Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kedden este a Wembley Stadionban (magyar idő szerint 20.45-kor), az angolok otthonában lép pályára a világbajnoki selejtezősorozatban, és az I csoport negyedik helyén álló magyarok kedden már a matematikai esélyt is elveszíthetik a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. Három fordulóval a selejtezősorozat vége előtt csoda kellene ahhoz, hogy a magyar válogatott ott legyen Katarban 2022-ben, bár még abban is bízhatunk, hogy az osztrákok kaparják ki nekünk a gesztenyét.

Már csak a számolgatás maradt

A magyar fociválogatott gyakorlatilag lemondhat a világbajnoki szereplésről, mert

bár jól kezdte a sorozatot, de ősszel visszaesett a teljesítménye,

az albánoktól idegenben és múlt szombaton otthon is 1-0-ra kapott ki, így a negyedik helyre csúszott vissza az I csoportban, Albánia 5, Lengyelország pedig 4 ponttal előzi meg.

Az Albánia elleni hazai vereséggel nagyon nehéz helyzetbe került a magyar fociválogatott Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egyelőre azonban még marad a matekozás, na meg a bizakodás, hogy majd mások segítenek nekünk. Marco Rossi csapatának

a Wembley Stadionban aratott győzelemmel a második hely megszerzésére matematikai esélye még biztosan maradna, döntetlennel pedig abban az esetben, ha az albán-lengyel összecsapáson nem hazai siker születik.

Vereség esetén az albán vagy a lengyel győzelem jelentené a végállomást a magyar együttes számára.

Van egy másik út is magyar válogatott számára, ugyanis abban is bízhatunk valamelyest, hogy az osztrákok kaparják ki nekünk a gesztenyét, vagyis azt, hogy a pótselejtezőn mégiscsak ott legyen Marco Rossi együttese.

Nagyon már az osztrákokban sem bízhatunk Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Na, de hogyan? A tíz európai csoportgyőztes automatikusan kijut a vb-re, míg a 10 csoportmásodik mellett a 2020–2021-es Nemzetek Ligája-idény két csoportgyőztese is ott lesz a pótselejtezőben, amelyből összesen három együttes kvalifikálhatja magát a vb-re.

A magyar válogatott a sikertelen vb-selejtezős szereplés esetén NL-csoportgyőztesként bízhatna tehát a pótselejtezőben, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Ausztria a vb-selejtezősorozat F-csoportjában az első két hely valamelyikén végezzen,

ám jelen állás szerint erre sem sok az esély.

Ausztria ugyanis hét mérkőzés után három-három győzelem és vereség mellett egyszer játszott döntetlent, a tíz pontjával pedig a magyar válogatotthoz hasonlóan csak a negyedik helyen áll. Az F csoportot Dánia vezeti 21 pontjával, mögötte a 14 pontos Skócia és az ugyancsak 10 pontos Izrael áll. A következő körben Skócia a Feröer-szigetek vendége lesz, míg az osztrákok Dániába látogatnak. Nem nehéz kiszámolni, amennyiben mindkét pályán érvényesül a papírforma, azaz Skócia nyer, Ausztria pedig nem ér el hatalmas bravúrt Koppenhágában, akkor ez a kapu is bezárul.

Az angolok egyértelmű esélyesek

Ami a magyar válogatott keddi mérkőzését illeti,

az esélyek egyértelműen Anglia mellett szólnak, mivel Gareth Southgate tanítványai a lengyelek otthonában elért döntetlent leszámítva minden mérkőzésüket megnyerték,

és a két csapat legutóbbi összecsapásán, a Puskás Arénában rendkívül sima, 4-0-s győzelmet arattak.

Szoboszlaiéknak hatalmas bravúrra lenne szükségük, hogy legyőzzék Angliát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az sem növeli Marco Rossi csapatának az esélyeit, hogy sérülések és egyéb okok miatt többen nem lesznek ott a csapattal Angliában.

A magyar szövetség közösségi oldalának bejegyzése szerint ugyanis Orbán az RB Leipzig és az MLSZ előzetes megállapodásnak megfelelően visszatért Lipcsébe. A helyére bekerült Balogh Botond, az olasz másodosztályú Parma játékosa az U21-es válogatottból csatlakozott a kerethez.

Az MLSZ tájékoztatása szerint Dibusz Dénes bokasérülés, Kleinheisler László pedig combizom-sérülés miatt nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére Londonban, így hétfőn mindketten visszatértek klubcsapataikhoz, a Ferencvároshoz, illetve a horvát NK Osijekhez.

Rajtuk kívül a Ferencváros védője, Botka Endre sem léphet pályára, aki eltiltását tölti majd Anglia ellen.

Az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt az angol keretet 1,13 milliárd euróra taksálja. Csak az érdekesség kedvéért, a jelenlegi magyar keret kicsivel több mint 100 milliót, egészen pontosan 103,95 millió eurót ér.

Harry Kane az angolok legértékesebb játékosa Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az angolok legértékesebb játékosa a Tottenham Hotspur támadója, Harry Kane, aki egymaga többet ér a 120 millió eurójával, mint a teljes magyar csapat. De több angol labdarúgó értéke csillagászati, a teljesesség igénye nélkül Jack Grealish (Manchester City) 100 millió eurót, míg például Raheem Sterling (Manchester City) vagy éppen Jadon Sancho (Manchester United) 90 millió eurót ér.

A Wembley Stadionban rendezendő összecsapást a 38 éves spanyol Alejandro Hernández vezeti,

aki 2014 FIFA-bíró. Segítői az ugyancsak spanyol José Naranjo és Teodoro Sobrino lesznek.

Rossi nem adja fel, Southgate több helyen változtat

Mindig küzdeni fog, és nem adja fel Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

"Amikor nem jönnek az eredmények, akkor

két eshetőség van, lemondani, vagy tovább küzdeni, én sosem adom fel, és nem holnap akarom elkezdeni"

- válaszolta londoni sajtótájékoztatóján a tréner arra a kérdésre, hogy egy súlyos vereség esetén önként távozna-e posztjáról.

- mondta Rossi, aki szerint tökéletes játékra van szükség ahhoz, hogy megfékezzék a klasszisokkal felálló Eb-ezüstérmes angolokat.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi nem adja fel Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olasz szakember megjegyezte, a selejtezősorozat végéhez közeledve - amikor csapata érdemben már nem tud beleszólni a továbbjutás kérdésébe - természetesen el kell gondolkodni a jövőn, így a keddi összecsapáson több fiatal futballistát is pályára küld, ráadásul éppen a Wembleyben, ahol ennek hagyománya is van.

A játékosok közül a korábban Angliában légióskodó Bogdán Ádám vett részt a sajtótájékoztatón, de Marco Rossi az MTI kérdésére elmondta, hogy

a Ferencváros kapusa csak a kispadon kap majd helyet, ugyanakkor egy kiváló hálóőr és remek ember, akire a jövőben is számít majd a keretben.

A 34 éves hálóőr szerint a keddinél nincs jobb lehetőség arra, hogy feledtessék az elmúlt mérkőzések okozta rossz érzéseket:

"Nagyon örülök, hogy

Remélem, egy jó meccset fogunk játszani, hasonló tűzzel, mint az Európa-bajnokságon".

Bogdán Ádám szerint nincs is jobb hely a Wembelynél, hogy kijavítsák az elmúlt meccseket Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy angol újságíró arra reagáltatta Marco Rossit, hogy a két csapat budapesti összecsapását követően a brit lapok sokkal inkább az általuk ellenségesnek, rasszistának leírt hangulatról írtak, mintsem a futballról.

Ezzel kapcsolatban a magyar válogatott szövetségi kapitánya leszögezte, a végül zárt kapus büntetést hozó incidens mindössze néhány emberhez köthető.

Magyarország, akárcsak Anglia vagy bármelyik európai ország, nyitott, toleráns és demokratikus - mondta.

Több helyen is változtat majd kezdőcsapatán a magyarok elleni világbajnoki selejtezőre Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

- jelentette ki Southgate, aki ezt leszámítva az online sajtótájékoztatón gyakorlatilag egy szót sem ejtett a magyarok elleni összecsapásról.

A szakember elárulta, minden játékosa bevethető, a keret rendkívül erős, számára pedig sokszor komoly fejfájást jelent, kiknek szavazzon bizalmat.

Hozzátette, akik szombaton az Andorra otthonában aratott győzelem alkalmával pályára léptek, tisztában voltak azzal, hogy fontos mérkőzésről van szó, és elégedett volt a hozzáállással.

Southgate több helyen változtat majd Forrás: facebook.com/EnglandTeam/

A brit újságírók elsősorban személyi kérdéseket szegeztek neki, ilyen volt például Jack Grealish szerepe, aki az Európa-bajnokságon inkább csak csereként jutott szóhoz, de az új szezonban már alapember az együttesben. Vele kapcsolatban a kapitány azt mondta, hogy az előző idény végén tért csak vissza egy súlyosabb sérülésből, így a nyáron nem lehetett annyira terhelni, azonban a mostani szezonban folyamatosan jó teljesítményt nyújt, megszokta a válogatott hangulatát és az ott zajló munkát.

Az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában az angol kapitány úgy fogalmazott,

nehéz mérkőzésre számít a magyarok ellen, továbbra is jó csapatnak tartja a keddi riválist, ugyanakkor tudja, hogy most egy nehéz időszakon megy keresztül a gárda,

Marco Rossi munkáját pedig sérülések és eltiltás is nehezíti. Southgate megjegyezte, hasonló meccsre számít, mint a budapesti, amikor is csapata csak nehezen tudta feltörni a magyarok védelmét, így nem gondolja, hogy a Wembleyben akár már az első félidőben sikerül eldönteni a három pont sorsát.

A játékosok közül Mason Mount, a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea támadója vett részt a sajtótájékoztatón, ahol elmondta,

a Puskás Arénában nagyszerű hangulatú összecsapást játszottak, és azért is tudtak diadalmaskodni, mert annak ellenére nyugodtak és magabiztosak maradtak, hogy sokáig nem sikerült helyzeteket kialakítani.

Mason Mount sikerre számít a magyarok ellen Forrás: facebook.com/EnglandTeam/

Újságírói kérdésre Mount beszélt arról is, hogy felkerült az Aranylabda-jelöltek 30 fős listájára. Mint elmondta, különleges érzés a világ legjobbjaival egy listán szerepelni, egész karrierje során ezért dolgozott, a sok munka pedig kifizetődött. Hozzátette, a legfontosabb, hogy folyamatosan jó formában futballozzon, és törekedjen a fejlődésre.

Gareth Southgate szövetségi kapitány hétfő délelőtt a Tottenham Hotspur edzőközpontjában, a Wembley Stadiontól mintegy húsz kilométerre vezényelt edzést a keretnek.

A tréning eleje a sajtó képviselői számára is nyilvános volt, de ez idő alatt nagyjából csak arról lehetett meggyőződni, hogy Jordan Pickford, az angolok kapusa bombaformában van, ugyanis az Everton hálóőre elképesztő bravúrokat mutatott be a gyakorlás elején.

A mezőnyjátékosokat Harry Kane vezette ki hazai környezetben, míg utolsóként Grealish, a Manchester City sztárja csatlakozott társaihoz, akik cicázással, gimnasztikával és fogócskázással oldott hangulatban mozogtak a média képviselői előtt.

Angol fölény: legutóbb 1962-ben sikerült nyernünk

A magyar és az angol labdarúgó-válogatott kedden

24. alkalommal találkozik egymással, az eddigi mérleg a mostani házigazdák fölényét mutatja: 16 győzelem és két döntetlen mellett csak ötször kaptak ki.

A két válogatott eddigi mérkőzései:

1908.06.10., Budapest (bartáságos): Magyarország-Anglia 0-7 (0-4)
gól: Hilsdon 4, Woodward, Windridge, Rutherford


1909.05.29., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 2-4 (1-3)
g: Késmárky, Grósz, illetve Woodward 2, Bridgett, Fleming


1909.05.31., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 2-8 (0-5)
g: Schlosser, Mészáros, illetve Woodward 4, Holley 2, Fleming 2


1934.05.10., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 2-1 (0-0)
g: Avar, Sárosi, illetve Tilson


1936.12.02., London (barátságos): Anglia-Magyarország 6-2 (3-1)
g: Drake 3, Brook, Britton, Carter, illetve Vincze, Cseh


1953.11.25., London (barátságos): Anglia-Magyarország 3-6 (2-4)
g: Sewell, Mortensen, Ramsey, illetve Hidegkuti 3, Puskás 2, Bozsik


1954.05.23., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 7-1 (3-0)
g: Puskás 2, Kocsis 2, Tóth, Hidegkuti, Lantos, illetve Broadis


1960.05.22., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 2-0 (0-0)
g: Albert 2


1962.05.31., Rancagua (vb-csoportmeccs): Magyarország-Anglia 2-1 (1-0)
g: Tichy, Albert, illetve Flowers


1965.05.05., London (barátságos): Anglia-Magyarország 1-0 (1-0)
g: Greaves


1978.05.24., London (barátságos): Anglia-Magyarország 4-1 (3-0)
g: Barnes, Neal, Francis, Currie, illetve Nagy


1981.06.06., Budapest (vb-selejtező): Magyarország-Anglia 1-3 (1-1)
g: Garaba, illetve Brooking 2, Keegan


1981.11.18., London (vb-selejtező): Anglia-Magyarország 1-0 (1-0)
g: Mariner


1983.04.27., London (Eb-selejtező): Anglia-Magyarország 2-0 (1-0)
g: Francis, Withe

1983.10.12., Budapest (Eb-selejtező): Magyarország-Anglia 0-3 (0-3)
g: Hoddle, Lee, Mariner


1988.04.27., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 0-0


1990.09.12., London (barátságos): Anglia-Magyarország 1-0 (1-0)
g: Lineker


1992.05.12., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 0-1 (0-0)
g: Webb


1996.05.18., London (barátságos): Anglia-Magyarország 3-0 (1-0)
g: Anderton 2, Platt


1999.04.28., Budapest (barátságos): Magyarország-Anglia 1-1 (0-1)
g: Hrutka, illetve Shearer


2006.05.30., Manchester (barátságos): Anglia-Magyarország 3-1 (0-0)
g: Gerrard, Terry, Crouch, illetve Dárdai


2010.08.11., London (barátságos): Anglia-Magyarország 2-1 (0-0)
g: Gerrard (69., 73.), illetve Jagielka (62., öngól)


2021.09.02., Budapest (vb-selejtező): Magyarország-Anglia 0-4 (0-0)
g: Sterling (55.), Kane (63.), Maguire (69.), Rice (87.)

Számunkra az összes meccs közül is kiemelkedik az 1953-s angol-magyar 3-6, nincs olyan magyar futballszurkoló, aki ne hallott volna már az „Évszázad mérkőzéséről."

„A magyarok 6:3-as elsöprő győzelmét és lehengerlő taktikai fölényét hozó mérkőzést úgy tartja számon a szakirodalom mint azt a meccset, amely

lezárt egy közel százéves korszakot a labdarúgás történetében, és elindított egy teljesen újat. A Sebes Gusztáv által irányított olimpiai bajnok magyar válogatott volt az első, a brit szigeteken kívülről érkező csapat, amely legyőzte a futball kitalálóit,

az angolokat. Az újszerű taktikával, váratlan hadrenddel és az egész világot lenyűgöző technikai, fizikai, taktikai fölénnyel diadalmaskodó magyar csapat a futballjuk teljes újraszervezésére késztette az angolokat, míg a világ minden táján elemezték és próbálták meghonosítani a magyarok stílusát" – olvasható az összegzés a Magyarfutballon.

Legutóbb 1962-ben, a chilei világbajnokságon nyert a magyar együttes, míg a két csapat előző összecsapásán, szeptemberben, a Puskás Arénában 4-0-ra diadalmaskodtak az angolok.

A vb-n Tichy és Albert góljával sikerült nyerni.

A magyar csapat vezető gólja tizennyolc méteres nagy erejű lövésből született, amely átszállt a kapus felett, hogy csak a hálóban álljon meg. Az egyenlítés egy furcsa ítélet következménye volt. Az angolok egy szögletrúgásnál egyszerűen ellökték Grosicst és így jutottak lövéshez. A kapuba tartó labdát Sárosi kétségtelenül kézzel ütötte el. A kapus lökéséért szabadrúgást kellett volna ítélni, ám a játékvezető inkább a kezezés miatt adott 11-est. (Érdekesség, hogy a találkozón ugyanaz a játékvezető bíráskodott, mint aki a 6-3-ra végződött "Évszázad mérkőzését" vezette 1953-ban.) Ám így is meglett a magyar siker, ugyanis Albert a kapust is kicselezve a jobbkapufa és a védő között a hálóba lőtt kiszorított szögből.

Szavazzon!

Mit vár az Anglia-Magyarország vb-selejtezőtől?

Európai világbajnoki selejtezők, 8. forduló:
I csoport, London, Wembely Stadion
20.45: Anglia-Magyarország
Játékvezető: Alejandro Hernández (spanyol)

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Gulácsi Péter - Lang Ádám, Szalai Attila, Kecskés Ákos - Nego Loic, Nagy Ádám, Schäfer András, Vécsei Bálint, Schön Szabolcs - Szoboszlai Dominik - Sallai Roland

A csoport további mérkőzései:
20.45: Albánia-Lengyelország 20.45
20.45: San Marino-Andorra 20.45