Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A karrierjébe kerülhet az illegális fogadási botrány az olasz focisztárnak

Italy v Ukraine: Group C - UEFA EURO 2024 European Qualifiers NurPhoto General news September 12 2023 12th September 2023 Group C Giuseppe Meazza Stadium UEFA Euro 2024 Italy v Ukraine Horizontal SPORT
Nicolo Zaniolo (#21 Italy) during Italy against Ukraine, UEFA Euro 2024: qualification stage Group C at Giuseppe Meazza Stadium on September 12th, 2023. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb és újabb részletek derülnek ki az olasz focit megrázó fogadási botrány ügyében, amelynek legnagyobb vesztese Nicolo Zaniolo lehet.

Az Aston Villa támadóját a Newcastle Unitedben játszó csapattársával, Sandro Tonalival együtt csütörtökön vitte el a rendőrség az olasz válogatott covercianói edzőközpontjából. Az alapos gyanú szerint a játékosok, hasonlóan a Nicolo Fagiolihoz, a Juventus fiataljához, illegális sportfogadásokban vettek részt. A La Repubblica című lap szerint utóbbi vezette be előbbi kettőt az illegális fogadások világába, és Fagioli maga az elmúlt hónapokba 1 millió eurónál is többet játszott el.

A fiatal játékos elismerte a fogadások tényét, azt viszont tagadta, hogy valaha is saját csapata, a Juventus meccseire fogadott volna.

Nicolo Zaniolo karrierjét derékba törheti egy súlyos büntetés Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

A Football-Italia szerint a legnagyobb bajban azonban Zaniolo lehet, ha igaznak bizonyulnak a feltételezések, miszerint az utóbbi időben már ő maga is futtatott egy illegális sportfogadási üzletet. Hiába állítja Tonalihoz hasonlóan, hogy csak pókert és balck jacket játszott, focira pedig soha nem fogadott, a nyomozás jelenlegi állása szerint ő üzemeltetett egy illegális honlapot, valamint szervezte be az újabb és újabb játékosokat. Ugyancsak a La Repubblica szerint

egy-egy játékosnak akár tíz felhasználói profilja is volt az oldalon,

azaz nem csak néha néztek be az oldalra, hanem nagyon is aktívan használták.

A rendőrség egyébként már Zaniolo édesnyja, Francesca Costa ellen is nyomoz az ügyben.

Az olasz törvények szerint profi sportolók semmilyen sportfogadásban nem vehetnek részt, különösen súlyos eset, ha egy sportoló a saját csapat meccsére fogad. Zaniolo a jelek szerint ezt megtette, amikor még az AS Roma játékosa volt.

Hasonlóan súlyos eset, a totonero néven elhíresült fogadási botrány utoljára 1980-ban rázta meg az olasz focit, akkor a Juventus fiatal csatárát, Paolo Rossit kiáltották ki főbűnösnek, akire három éves eltiltást szabtak ki. Ezt az 1982-es vb előtt két évre csökkentették, így Rossi ott lehetett a tornán, ahol hat góljával gólkirály lett és vb-győzelemhez segítette az olaszokat.

Mindent egy helyen az Eb-ről