Ronaldo nélkül győzött és jutott tovább az FA-kupában a Manchester United

775757575 fbl Horizontal
Manchester United's Scottish midfielder Scott McTominay (R) heads home the opening goal during the English FA Cup third round football match between Manchester United and Aston Villa at Old Trafford in Manchester, north-west England, on January 10, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Manchester United hazai pályán sok hibával játszva, és nem kevés szerencsével 1-0-ra legyőzte a két meg nem adott gólt is szerző Aston Villát az FA-kupa 3. fordulójának hétfő esti mérkőzésén.

A Manchester United számára miután a bajnokságban 22 pont a hátránya az éllovas Manchester Cityvel szemben, a Ligakupából pedig még szeptemberben kiesett (0-1 otthon a West Ham United ellen) hazai pályán már csak egyetlen megnyerhető trófea maradt, mégpedig az FA-kupa. A 12-szeres győztes MU utoljára 2018-ban járt a fináléban, a kupát pedig 2016-ban emelhették legutóbb a magasba a játékosok, azaz már igencsak régen.

Csakhogy az ellenfél, a hétszeres győztes Aston Villa a bajnokságban ugyan csak a 13. helyen áll, a bajnokságban

az idei szezonban már legyőzte az akkor még Ole Gunnar Solskjaer által irányított MU-t, mégpedig éppen az Old Traffordon,

azaz korántsem tűnt egyszerű riválisnak a birminghami csapat.

A MU Ralf Rangnick érkezése után javuló formát mutatott, azonban a Newcastle elleni döntetlen, majd a Wolverhampton elleni hazai vereség több, a csapaton belüli problémát is a felszínre hozott. A játékosok egy részének nem tetszik a taktika, mások a stáb tagjaival nincsenek kibékülve, megint mások az edzések minőségével. A német edző ennek ellenére ragaszkodott az általa elképzelt 4-2-2-2-es felálláshoz, viszont Cristiano Ronaldót ezúttal a meccskeretbe sem nevezte:

Az azóta a bizonyos 1-0-ra megnyert bajnoki óta edzőváltáson áteső Villát már a liverpooli klublegenda, a MU-t nem éppen szívlelő Steven Gerrard irányítja, aki viszont egyetlen egy helyen változtatott a szeptemberi győztes csapaton: a gólszerző Kortney Hause helyett Emiliano Buendia került be a kezdőbe.

Nem kellett sokat várni az első gólra, Fred beadását már a 8. percben hajszálpontosan fejelte Scott McTominay a Villa kapujába (1-0). Szinte azonnal jöhetett volna a válasz, ha egy szöglet után Buendia által megcsúsztatott labdába Lindelöf nem ér még bele fejjel kicsit megzavarva így a berobbanó Watkinst, aki nem is tudta jól eltalálni a labdát. De a következő helyzet is a vendégeké volt, Buendia egy megindulás után keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt, amiről nem sokkal maradt le Danny Ings.

Scott McTominay fejese után az Aston Villa kapujában landolt a labda Forrás: AFP/Paul Ellis

Az újabb hazai gólszerzési lehetőségre a 28. percig kellett várni, amikor egy labdaszerzést követően Cavanit ugratta ki Fernandes, az uruguayi Tyron Mingsen megpattanó lövését azonban bravúrral védte Emiliano Martínez.

A következő percben viszont Lindelöf hibája után már Watkins bombázta szét hat méterről a felső lécet.

A 40. perchez közeledve a MU pillanatai következtek: előbb Greenwood, majd Fernandes próbálkozását blokkolták a védők, harmadjára pedig már Martíneznek kellett a léc fölé tolnia Luke Shaw lövését. Az első félidő utolsó perceiben több lehetőség is adódott a MU előtt, de Rashfordék rendre rosszul oldották meg a helyzeteket.

Fordulás után az első helyzet még a MU-é volt, az 50. percben azonban egy jobbról belőtt szabadrúgást követően Ings juttatta a labdát a kapuba.

Danny Ings bólintja a labdát a kapuba, de mindhiába, mert a gólt érvénytelenítette a játékvezető Forrás: AFP/Paul Ellis

A VAR-helyiségben azonban visszanézték a történteket, és végül nem adta meg a gólt Michael Oliver, mert úgy ítélte meg, hogy a labdára startoló Cavanit feltartották. Percekkel később újabb szabálytalan gólt szerzett a Villa, amikor Buendia beadása után Ings indult lesről, így Watkins már hiába kotorta be a kapu felé tartó labdáját.

A 60. perctől jó negyedórán át szinte csak védekezett MU, De Geának is egyre több dolga akadt. A 70. percben Watkins tekert jobbról 20 méterről centikkel a jobb kapufa mellé. Aztán a 74. percben Greenwood indult meg a félpályáról, nyolc méterről lőhetett, de már egy védő szorításában, és Martínez hárítani tudott. Jól egyik csapat sem játszott, de a lelkesedésre nem lehetett gond. A 85. percben Fernandest és Rashfordot is lecserélte Rangnick, Lingard és Elanga kapott lehetőséget helyettük. A hatperces ráadás elején Greenwood tekert Martínez kezébe, majd lepörgött az utolsó három-négy perc, így a MU Scott McTominay korai góljával bejutott a negyedik fordulóba, ahol a Middlesbrough-t fogadja majd.

A két csapat szombaton a Premier League 22. fordulójában a birminghami Villa Parkban is megmérkőzik egymással.

Eredmény, FA-kupa, 3. forduló:
Manchester United - Aston Villa 1-0 (1-0)
gól:
McTominay 8.