Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának visszavágóján a Ferencváros 5-1-re nyert a kazah bajnok Tobol Kosztanaj ellen a Groupama Arénában és továbbjutott a második fordulóba. A Fradi szenzációsan kezdte a mérkőzést, alig több mint 20 perc alatt már három góllal vezetett, teljesen lefutballozta ellenfelét és 3-1-es előnnyel ment szünetre. A második félidőben időnként veszélyesebben futballozott a Tobol, de a Fradi szerzett újra gólokat, és magabiztosan ütötte ki ellenfelét. A BL-selejtező második körében Sztanyiszlav Csercseszov csapata a szlovák Slovan Bratislavával találkozik majd.

Egy héttel ezelőtt a Fradi egy rendkívül küzdelmes mérkőzésen gól nélküli döntetlent ért el Kazahsztánban, így a Groupama Arénában megrendezett visszavágón kellett kiharcolnia a továbbjutást. Az idegenbeli meccsen idény eleji formát mutatott a Fradi, de helyzetét a hétórás utazás és a négyórás időeltolódás is nehezítette, amely ezúttal a riválist érintette hátrányosan.

A továbbjutás esélyesének egyértelműen a nemzetközi szinten rutinosabb magyar bajnokcsapat számított, a kazah együttes mindössze másodszor indulhatott a BL-ben, és története során eddig csak egyetlen párharcot tudott nyerni az európai kupasorozatokban, még 2018-ban az Európa Liga selejtezőjének első körében.

Nagy volt a tétje a szerdai összecsapásnak, mert a győztes a BL-selejtező második fordulójába juthatott be, míg a vesztes a harmadik számú európai kupasorozatban, a Konferencia-ligában folytathatta nemezetközi szereplését.

A Fradi orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a meccs előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy csapata támadásban és védekezésben is felkészült a visszavágóra, Dibusz Dénes pedig arról beszélt, hogy úgy kell pályára lépniük, hogy egy másodpercre se fordulhasson meg a kazahok fejében, miszerint reális esélyük van a továbbjutásra. A Tobol edzője, Milan Milanovic azt mondta a találkozó előtt, hogy csapatának akkor lehet esélye a Fradi ellen, ha a mérkőzés első 20-30 perce jól alakul számukra.

Csercseszov kettőt változtatott a kezdőcsapaton az első mérkőzéshez képest, a védelemben Botka helyére Wingo, Vécsei helyére pedig Esiti került be, a támadószekciót ezúttal is a Tokmac, Boli, Traoré hármas alkotta. Az orosz tréner az alábbi kezdőt küldte a pályára a Tobol ellen:

Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic - Laidouni, Esiti - Zachariassen - Tokmac, Traoré, Boli

A stadionban remek volt a hangulat, boldog és optimista arcokat lehetett látni mindenütt, a szurkolók egyértelműen abban bíztak, hogy a meccs után a továbbjutást ünnepelhetik. Már a kezdőrúgás előtt tombolt a B-közép, zúgott a "Ria, Ria, Hungária", és a "Hajrá Fradi!", egészen fantasztikus felütést adva ezzel a meccsnek.

A Fradi szurkolói szokásukhoz híven fantasztikus hangulatot teremtettek Fotó: Koncz Márton - Origo

Azonnal magához is ragadta a kezdeményezést a magyar bajnok, Tokmac már a 2. percben a felsőlécet találta el egy nagyszerű támadás után.

Sokáig nem is kellett várni a vezető gólra, a 4. percben valósággal felrobbant a Groupama Aréna.

Egy szöglet variáció után Civic ívelt jobbról középre, a Sheriff Tiraspoltól idén nyáron igazolt Adama Traoré pedig hat méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.

A gól után beszorította saját kapuja elé a Tobol a Fradit, ezekben a percekben a kazah csapat irányította a játékot, majd összeszedte magát Csercseszov együttese és támadott az újabb gólért. A 12. percben megduplázhatta volna előnyét az FTC, de Boli nagy helyzetben rosszul találta el a labdát Tokmac remek beadása után.

Nem lett baj a kihagyott helyzetből, mert a kiváló formában futballozó Traoré a 17. percben újra a kapuba talált.

A 27 éves mali csatár Tokmac okos kiugratása után higgadtan a bal alsó sarokba passzolta a labdát.

Tokmac és Traoré megállíthatatlanok voltak az első félidőben Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi-show tovább folytatódott, nem sokkal később Boli kísérletét még védte a Tobol kapusa, ám a 21. percben esélye sem volt Laidouni gyönyörűen helyezett lövésénél. Ezúttal Traoré készítette le a labdát, a tunéziai középpályás pedig elképesztően okosan lőtte ki a bal alsó sarkot.

Kiváló játékkal és gyönyörű gólokkal már 3-0-ra vezetett a Fradi, alig több mint 20 perc után.

A harmadik hazai gólt követően Szergejev közeli lövésével ugyan szépített a Tobol, de a Fradi lendülete továbbra is megvolt, sorra alakította ki a lehetőségeket a magyar bajnok, a szurkolók minden sikeres megmozdulást és tetszetős támadást hatalmas vastappsal és éljenzéssel fogadtak. A 33. percben Zachariassen növelhette volna az előnyt, de szép emelésébe bravúrral beleért a kazahok kapusa.

A félidő hajrájában is a zöld-fehérek diktálták a tempót, kifejezetten közönségszórakoztató volt a mérkőzés. A 39. percben Boli terült el a földön egy védő szorításában, majd Tokmac gólt lőtt, de a bíró nem adta meg a találatot és kifelé ítélt szabadrúgást, mert Bolit látta szabálytalannak. Az első játékrészben aztán újabb gól már nem esett, 3-1-es előny tudatában vonulhatott pihenőre a Ferencváros.

Lefutballozta a Fradi a Tobolt az első félidőben Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidőt is nagy lendülettel és aktívan kezdte a Fradi, a szurkolók pedig hangos énekléssel buzdították kedvenceiket, továbbra is fantasztikus hangulat uralkodott a stadionban. Az 50. percben a Tobol okozott kellemetlen pillanatokat Dibusz kapuja előtt, előbb Mmaee mentett hatalmasat, majd egy középre tett labdáról éppenhogy lemaradt Szergejev.

Az 54. percben Zachariassen lövése zúgott el a jobb alsó mellett, szép kontratámadással válaszolt a Fradi a Tobol-helyzetekre. Kiegyensúlyozottabb játékot hozott a második játékrész, az eddiginél többet támadott a kazah bajnok, de a Fradi továbbjutása nem forgott veszélyben. A lengyel játékvezető, Krzysztof Jakubik ténykedését sokszor füttyszóval "jutalmazta" a hazai szurkolótábor, a bíró több alkalommal is az ellenfél javára ítélt kétes esetekben.

A második félidőben veszélyesebben futballozott a Tobol Fotó: Koncz Márton - Origo

A 72. percben a Tobol egyik támadása után Dibusz kapujában kötött ki a labda, de hiába reklamáltak nagy elánnal a vendégek, les miatt érvénytelen volt a góljuk.

A kazah lesgólra érvényes találattal válaszolt a Fradi, újra talpra ugrasztva ezzel a Groupama Arénát.

Wingo passzát az ötös jobb sarkáról Zachariassen tette középre, ahol a csereként beálló Bassey négy méterről könnyedén lőtt a kapuba. A Tobol játékosai nehezen viselték, hogy visszaállt a háromgólos különbség, és egyre durvábban léptek oda a Fradi-játékosoknak.

A 82. percben Muzsikov újabb brutális szabálytalansága miatt begyűjtötte a második sárgáját és a kiállítás sorsára jutott.

Gyönyörű gólokkal ütötte ki kazah ellenfelét a Fradi a Groupama Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

A 92. percben megint Bassey villant és újabb góljával abszolút fölényessé tette a győzelmet.

A zöld-fehérek ragyogó teljesítménnyel ütötték ki 5-1-re a Tobolt a Groupama Arénában és magabiztosan jutottak tovább a következő fordulóba.

A Ferencváros a második fordulóban a Slovan Bratislavával találkozik majd, amely hosszabbítás után fordított és 2-1-es összesítéssel ment tovább a georgiai Dinamo Batumi együttese ellen.

1. félidő
45
23Zoran Tosic
23Igor Sergeev
23Igor Sergeev
21Aissa Laidouni
21Adama Traoré
21
17Tokmac Chol Nguen
17Adama Traoré
17
4Eldar Civic
4Adama Traoré
4
1
2. félidő
92
91Fortune Bassey
91Henry Wingo
91
83Adnan Kovacevic
83Kristoffer Zachariassen
83Kristoffer Zachariassen
82Adnan Kovacevic
81Serikzhan Muzhikov
81Serikzhan Muzhikov
78Serikzhan Muzhikov
78Zoran Tosic
78Serikzhan Muzhikov
75Ruben Brigido
75Igor Sergeev
75Anderson Esiti
75Ruben Brigido
75Igor Sergeev
75Anderson Esiti
74Fortune Bassey
74Kristoffer Zachariassen
74
69Tokmac Chol Nguen
69Franck Boli
68Tokmac Chol Nguen
68Samat Zharynbetov
68Franck Boli
68Samat Zharynbetov
56Adnan Kovacevic
56Adnan Kovacevic
46
Összeállítások
Ferencvárosi TC4-2-1-3
Tobol Kostanay4-3-3
Football Pálya
35
Aleksandr
Mokin
24
Bagdat
Kairov
25
Sergiy
Malyi
33
Zarko
Tomasevic
45
Aleksa
Amanovic
8
Askhat
Tagybergen
29
Dusan
Jovancic
14
Samat
Zharynbetov
11
Zoran
Tosic
77
Igor
Sergeev
18
Ruben
Brigido

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
31Henry Wingo
91
3Samy Mmaee
15Adnan Kovacevic
83
82
56
56
17Eldar Civic
4
93Aissa Laidouni
21
13Anderson Esiti
75
75
16Kristoffer Zachariassen
83
83
74
10Tokmac Chol Nguen
69
68
17
70Franck Boli
69
68
20Adama Traoré
21
17
4
1Ádám Bogdán
42Ádám Varga
4Mats Knoester
7Xavier Mercier
14Fortune Bassey
91
74
19Bálint Vécsei
21Endre Botka
23Lóránd Pászka
28Carlos Auzqui
44Stjepan Loncar
50Marquinhos
76Krisztián Lisztes
Cserék

Tobol Kostanay

Kezdők
35Aleksandr Mokin
24Bagdat Kairov
25Sergiy Malyi
33Zarko Tomasevic
45Aleksa Amanovic
8Askhat Tagybergen
29Dusan Jovancic
14Samat Zharynbetov
68
68
11Zoran Tosic
78
23
77Igor Sergeev
75
75
23
23
18Ruben Brigido
75
75
12Sultan Busurmanov
88Timur Akmurzin
3Roman Asrankulov
5Daniyar Semchenkov
10Serikzhan Muzhikov
81
81
78
78
17Vladislav Vasiljev
20Zhaslan Zhumashev
21Miljan Vukadinovic
22Aleksandr Marochkin
44Aybar Zhaksylykov
47Vyacheslav Kulpeisov
89Serges Deble
Cserék