Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Der Klassiker — mondják a németek a Borussia Dortmund és a Bayern München összecsapására, mely szombat este fél 7-kor kezdődik. Ám ez a csata azon túl, hogy a spanyol El Classico szó szerinti fordítása alig hasonlít a Real Madrid-Barcelona vetélkedéséhez. Mert a történelem során a két német gárda ritkán volt egy szinten. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Bayern legnagyobb különbségű bajnoki győzelmét is a Dortmund ellen aratta.

Az 1971-72-es bajnokságban a Bayern München 11-1-re ütötte ki a Borussia Dortmundot. Ez a Bundesliga történetének kilencedik szezonjában történt, és ha azt tekintjük, hogy az 1963-as indulásnál a Bayern ott sem volt, a Dortmund pedig igen, akkor ez nevezhetjük óriási meglepetésnek, teljesen váratlan eredménynek is. Ám az első nyolc évben komolyan átrendeződtek az erőviszonyok a központosított, szövetségi bajnokságban.

A Bayern azért nem lehetett ott az 1963-as első kiírásban, mert Bajorországból csak két csapatot fogadott az újonnan alakult Bundesliga, és

ezt a két helyet „elvitte" az akkor sikeresebb, és népszerűbb Nürnberg és az 1860 München.

Észak-Rajna-Vesztfália (Európa legnagyobb népsűrűséggel bíró területével, a Ruhr-vidékkel) több csapatot indíthatott, és ezek között ott lehetett a Dortmund, pedig nála voltak a saját régiójában is jobb és népszerűbb csapatok, elég csak a Schalke, a Köln, vagy a Duisburg nevét említeni.

A Dortmund tehát szerepelhetett az 1963-64-es Bundesliga1 mezőnyében, míg a Bayern csak a harmadosztályból kezdhette a felzárkózást. Utóbbinak annyira jól sikerült ez, hogy 1969-ben bajnoki címet szerzett, és elindult világhódító útjára.

A Bayern München 1969-ben lett először bajnok a Bundesligában, aztán az 1971-72-es szezonban a mai napig létező gólcsúccsal szerzett aranyérmet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/-

Amikor 1971. november 27-én kifutott a két csapat a müncheni Grünwalder Strasse 17.000 nézője elé a hazai gárda tehát a világ csúcsa irányába masírozott, a vendég pedig a megsemmisülés felé.

-- mondta 50 évvel később a Dortmund 11 gólt kapó kapusa, Jürgen Rynio. -- "A második játszott a 15. helyzettel. Számunkra az igazi csaták a Schalke elleni összecsapások voltak, és ha már müncheni csapatot kell mondani, akkor a hatvanasok elleniek. Akkor mi csak egy lelkes gárda voltunk, a Bayern München viszont egy tapasztalt csapat, remekül működő gépezet, világsztárokkal."

Szegény Rynio még 50 évvel később is minden gólra tisztán emlékezett. Arra is, hogy 9-1-es Bayern vezetésnél a mögötte ülő müncheni szurkolók kórusban követelték a 10. találatot. Ekkor a kapus feléjük fordult, és azt látta mögöttük, hogy

a mechanikus eredményjelzőn nincs hely két számjegy megjelenítésére.

Ez kb. 5 perccel a vége előtt volt. Bízott benne, hogy nem lesz szükség a másik karakterre.

Nem érhet ilyen szégyen!— gondolta.

A hazai drukkereket ez persze nem érdekelte, ők űzték-hajtották a Bayernt a 10. gólért. A bajorok leglelkesebb játékosa, „Bule" Roth próbált leginkább a kedvükben járni. És a 88. percben be is talált.
A tábla kezelője leleményes fickó volt. Azonnal hozott két szöget és egy kalapácsot.

Beverte a szögeket a hazai góloknak fenntartott hely mögé

(igaz a kapkodásnak köszönhetően kicsit ferdén) és így már sikerült megjeleníteni a 10-1-et. Ám mire készen lett, újabb gól született, és ez újabb nehézség elé állította. Ugyanis csak két 1-es szám állt a rendelkezésére. Ki gondolta, hogy egyszer három 1-esre lesz szükség? Ám ezt is megoldotta, ugyanis kicsit átpingálta a 7-est, abból csinált alkalmi 1-es számot.

Így tulajdonképpen 71-1 szerepelt a táblán,

de ez akkor csak neki okozott gondot, a stadionban, 17.000 ember ünnepelt. Mindenesetre nemcsak a 11 rúgott gól miatt különleges ez a mérkőzés, hanem emiatt is. Annyira, hogy a szupermodern Allianz Arena folyosójának falára a mai kor művésze rá is festette a furcsa eredményt jelző furcsa táblát.

A legendás eredményjelzőt ábrázoló kép a mai stadion folyosóján. Jól látszik, hogy az első szám eredetileg 7-es volt... Forrás: A szerző felvétele

Jürgen Rynio ma már megtanulta humorosan kezelni azt a találkozót, mert valamilyen szinten ennek is köszönheti a népszerűségét. Mert hogy is tartja a mondás? Nemcsak az a legény, aki adja a pofonokat, hanem az is, aki állja. Ő pedig azon a délutánon 11-et kapott, de egyébként sem volt egy szerencsés kapus.

Ugyanis öt különböző csapattal esett ki a Bundesliga1-ből.

Abban az évben a Dortmunddal kényszerült búcsúra, korábban a Karlsruheval, és azzal a Nürnberggel, mely bajnok volt érkezéskor. Az 1972-es kiesés után pedig szintén lefelé váltott osztályt a St. Paulival és a Hannoverrel.

Túlzás azt állítani, hogy jó ómen volt őt szerződtetni. Bár az utolsó kieséshez kevés köze volt, ám a hannoveri (le)szereplése is bizonyítja: aligha akadt tőle pechesebb hálóőr a német élvonalban. Ugyanis Hannoverben már edző volt, amikor 1986-ban a Bayern elleni találkozó előtt a csapat egyetlen kapusa sem volt bevethető. Ezért Jörg Berger edző őt kérte meg, hogy álljon a lécek közé.

Ezúttal „csak" ötöt kapott a müncheni alakulattól.

Majd egy hét múlva hetet Stuttgartban. Szerencsére ezt követően a csapat egyik „aktív" kapusa visszatért.

Rynio egyébként látja a derűs oldalát ennek a szörnyű sorozatnak, ugyanis 73 évesen ezt mondta egy német újságírónak:

Gerd Müller (balra) és Franz Beckenbauer kellemetlen délutánt szerzett Rynionak 51 évvel ezelőtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Istvan Bajzat

Ezt nevezhetjük akasztófahumornak is, de valószínűleg ő ilyen vidám ember. Tavaly Gerd Müller halála után is megkeresték az újságírók, mesélt a „nemzet bombázójáról" és arról a 11-1-ről:

Gerd Müller azon a mérkőzésen négyszer talált be szegény Rynió kapujába, és ez volt az a szezon, amikor összesen 40-szer volt eredményes. Ezt a hihetetlen góltermést nem tudta senki megdönteni a Bundesligában egészen tavaly tavaszig, vagyis 49 éven keresztül.

Gerd Müller (balra) abban a szezonban 40 gólt szerezve kiérdemelte a kontinens legjobb góllövőjének járó aranycipőt Forrás: AFP/-

Ez a 11-1 a mai napig a Bayern legnagyobb különbségű bajnoki győzelme, és valószínűleg örökre az is marad. A Dortmundnak viszont van nagyobb veresége, ő szenvedte el ugyanis a Bundesliga történetének legnagyobb „zakóját", a 12-0-át. A másik Borussiatól, a Mönchengladbachtól kapott ki 1978 tavaszán.

A Dortmund 1972-ben kiesett a legjobbak közül, a Bayern pedig úgy lett bajnok (a Bundesligában másodszor), hogy 101 gólt szerzett. Ezt a gólmennyiséget azóta sem tudta egyetlen csapat sem elérni a német elsőosztályban. Két évvel később pedig először nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

Jürgen Rynio ma már vidáman mesél az 1-11-ről Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Rynio akkor már távol járt, és (mint már szóba került) vitte magával a balszerencsét is. Ez mindig társa volt pályafutása során, pedig nem volt rossz kapus. Ugyanis még a válogatottba is meghívták 21 évesen. Sőt, majdnem pályára is lépett 1969-ben a Ciprus elleni 12-0-ás vb-selejtezőn. Már kilenc gólnál tartott a National11, amikor Sepp Maier, a Bayern kapuslegendája odaszaladt a kispadhoz, és kérte Helmut Schönt, hogy küldje be helyette Ryniot.

Játszon már a kisgyerek is!

Ám a mester visszazavarta Maiert a kapuba, így nem lett válogatott az örökké balszerencsés hálóőr.

A balszerencsés kapus,Jürgen Rynio és felesége felelősségteljes munkát végez napról napra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Egyébként civil életében nagyon komoly, felelősségteljes munkája van még most, 74 évesen is. Majdnem 20 éve egy olyan otthont vezet, melyben értelmi fogyatékos, és halmozottan sérült emberek élnek. Ő hozta ezt létre, ő irányítja, és amikor a koronavírus vészesen elterjedt az intézményben a feleségével együtt minden percét itt töltötte, és segített ápolni a betegeket.

– mondta Jürgen Rynio, aki válószínűleg a világ legbalszerencsésebb kapusa.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez