Óriási botrány tört ki a Barcelona és a spanyol bajnokság vezetői között

fbl Horizontal
Barcelona's Polish forward Robert Lewandowski reacts during the UEFA Champions League 1st round, group C, football match between FC Barcelona and Inter Milan at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 12, 2022. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
A katalán focicsapat beperelte a La Liga vezetőségét, miután az nem engedélyezte a klubnak, hogy 15 százalékkal megnövelje a bértömegét.

A bíróságon beadott kereset szerint a Barcelona nem tud egyenlő esélyekkel versenyezni a profi labdarúgóliga (azaz az első- és másodosztály, LPF) azon 38 csapatával, amely aláírta a CVC Capital Partnersszel megkötött 2,1 milliárd eurós megállapodást.

A 2021 augusztusában aláírt üzletet a Barcán kívül három másik csapat – a Real Madrid, az Athletic Bilbao és a másodosztályú UD Ibiza – sem támogatta.

A szerződést aláíró klubok az így megkapott kölcsön 70%-át infrastrukturális fejlesztésekre, 15%-át a tartozások rendezésére, míg a maradék 15%-ot a fizetési plafon növelésére fordíthatják.

Joan Laporta klubelnök a liga vezetősége ellen fordult Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Mivel a Barcelona nem írta alá a megállapodást, nem növelheti a saját bértömegét – érvel a La Liga. A Marca forrásai szerint a katalán klub korábban már a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) UEFA-licencről döntő fellebbviteli bizottságnál

megtámadta a liga döntését, de nem járt sikerrel,

ugyanis a La Liga szerint a katalán klub pénzügyi húzásait nem lehet párhuzamba állítani a CVC Capital Partnersszel kötött szerződéssel.

Ezt azzal indokolja a liga, hogy a szerződést aláíró klubok kölcsönfelhasználását a La Liga ellenőrzi, míg a Barcelona kölcsöneit nem, másrészt pedig a megállapodásban részt vevő csapatok bértömegnövelése csupán három idényre szól és a negyedik évadtól vissza kell vágni ezeket a költéseket. A La Liga hozzátette,

a Barcelona pénzügyi húzásai 100 százalékkal növelték meg a klub fizetési plafonját, így egy újabb 15 százalékos növekedés diszkriminatív lenne a többi csapattal szemben,

nem beszélve a katalán klub által termelt további veszteségről.

Forrás