Vágólapra másolva!
A labdarúgás világában számtalan példa van rá, hogy a tehetség megvan, de észt nem osztottak mellé. Első összeállításunkban olyan focisták megdöbbentő történeteit elevenítettük fel, akiknek minden képességük megvolt ahhoz, hogy legendák legyenek, de mára csak "elpocsékolt tehetségként" emlegetik őket. A második részben már olyan játékosok is fennakadtak a rostán, akikre legendaként emlékszünk, csak éppen akad egy-egy szégyenfolt a pályafutásukban. A harmadik felvonásban ugyanezen az ösvényen megyünk tovább, és olyan sztárok ballépéseit elevenítjük fel, mint Thibaut Courtois, Joey Barton, Roy Keane vagy Neymar.

De Bruyne megkegyelmezett Courtois-nak

Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa a világ egyik legjobbja a posztján, azt viszont kevesen tudják róla, hogy egyszer nagyon csúnyán hátba támadta válogatottbeli csapattársát, Kevin De Bruyne-t.

A belga kapus ugyanis 2013-ban lefeküdt De Bruyne akkori barátnőjével, Caroline Lijnennel.

A hölgy szerint viszont más volt a leányzó fekvése, a dolog sokkal árnyaltabb:

Nagy nyomás alatt voltam, és még Kevinnel sem tudtam kapcsolatba lépni. Én mindent maximálisan tiszteletben tartok, de Kevin önéletrajzi könyvében megemlítette a Thibaut-val való afféromat. Ezért úgy döntöttem, megtöröm a csendet.

De Bruyne, Caroline Lijnen és Courtois szerelmi háromszöge a belga válogatott teljesítményére is kihathatott volna Forrás: defensacentral.com

2012 nyarán Kevin bevallotta, hogy az egyik legjobb barátnőmmel volt viszonya. Akkor választás elé állítottam: ő vagy én. Hajlandó voltam még egy esélyt adni neki, de ezek után a kapcsolatunk már nem volt a régi. Aztán Madridba utaztam, és Kevin is azt gondolta, hogy ez jó ötlet. Ott azonban olyan dolog történt, aminek sohasem lett volna szabad megtörténnie.

Kevin sohasem csinált ilyet. Mivel ő már megcsalt engem korábban, arra gondoltam, hogy én miért ne tehetném meg" – mondta Caroline Lijnen.

„Thibaut elmondta a történteket az egyik barátomnak, ami nem volt túl okos húzás tőle. Nem voltunk annyira közeli barátok, de jól kijöttünk egymással. Viszont azóta a kapcsolatunk csak szakmai"

– idézte fel az esetet Kevin De Bruyne.

De Bruyne kirúgathatta volna Courtois-t a válogatottból Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

Nem sokkal később a belga válogatott szakmai stábja értesült a történetről. Az akkori szövetségi kapitány, Marc Wilmots megkérdezte De Bruyne-t, hogy kitegye-e a válogatottból Courtois-t, de a középpályás nem akart kicsinyes bosszút állni.

Az eset óta De Bruyne és Courtois élete is megváltozott. De Bruyne-nek azóta már felesége és három gyereke van, míg Courtois ugyan nem nősült meg, de már ő is kétszeres apuka, és a 2018-as oroszországi világbajnokságon együtt nyertek bronzérmet, ami a belga válogatott történetének legnagyobb sikere.

Roy Keane agyonrúgta Erling Haaland apját

A Manchester United legendás kapitánya, Roy Keane az önéletrajzi könyvében elárulta, hogy szándékosan okozott sérülést egyik ellenfelének, a norvég Alf-Inge Haalandnak.

A Borussia Dortmund sztárjának, Erling Haalandnak az édesapja még a Leeds United játékosaként akadt össze Roy Keane-nel. Az ír középpályás az 1997-es mérkőzésen buktatni akarta a norvég játékost, de végül ő sérült bele a dologba, és csaknem egy évet kellett kihagynia térdszalagszakadás miatt. Az eset után Haaland még rá is rontott a földön fekvő Keane-ra, és megmondta neki, hogy keljen fel és hagyja abba a szimulálást.

2001 áprilisában aztán Keane mocskos módon vett revansot a norvég játékoson, aki akkor már a Manchester City csapatát erősítette. Egy teljesen ártalmatlan szituációban Keane nyújtott lábbal beleszállt Haaland térdébe.

„Nem felejtettem el őt. A Manchester Cityvel játszottunk, új klubja a kiesés ellen küzdött.

– írta Keane, aki ezt követően még oda is szólt Haalandnak, aki három évvel ezelőtti incidensükkor szimulálással vádolta. "Nesze, te seggfej! És többet ne merj gúnyolódni, hogy csak eljátszom a sérülést!"

Az estet után Alf-Inge Haaland térdét háromszor kellett operálni, többször is megpróbálkozott a visszatéréssel, ám a lába nem bírta a terhelést. Két éven keresztül próbálkozott a visszatéréssel, de nem tudott felépülni a Keane okozta sérülésből, ezért 30 évesen bejelentette visszavonulását.

– nyilatkozta Alf-Inge Haaland öt évvel a visszavonulását követően.

Alf-Inge Haaland fia jelenleg a világ egyik legkeresettebb focistája Forrás: Alexandre Simoes/Borussia Dortmund

Keane 12 és fél évet játszott a Manchester Unitedben, majd 2006 januárjában azért kellett távoznia, mert egy videóinterjúban élesen kritizálta a csapat teljesítményét. Az interjú azonban sohasem jelent meg, ugyanis Sir Alex Ferguson letiltatta azt a klub saját tévétársaságánál.

Neymarnak már azért is pluszpénz jár, ha jól viselkedik

A világ legdrágább játékosa, a Paris Saint-Germain brazil csillaga, Neymar – a fizetésén felül – évi hat és fél millió eurót kap klubjától jó "magaviseletének" méltánylásaképpen. A 30 éves támadónak az "etikai bónusz" fejében eleget kell tennie annak a kitételnek, hogy nem késik edzésről és mérkőzésről, továbbá udvariasan és barátságosan kommunikál a szurkolókkal, akiket köteles köszönteni minden meccs előtt és után.

A brazil az évi hat és fél milliós külön jutalomért a kontraktusa záradékában azt is vállalta, hogy nem bírálja nyilvánosan sem párizsi klubját, sem annak politikáját.

Hogy ezekre kitételekre miért van szükség? Talán mert Neymar a 2017-es Párizsba érkezése óta többet szerepelt a címlapokon a sérülései és a botrányai miatt, mint a teljesítménye révén. Ezért a teljesség igénye nélkül most összeszedtük a brazil sztárjátékos néhány párizsi botrányát.

Neymar sérülten is bármikor képes bulizni Forrás: AFP/Nelson Almeida

Neymar az érkezése után rögtön azzal indított, hogy összerúgta a port Edinson Cavanival, aki a Paris Saint-Germain történetének legeredményesebb focistája volt. 2017 szeptemberében egy Lyon elleni bajnokin előbb egy szabadrúgáson kapott össze a két támadó, majd jött az újabb harc egy büntető elvégzéséért. A balhét generáló Neymar ugyan bocsánatot kért a viselkedéséért, azonban a keret egy emberként állt Cavani mellé az incidens után, a brazilt pedig szinte kirekesztették az öltözőből.

Ezt követően a Paris Saint-Germain elnöke, a katari Nasser Al-Khelaifi egymillió eurót ajánlott Cavaninak, hogy a jövőben engedje át a tizenegyesek elvégzését a csapat akkor újonnan szerződtetett sztárjának, a brazil Neymarnak. Cavani azonban visszautasította az ajánlatot, mert nem a pénz érdekelte, hanem a megbecsülés. Az uruguayi állítólag emlékeztette a vezetőséget, hogy mennyi mindent tett a Paris Saint-Germainért, de a csatát végül Neymar nyerte, ugyanis Cavani 2020 októberében hét év után elhagyta a csapatot.

Neymar 2018-ban óriási felháborodást keltett a párizsi szurkolók körében, amikor a lábközépcsonttörését követő műtét után nem sokkal, mankóval jelent meg a partin Brazíliában.

Neymar mankóval is képes volt bulizni a szülinapján Forrás: AFP/Thomas Samson

2019 áprilisában az elveszített Francia Kupa-döntő után sem bírt magával. Neymar a Rennes ellen tizenegyespárbajban elveszített döntőben egyébként remekül játszott. Gólt lőtt és gólpasszt is adott, ez az este mégsem erről marad emlékezetes, hanem arról a botrányról, amit a brazil sztár a lelátón csinált. Neymar éppen sétált fel a lelátóra, ahol az éremátadós ceremóniát tartották, de közben összeszólalkozott egy szurkolóval. A néző a telefonjával videózta Neymart, aki ellökte a telefont, majd egy rövid szóváltás után meg is ütötte a férfit.

2019 májusában a Montpellier ellen 3-2-re elvesztett bajnoki után a német világbajnok Julian Draxler kritizálta az öltözőben Neymart, mert véleménye szerint túl önző a támadó, aki keményen visszavágott a német játékosnak:

Ezt követően nem sokon múlt, hogy Draxler meg ne üsse Neymart, de ez csak az akkori vezetőedző, Thomas Tuchel, valamint Antero Henrique sportigazgató közbelépésének köszönhető, akiknek sikerült szétválasztaniuk a két játékost.

2020 nyarán Neymar verekedéssel került a címlapokra.

A PSG támadója állítólag lelökte édesanyja 22 éves szeretőjét, Tiago Ramost egy lépcsőről. Neymar Brazíliában kapott vele össze, előbb csak heves szócsata volt, amelynek során – mondjuk így – "mázas cserépedénynek" nevezte Ramost, aki a dulakodás közben legurult a lépcsőn, és kórházba is szállították karsérüléssel.

Neymar édesanyjának 22 éves szeretője volt Forrás: Nadine Goncalves/Instagram

Neymar édesanyja, Nadine Goncalves ugyan azt állította, hogy egyszerű baleset történt, de a történtekről hangfelvétel készült, ami persze kiszivárgott.

Neymar párizsi karrierjét a botrányok mellett a rengeteg sérülés is beárnyékolja. A megítélésén pedig az sem segít, hogy a rehabilitációs időszakban a brazil támadó rendre felhívja magára a figyelmet egy bulival.

Neymarral nyolc év alatt hatszor eshet meg, hogy márciusban ki kellett hagynia egy kulcsfontosságú Bajnokok Ligája-mérkőzést. A 30 éves támadónak többnyire közbejön egy sérülés vagy egy eltiltás,

a pletykalapok viszont évek óta kész tényként tálalják, hogy Neymar azért nem játszik, mert március 11-én van a húga, Rafaella születésnapja, márpedig ő mindennél fontosabb a brazil csatár életében.

A francia és a brazil lapok is megírták már, hogy Neymarnak állítólag benne van a szerződésében, hogy a testvére születésnapjakor nem kell pályára lépnie.

Neymar 2020-ban BL-döntőig vezette a PSG-t Forrás: AFP/2020 UEFA/-

Nem állítjuk, hogy Neymar tavasszal mindig szándékosan sérül meg, mindenesetre a sors különös fintora, hogy mindig március környékén dől ki, hogy aztán együtt bulizhasson Rafaellával.

– mondta Neymar, akinek a napokban jelent meg a Netflix által forgatott dokumentumsorozata.

Több embert vert meg, mint ahány gólt lőtt pályafutása során

Az egyszeres angol válogatott Joey Barton talán minden idők legbotrányosabb angol focistája. A jelenleg az angol negyedosztályú Bristol Rovers edzőjeként dolgozó Barton kemény világból érkezett, példának okáért féltestvérét, Michaelt 17 év, unokatestvérét, Pault 23 év börtönre ítélték egy 2005-ben elkövetett rasszista indíttatású gyilkosság miatt.

"A legfontosabb képességem a mentális erőm, amit a kőkemény utcai világ alakított. Ha pontosan ugyanekkora tehetséggel egy középosztálybeli családba születek, nem sikerült volna.

– olvasható Barton 2019-ben megjelent "Semmi duma" című önéletrajzi könyvében.

Joey Barton 20 évesen mutatkozott be a Manchester Cityben Forrás: AFP/Paul Barker

Az egykori Manchester City-focista rengeteg alkalommal keveredett botrányba.

Az egyik legemlékezetesebb esete az volt, amikor 2004-ben a City karácsonyi partiján égő szivart nyomott el egy csapattársa, James Tandy arcán. Tandy szerencsére nagyobb baj nélkül megúszta, de a szemhéján orvosi segítséget igénylő égési sérülések keletkeztek.

Bartont 2005-ben hazaküldték a thaiföldi túráról, mert egy bárban összeverekedett egy Everton-drukkerrel, majd 2007-ben a City egyik edzésén a francia Ousmane Dabót sikerült eszméletlenre vernie.

"Eddig soha nem mondhattam el a saját verziómat, úgyhogy elöljáróban azt kell leszögeznem, hogy ő kezdte a bunyót, én csak befejeztem. Igazából Ousmane egy kis punci.

– mondta a francia So Foot magazinnak Barton, akinek a szezon végén el is kellett hagynia a csapatot.

Barton a Newcastle United játékosaként, miután agyonrúgta a Liverpool focistáját, Xabi Alonsót Forrás: AFP/Paul Ellis

Bartont 2008 májusában hat hónapos börtönbüntetésre ítélték, mert Liverpoolban bántalmazott egy 16 éves tinédzsert.

Nem vagyok bűnöző. Amikor kiderült, hogy börtönbüntetést kaptam, először sokkhatásként ért, de képes voltam arra, hogy felkészüljek erre az időszakra. Nagyon pozitívan használtam ki az időmet" – mondta Barton, aki a jó magaviselete miatt 77 nap után kiszabadult.

A börtönből való szabadulása után a Newcastle United játékosaként az edzőnek kinevezett klublegendát Alan Shearert kritizálta, akit szimplán szar edzőnek titulált, majd 2012 májusában, már a Queens Park Rangers játékosaként, egy Manchester City elleni meccsen piros lapot kapott, és amikor azt hitte, senki nem látja, hátulról belerúgott Sergio Agüeróba, majd le akarta fejelni Vincent Kompanyt, amiért 12 meccses eltiltást kapott.

A balhé után Barton egy évre kölcsönben a francia Olympique Marseille csapatához került, majd visszatért Angliába, ahol előbb a QPR majd a Burnley csapatát erősítette. 2016 nyarán igazolt Skóciába a Glasgow Rangers csapatához, amelyben csak nyolc meccsen lépett pályára, ugyanis fogadási botrányba keveredett.

A skót szövetség szabályzata tiltja a játékosoknak, hogy bárhol a világon, bármilyen futballmeccsre fogadjanak, de Barton mégis fogadott a városi rivális Celtic barcelonai vereségére. Már ezért is eltiltás várt volna rá, de közben kiderült, hogy 2016 júliusa és szeptembere között összesen 44 mérkőzésre fogadott.

Az ekkor 34 éves Barton ezt követően visszatért Angliába, ahol ismét a Burnley játékosa lett, de a botrányos karrierje dicstelen véget ért.

Joey Barton a Burnley csapatában fejezte be a pályafutását Forrás: AFP/Oli Scarff

2017 áprilisában ugyanis az Angol Labdarúgó-szövetség 18 hónapra eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől a fogadási szabályok megszegése miatt. A vád szerint 2006. március 26. és 2016. május 13. között Barton 1260 meccsre kötött fogadást, ráadásul harminc alkalommal saját csapata mérkőzésére fogadott, viszont érdekes módon ezekből csak háromszor nyert.

Barton pont ezzel védekezett, és hangsúlyozta, hogy ő korrekt sportember, mert amikor a saját csapata ellen fogadott, sosem lépett pályára, és még a cserék között sem volt.

– nyilatkozta Barton, aki 2018 nyarán már a Fleetwood Town edzőjeként dolgozott, most pedig a negyedosztály 12. helyén álló Bristol Rovers csapatát vezeti.