Súlyos veszély fenyegeti a szurkolókat a katari focivébén

fbl TOPSHOTS Horizontal, al-Thumama Stadion, Katar 2022
Megnyílt a hatodik vb-aréna, az al-Thumama Stadion
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokságra utazó szurkolókat arra kérik, hogy kerüljék el az arab országban a tevéket, nehogy megfertőződjenek az állatok által hordozott gyilkos kórokozóktól.

A közel-keleti légúti koronavírus (röviden MERS-CoV vagy más néven teveinfluenza) a feltételezések szerint denevérekről terjedt át a szomszédos Szaúd-Arábia dromedárjaira, de az emberre is veszélyes – a Covid-19-től eltérően erre azonban egyelőre nincsen sem vakcina, sem kezelés.

A The Sun információi szerint a közelmúltban még tevelovaglást és szafari kirándulásokat is hirdettek a turisztikai cégek, és az angol csapat leendő szállodája mellett tevecsordák is felbukkantak, így várhatóan a vb kezdetéig hátralévő időszakban tesznek még ezek ellen óvintézkedéseket.

„A rajongóknak kerülniük kell a tevéket Katarban a vírusfertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

– mondta Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem professzora.

A vírus emberről emberre terjedése a kórházakban és a gondozóotthonokon belül korlátozott, de a tevékkel való érintkezés kockázatos: az Egészségügyi Világszervezet szerint az esetek 80 százalékában így fertőződtek meg az emberek.

A kórokozó több mint 2000 embert fertőzött meg és legalább 850-et ölt meg, mióta 2012-ben először azonosították Szaúd-Arábiában.

A szakértők attól tartanak, hogy hamarosan átterjedhet az Arab-félszigetről Afrikába a fertőzött tevéken keresztül, amelyeket nehéz azonosítani, ugyanis csak enyhe tüneteket mutatnak.

Idén két halálos esetet jelentettek Katarban: egy 85 esztendős tevetulajdonos Dohában vesztette életét, később pedig egy 50 éves farmer is meghalt, miután tevetejet ivott.