Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Ferencváros a szerb Crvena zvezdával, a francia AS Monacóval és a török Trabzonsporral került egy csoportba a labdarúgó Európa-liga isztambuli sorsolásán. A Fradi ugyan nem került halálcsoportba, de három olyan erős ellenfelet kapott, hogy minden találkozón élet-halál harcot kell majd vívnia a pontszerzésért. Nézzük hát, mely csapatok várnak a Fradira az Európa-ligában.

Crvena Zvezda

A szerb Crvena Zvezda a legsikeresebb csapat Szerbiában, a szerb, valamint korábban a jugoszláv bajnokságot 33-szor, a kupát 26-szor nyerte meg. Hazája bajnokságában az utóbbi öt szezonban egyaránt az élen végzett, az 1990/1991-es idényben a Bajnokok Ligája elődjének számító BEK-et is sikerült megnyernie.

Az együttes az előző két évadban egyaránt tagja volt az Európa-liga csoportkörének, a 2018/2019 és a 2019/2020-as szezonban pedig főtáblás szereplést harcolt ki a BL-ben.

A szerbek elleni meccsen pokoli hangulat vár majd a Fradi játékosokra Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A nagy múltú és jelenleg is sikeres együttes nehéz ellenfél lesz a Fradi számára, a csapat 5 forduló után százszázalékos mérleggel, 21-1-es gólaránnyal vezeti a szerb bajnokságot. A Bajnokok Ligája csoportköréről kevéssel maradt le a Zvezda, amely 5-4-es összesítéssel esett ki a playoff-körben az izraeli Maccabi Haifa ellen, így jutott be az El-főtáblájára.

AS Monaco

A Paris Saint-Germain és az Olympique Marseille mellett talán az AS Monaco a világ harmadik leghíresebb francia futballcsapata. A nyolcszoros bajnokcsapat folyamatos szereplője az európai kupaküzdelmeknek, az utánpótlásáról pedig nem túlázás azt állítani, hogy az egyik legjobb az egész világon.

Elég, ha csak azt nézzük, hogy Monacóból indult az utóbbi húsz év két legjobb francia támadója, Thierry Henry és Kylian Mbappé is.

Thierry Henry (jobbra) is Monacóban kezdte bontogatni a szárnyait Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A hercegségi csapat legnagyobb sztárja az előző szezonban Aurélien Tchouameni volt, azonban a 22 éves francia középpályást nyáron 80 millió euróért megvásárolta a Real Madrid. Az érte kapott pénzt azonban remekül befektette a Monaco, mert így meg tudta vásárolni a Liverpooltól a japán Takumi Minaminót és a Borussia Mönchengladbachtól pedig a svájci válogatott Breel Embolót. Nem mellesleg 15 millió eurórt érkezett még a Salzburg csapatától a mali válogatott Mohamed Camara, a Chelsea-tól pedig sikerült kölcsönvenni a francia U21-es válogatott védőt, Malang Sarrt.

A csapat kispadján a belga Philippe Clement ül, aki korábban a Club Brugge csapatával három, a KRC Genkkel pedig egy bajnok címet nyert hazájában.

A 48 éves szakembert idén januárban nevezték ki a Monaco edzőjének, érkezése előtt Niko Kovac irányításával a hetedik helyen szerénykedett a csapat, a szezon végére aztán feljött a harmadik helyre, ami BL-selejtezőt ért. Ott aztán a francia csapat hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a holland PSV Eindhovennel, a visszavágót pedig szintén 1-1-es rendes játékidőt követően elveszítette a hosszabbításban.

A csapat legértékesebb játékosa Benoit Badiashile, az U21-es francia válogatott belső védő, akinek a piaci értéke 30 millió euró körül mozog, mellette pedig ott vannak a rutinos sztárjátékosok. Ott van a csapatkapitány

Wissam Ben Yedder, aki ugyan nem alapember Didider Deschamps világbajnok válogatottjában, de rendre felmerül a neve a kerethirdetésnél, ami nem meglepő, hiszen az előző szezont is 32 találattal zára.

Az éktársa pediga 15-szörös német válogatott Kevin Volland, aki az előző szezonban 15 góllal és 13 gólpasszal vette ki a részét a Monaco sikereiből.

Ben Yedder (balra) és Volland az előző szezonban 47 gólt lőttek Forrás: AFP/Sylvain Thomas

A Transfermarkt becslése szerint a Monaco játékoskeretének összértéke közel 364 millió euró.

Az 1924-ben alapított csapat nyolcszor nyert bajnokságot, ötször Francia Kupát, egyszer pedig Ligakupát. A csapat mérkőzéseinek II. Lajos Stadion ad otthont, amely 18 ezer néző befogadására alkalmas. A stadion egyik különlegessége, hogy a pálya alatt autóparkoló található.

Trabzonspor

A Trabzonspor az előző idényben hatalmas meglepetést okozott, mert a Fenerbahcét, a Galatasaray-t és a Besiktast is megelőzve, 38 év után újra megnyerte a török bajnokságot. A hétszeres bajnok és kilencszeres kupagyőztes együttes ennek a köszönhetően a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában indulhatott, ám a csoportkörbe nem tudott bejutni, mert összesítésben 2-1-re elveszítette a dán Köbenhavn elleni párharcot.

A BL-playoff elveszítése miatt az Európa-liga főtábláján szerepelhet a csapat, amely annak ellenére, hogy a sorsolásnál csak a negyedik kalapba került, erős ellenfél és alaposan megnehezítheti a Ferencváros dolgát.

A török csapat szurkolói is pokoi hangulatot teremtenek Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

Az együttes kerete erős, a hazai futballisták mellett sok idegenlégióst foglalkoztat.

A Trabzonspor ezen a nyáron megszerezte a La Ligában szereplő Levante egyik legjobbját, a korábban Újpesten is futballozó Enisz Bardit, valamint a Barcelona egykori hátvédjét, Marc Bartrát, aki a Real Betistől érkezett.

A török bajnokság címvédőjének leghíresebb játékosa a Napoli korábbi sztárja, a szlovák Marek Hamsík, aki jelenleg sérült, de szeptemberben minden bizonnyal felépül, így a Ferencváros ellen is pályára léphet a csoportkörben.

A nyolc négycsapatos csoportból az elsők a nyolcaddöntőbe jutnak, míg a második helyezettek a Bajnokok Ligájából érkező nyolc csoportharmadikkal találkoznak majd a 16 közé jutásért, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a sorozat.

A nemzetközi kupaszereplés a csoportharmadikok számára sem ér véget, ezek a csapatok ugyanis a Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszába kerülnek át.