egyik legjobb csatára, Robert Lewandowski, és bizony nincs rá garancia, hogy a lengyel válogatott megnyeri a négyes csoportot, ahol ott van Wales, valamint ahova bekerül a finn, ukrán, izlandi trió egyik tagja is.

A pótselejtezőben bízhat Izrael, a 2014-ben még vb-résztvevő Bosznia, vagy az egykor folyton mieink útját álló görögök.

SZOBOSZLAI ÉS VARGA BARNABÁS A LEGJOBBAK KÖZÖTT

A magyar válogatott ezúttal nem csak csapatként alkotott maradandót, de egyéni teljesítmények terén is fel tudunk mutatni klasszis produkciókat. Az élen ebben természetesen Szoboszlai Dominik áll, aki négy gólt szerzett, ötöt előkészített, azaz a 16 magyar találat több mint feléből kivette a részét - hasonlóra nincs példa a csoportgyőztesek soraiban. Több gólpassza csak Bruno Fernandesnek (8) és Kylian Mbappénak (6), azaz két abszolút világsztárnak van.

Szoboszlai bolgárok elleni gólja a hazai meccsen:

Szoboszlai a kapura lövések számában is az előkelő, negyedik helyen áll 13 kísérlettel.

A másik sztárunk a válogatott újsütetű hőse, Varga Barnabás, aki ugyancsak négy góllal zárt. De a 22 védést, köztük nem egy egészen elképesztő bravúrt bemutató Dibusz Dénes is az élmezőnyben van mind a védések számát, mind a hatékonyságot tekintve.