Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a címvédő Bayern München elképesztő nyomást gyakorolt a Paris Saint-Germainre, mégis kikapott 3-2-re az Allianz Arénában, így a francia csapat visszavágott a tavalyi BL-döntőben elszenvedett vereségért és nagy lépést tett a továbbjutás felé. A másik szerdai mérkőzésén a Chelsea 2-0-ra legyőzte az FC Portót Sevillában, így az angol csapat a két idegenben lőtt góljának köszönhetően már a legjobb négy között érezheti magát. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

A Bayern egy Lewandowskinyira volt a győzelemtől

A Bayern München-szurkolók minden bizonnyal a szívükhöz kaptak, amikor a lengyel válogatott Robert Lewandowski megsérült hazája nemzeti csapatában az Andorra elleni vb-selejtezőn. A világ legjobb csatára így biztosan nem léphet pályára a PSG elleni negyeddöntős párharcban, a hiányát pedig már a szerdai első meccsen is érezni lehetett, ugyanis a Bayern München 31-szer lőtt kapura a francia bajnok ellen, de csak két gólt tudott szerezni. Nyilván a futballban nincsen ha, de az kijelenthető, hogy ezt a meccset a Paris Saint-Germain a jobb helyzetkihasználása miatt nyerte meg. Míg az egyik oldalon volt egy világklasszis Kylian Mbappé a kapu előtt, addig a másik oldalra csak egy Eric Maxim Choupo-Moting jutott, aki ugyan fejelt egy gólt, de a cipőjét sem köthetné be Lewandowskinak.

Remekül küzdöttünk ma este. Kár, hogy nem nyertük el a jutalmunkat, mert remekül jöttünk vissza kétgólos hátrányból. Nagyszerűen harcoltunk, nagy kár az eredményért, de biztosan fordítani tudunk innen is" – mondta a meccs után a Lewandowskit helyettesítő Eric Maxim Choupo-Moting, aki ugyan fejelt egy gólt, de ha Lewandowski játszott volna a helyén, akkor a Bayern München könnyebben lőhetett volna öt-hat gólt.

Choupo-Moting nem vallott szégyent, de össze sem lehet hasonlítani Lewandowskival Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

„Sok területet hagytunk magunk mögött, ezért kaptunk három gólt. De szerencsére van egy visszavágó, Párizsban kell kiharcolnunk a továbbjutást. Több lehetőségünk volt, mint a PSG-nek, ezért a játunkkal nem lehetett baj.

Úgy kell odamennünk, hogy nyerünk" – nyilatkozta a meccs után a Bayern francia világbajnoka, Benjamin Pavard.

A német rekordbajnok fölényét jól példázza, hogy a PSG kapusának, Keylor Navasnak 10 védése volt a mérkőzésen. Ilyen bravúrra legutóbb az argentin Agustín Marchesín volt képes a Juventus elleni nyolcaddöntőben, azt megelőzően pedig Manuel Neuer még 2017-ben a Real Madrid ellen.

A korábbi PSG-csatár, Choupo-Moting is gratulált Keylor Navas teljesítményéhez Forrás: AFP/Christof Stache

„Keményen dolgoztunk, mert a Bayern fantasztikusan játszott, ezért nagyon nehéz volt védekezni ellene.

Szerencsére nekünk is kijött a minőségünk, mert remek támadóink vannak. Nem véletlenül rúgtunk három gólt. Mpabbének olyan sebessége, mint a világon senki másnak, és ki is használja a lehetőségeit.

Nehéz összehasonlítani ezt a meccset a tavalyi döntővel, mert egy finálé mindig különleges, ez pedig most egy kétmeccses párharc. Nagyon keményen kell küzdenünk a visszavágón, ezen az sem változtat, ha Robert Lewandowski játszik-e vagy sem. Azonban Párizsban játszunk, szeretnénk majd nyerni, és továbbjutni" – értékelt a meccs után a PSG német világbajnoka, Julian Draxler.

A mérkőzés legjobbjának a kétgólos Kylian Mbappét választották, aki az idei BL-szezonban már nyolc találatnál jár, ezzel a góllövőlista második helyén áll a 11 gólos Erling Haaland mögött.

„Szeretek a világ legjobbjai ellen játszani, márpedig Manuel Neuer a futballtörténelem egyik legjobb kapusa.

Az előző szezonban nem tudtam gólt lőni neki, de ettől függetlenül nem éreztem nyomást, de persze reménykedtem, hogy most sikerül. A csapat kiválóan teljesített, én pedig profitálni tudtam ebből. Szenvedtünk, de csapatként tettük. Azt a csapatot győztük le, amely jelenleg a legjobb formában van egész Európában. Már a Barcelonában is mondtam, hogy nagyon szeretem ezt a fajta játékot, amikor van területem és meghatározó a szerepem. Nagyon élveztem, nem bújtam el a lehetőségek és a felelősség elől. Az edző azt kérte, hogy Neymarral próbáljuk csökkenteni Kimmich passzolási lehetőségeit, labdaszerzés után pedig próbáljak beindulni a védelem mögé" – mondta a meccs után a világbajnok támadó, aki holtversenyben már most a Bajnokok Ligája történelem legeredményesebb francia játékosa egy szezonon belül. A 2017/18-as szezonban Wissam Ben Yedder, a 2001/02-es szezonban a világ- és Európa-bajnok David Trezeguet zárt szintén nyolc góllal.

Mbappé két gólt lőtt minden idők egyik legjobb kapusának Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Marcel Engelbrecht

Mbappéért egyébként rengetegen rajonganak. A két korábbi angol válogatott védő, Jamie Carragher és Micah Richards eksztázisban ünnepelték a francia csatár második gólját. Persze, sanszosabb, hogy inkább a méltán híres német-angol barátságnak szólt a reakciójuk.

A találkozó után menetrendszerűen megjelent a közösségi oldalakon a Nike reklámszövege, amely Mbappé születését állítja szembe a francia válogatott első vb-címének megnyerésével: „1998 remek év volt a francia futballnak. Megszületett Kylian"

Kylian Mbappé óriási népszerűségnek örvend Franciaországban Forrás: Twitter

„Örülök az eredménynek és a hozzáállásnak, mivel a csapatom Európa legjobb együttesével nézett szembe. Gratulálok a játékosoknak a rengeteget erőfeszítésért, ugyanezt a teljesítmény akarjuk megismételni a visszavágón.

Tudjuk, hogy a visszavágó rendkívül nehéz lesz" – mondta a meccs után a PSG edzője, Mauricio Pochettino. Az argentin szakember elmondta, hogy az első félidőben lecserélt Marquinhos a combközelítőjében érzett fájdalmat, de bízik benne, hogy nem komoly a sérülése. Keylor Navast pedig a világ egyik legjobb kapusának nevezte.

„Máshogy is alakulhatott volna ez a meccs, mert a lehetőségeink megvoltak. Sokkal több gólt is lőhettünk volna. Mindig lehet több gólról beszélni, de úgy gondolom,

a játékunkra senkinek nem lehet panasza, mert akár hat háromra is nyerhettünk volna. Azonban a legnagyobb helyzetekben is az egyik lábunkkal a másikra lőttük a labdát,

így aztán hátrányból kell fordítanunk" – mondta a meccs után Thomas Müller, a Bayern München támadója.

Thomas Müller ezúttal is gólt szerzett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Marcel Engelbrecht

„Más eredménnyel is végződhetett volna ez a mérkőzés, ennyi helyzettel, ami nekünk volt, több góllal kellett volna nyernünk. Az ellenfél kevés helyzetből három gólt lőtt, de a játékosaim teljesítménye ennek ellenére rendkívül jó volt" – fogta rövidre Hansi Flick, a Bayern edzője.

A Bayern München a 2019 márciusában lejátszott Liverpool elleni meccs óta először vesztett mérkőzést a Bajnokok Ligájában. Azóta 18 győzelem és egy döntetlen volt a német rekordbajnok mérlege.

Szavazzon!

Meg tudja fordítani a Bayern a PSG elleni párharcot?

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés
Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2-3 (1-2)
München, Allianz Aréna
Játékvezető: Mateu Lahoz (spanyol)
Bayern: Neuer – Pavard, Süle (Boateng, 42.), Alaba, Hernández – Goretzka (Davies, 33.), Kimmich – Sané, Müller, Coman – Choupo-Moting. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
PSG: Navas – Dagba, Marquinhos (Herrera, 30.), Kimpembe, Diallo (Bakker, a szünetben) – Pereira, Gueye – Di María (Kean, 71.), Neymar (Rafinha, 90.), Draxler – Mbappé. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Gólszerzők: Choupo-Moting (37.), Müller (60.) ill. Mbappé (3., 68.), Marquinhos (28.)

A Chelsea újra topcsapat lett Európában

Amikor kialakult a Bajnokok Ligája negyeddöntős mezőnye, Thomas Tuchel, a Chelsea német edzője azt mondta, szerinte senki nem szeretne a csapata ellen játszani. A 47 éves szakember – akinek Lőw Zsolt a segítője – január végén vette át a Chelsea irányítását, azóta 15 meccsből csak egyet veszített el, azt mondjuk pont a múlt hétvégén a Premier League-ben utolsó előtti West Bromwich ellen.

„Rengeteg meccset nyertünk, de legutóbb vesztettünk, most pedig kiválóan reagáltunk erre. Ez közelebb hoz minket egymáshoz, megteremti a bizalmat. A meccs után az öltözőben és már másnap is láttam a srácoktól a megfelelő reakciókat.

– mondta a meccs után Thomas Tuchel, aki a második Chelsea-edző lett, aki megnyerte az első három mérkőzését a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Ez legutóbb az olasz Roberto Di Matteónak sikerült a 2011/12-es szezonban, amikor az angol csapat végül megnyerte a BL-t.

Thomas Tuchel vezetésével alig kap gólt a Chelsea Forrás: AFP/Cristina Quicler

Sérgio Conceicao, az FC Porto edzője úgy érzi, csapata nem érdemelt kétgólos vereséget.

„Az eredmény rendkívül kemény, de a focit gólra játsszák - a Chelsea pedig lőtt kettőt, mi pedig egyet sem. Nagyon jó meccset játszottunk, úgyhogy most egyáltalán nem vagyok boldog, nem ezt érdemeltük volna a mérkőzés képe alapján. A csapatom nagyon jól játszott. Következetesen védekeztünk, de mellette veszélyesen is támadtunk.

Kialakítottunk pár nagy helyzetet, de nem tudtuk azokat gólra váltani. Erkölcsi győztesek azonban nincsenek, csak a végeredmény számít"

– mondta a korábbi portugál válogatott támadó, aki a kétgólos hátrány ellenére nem érzi úgy, hogy lefutott lenne a párharc.

A 22 éves és 87 napos Mason Mount lett a Chelsea történetének legfiatalabb játékosa, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Nem mellesleg az angol válogatott középpályásnak ez volt az első találata a legrangosabb európai kupasorozatban.

„Éppen itt volt az ideje, kivártam türelmesen. Nagyon sokat dolgozom, hogy még hatékonyabb legyek, ez olyan játékelem, amiben még van hová fejlődnöm.

Az is különösen fontos volt, hogy ne kapjunk gólt. Tudtuk, hogy nehéz lesz a Porto ellen játszani. Az első félidőben voltak helyzeteik, de szilárdan védekeztünk, a gólom után pedig felszabadult a csapat és nyugodtan tudtuk járatni a labdát. Jó eredményt értünk el, de a párharcnak még csak az első fele ment le. Jövő héten is keményen fognak harcolni, úgyhogy mindent bele kell majd adnunk" – mondta a meccs után Mason Mount, aki valósággal szárnyal Thomas Tuchel kinevezése óta, ugyanis a német szakember január érkezése óta már öt gólt lőtt a Chelsea csapatában, többet, mint bármelyik másik játékos.

Mason Mountot sokan az új Frank Lampardnak tartják Forrás: AFP/Cristina Quicler

A mérkőzés legjobbjának az olasz válogatott Jorginhót választották, aki az első félidőben gólpasszt adott Mason Mountnak, mellette pedig rendkívül jól mozgatta a londoni csapatot.

„Nagyon örülünk az eredménynek, de szerényen kell hozzáállnunk a visszavágóhoz.

A hétvégi vereség után nagyon rosszul éreztük magunkat, de megfizettük a tanulópénzt. Tudjuk, mennyire fontos a jó védekezés, és az hogy ne kapjunk gólt. Támadni is csak akkor lehet, ha csapatként jól védekezünk" – mondta a meccs után a brazil származású középpályás.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés
FC Porto (portugál)–Chelsea (angol) 0-2 (0-1)
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion
Játékvezetp: Slavko Vincic (szlovén)
Porto: Marchesín – Manafá (F. Conceicao, 83.), Mbemba, Pepe, Zaidu – Corona, Grujics, Uribe, Otávio (Toni Martínez, 83.) – Marega (Fábio Vieira, 83.), Luis Díaz. Vezetőedző: Sérgio Conceicao
Chelsea: Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – James (Thiago Silva, 80.), Jorginho, Kovacic (Emerson Palmieri, 90+2.), Chilwell – Mount (Kanté, 80.), Havertz (Giroud, 65.), Werner (Pulisic, 65.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerzők: Mount (32.), Chilwell (85.)

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A 2016/17-es szezon kezdete óta a PSG meccsenként 2,5 gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Ennél csak a Bayern München statisztikája jobb, amelynek 2,8-as az átlaga a BL-ben.
  • Kylian Mbappé a 149. másodpercben lőtt gólt a Bayern Münchennek. 2010 márciusa óta ez a leggyorsabb gól, amit a bajorok a BL-ben kaptak. 11 évvel ezelőtt a Manchester United csatára, Wayne Rooney lőtt gólt a Bayernnek a 63. másodpercben.
  • Neymar a 2013/14-es szezonban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, azóta 26 gólpasszt osztott ki a sorozatban, többet, mint ez idő alatt bárki más.
  • 2012 márciusa óta először lőtt két angol játékos gólt a Chelsea-ben BL-meccsen. Kilenc évvel ezelőtt John Terry és Frank Lampard talált be a Napoli ellen.
  • A Bayern München 2017 szeptembere óta először kapott két gólt egy BL-meccs első félidejében.
  • Joshua Kimmich tíz helyzetet dolgozott ki a PSG ellen. Ennél többet az egyenes kiesés szakaszban csak a német világbajnok Mesut Özil tudott teremteni 2011 áprilisában egy Tottenham elleni meccsen még a Real Madrid játékosaként.
  • Thomas Tuchel januári érkezése óta Édouard Mendy már tíz meccset hozott le bekapott gól nélkül. A szenegáli kapus egyébként hét nullára hozott meccsnél jár az idei BL-szezonban, erre még soha egy kapus sem volt képes a londoni csapatban.
  • A Chelsea kapusa nem mellesleg még nem kapott akciógólt a Bajnokok Ligája idei szezonban, ami ilyen tekintetben több mint 700 perc góltalanságot jelent.
  • A PSG 31 kapura lövést kapott a Bayerntől, ami a legmagasabb szám a Bajnokok Ligájában, amióta az Opta (2003/04-es szezon) elemzi a sorozat statisztikáit.
  • A legutóbbi 11 meccsen, amikor Andreas Christensen a kezdőben kapott helyet, a Chelsea és a dán válogatott sem kapott gólt.

A két mérkőzés visszavágóját jövő kedden rendezik.