A FIFA nem engedi az ideiglenes csere lehetőségét

fbl Horizontal
Manchester United's Dutch midfielder Donny van de Beek (C) leaves the pitch injured during the English Premier League football match between Manchester United and Bournemouth at Old Trafford in Manchester, north west England, on January 3, 2023. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a futball szabályalkotó testülete (IFAB) is elutasította az ideiglenes csere lehetőségét fejsérülés esetén, amit egy fejsérülteket segítő jótékonysági szervezet vezetője kritizált.

Az angol labdarúgó Premier League decemberben kérvényezte az IFAB-nál, hogy nyártól tesztelhesse azt a rendszert, melyben a fejen talált vagy ütött játékos helyére beállna egy cserejátékos addig, amíg ki nem derül, hogy agyrázkódásról van-e szó. Az elképzelés szerint ha agyrázkódást állapítanak meg a sérültnél az orvosok, a csereember marad a pályán, ha nem, akkor ő lejön és a vizsgált futballista visszatér a pályára.

Gianni Infantino FIFA-elnök szombaton beszélt arról, hogy a Premier League által kérvényezett elképzelés nem elég biztonságos, és a labdarúgásban a "játékosok egészsége az elsődleges", ezt pedig fejsérülés esetén a jelenlegi állandó csere teszi lehetővé, ami nem csökkenti a csapatok cserelehetőségeinek a számát.

A fejsérülteket segítő vezető szigetországi jótékonysági szervezet, a Headway elnöke, Luke Griggs szerint ugyanakkor a FIFA jelenlegi rendszere már többször megbukott a gyakorlatban, mivel az orvosok azonnali döntésére épül, akiknek így nincs idejük alaposan megvizsgálni a sérültet.