Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Szerdán este kilenc mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, amely után kialakult nyolcaddöntő mezőnye, amelyben Németország és Spanyolország négy-négy csapattal képviselteti magát. Mivel a lényegi kérdések már korábban eldőltek, az utolsó játéknap a Real Madrid és a Borussia Mönchengladbach továbbjutásáról marad emlékezetes, de a tét nélküli meccseken is születtek elképesztő rekordok. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei többek között a madridi rekorder Karim Benzemával, aki ezúttal Roberto Carlost érte be a Real örökranglistáján.

A Real simán továbbjutott, az Inter magát végezte ki

A legnagyobb izgalmakat a B csoport tartogatta, ugyanis ott mindegyik csapatnak maradt még matematikai esélye a továbbjutásra. Külön érdekessé tette a végkifejletet, hogy a Borussia Mönchengladbach (8 pont) és a Sahtar Donyeck (7) állt továbbjutó helyen, viszont mindkét gárda idegenben lépett pályára, ráadásul az előzetesen biztos továbbjutónak tartott két favorit, a Real Madrid (7) és az Internazionale (5) otthonában. A képlet az olaszok szempontjából végtelenül egyszerű volt: nekik mindenképpen nyerniük kellett, illetve azért szurkolniuk, hogy ne szülessen döntetlen Madridban. Abban az esetben viszont, ha valamelyik fél győzni tud a spanyol fővárosban, akkor továbbjutnak, hiszen megelőzik a vesztest: a spanyolokat pontszámmal, a németeket az egymás elleni eredménnyel.

A Real Madrid a Bajnokok Ligája fennállása óta először eshetett volna ki a csoportkörben, és az utóbbi hetekben mutatott játéka alapján erre meg is volt minden esélye. Azonban Zinédine Zidane csapata megrázta magát, és a szezon legjobb játékát bemutatva lenullázta a Gladbachot, amelynek esélye sem volt Madridban.

Benzema megmentette Zidane állását Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Azonban a csoport másik mérkőzésén az Internazionale 0-0-s döntetlent játszott a Sahtar Donyeckkel a San Siróban, és ez volt az egyetlen eredmény, ami kedvezett a Gladbachnak.

Mivel Madridban korábban lett vége a meccsnek, a német csapat játékosai a pálya szélén iPaden követték az Internazionale-Sahtar Donyeck meccs végét.

Nem voltunk elég pontosak. Yann Sommer hihetetlenül jól védett, és kapufákat is lőttek. Van min javítanunk, de ma este ez nem számít. A lényeg, hogy továbbjutottunk, és ezt most megünnepeljük" – mondta a meccs után Lars Stindl, a Gladbach csapatkapitánya.

„Az volt a célunk, hogy a csoport élén végezzünk, és megcsináltuk.

Ragyogóak voltunk az első perctől egészen az utolsóig.

Fontos volt, hogy a csoport élén végezzünk, ez nekem edzőként először jött össze" – értékelt röviden Zinédine Zidane, akiről egy hete még azt állította a spanyol sajtó, hogy bármelyik percben kirúghatják a Real Madridtól, azóta pedig megnyerte a Sevilla elleni bajnoki rangadót és a Bajnokok Ligájában is továbbjuttatta csapatát.

Benzema 2009 nyara óta futballozik a Realban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A találkozó hőse a két gólt fejelő Karim Benzema volt, akinek ez volt az 527. meccse a Real Madridban, ezzel beérte a klub örökranglistáján a brazil világbajnok Roberto Carlost, aki légiósként a legtöbb meccsen lépett pályára a madridi csapatban.

„Jó meccset játszottunk, így kell folytatunk ezután is. Minden meccs olyan, mint egy döntő, mert a Bajnokok Ligájában a legerősebb csapatok szerepelnek.

A Real Madrid ellen a legtöbb csapat extra erőbedobással játszik és mélyen védekezik, ezért a győzelemhez mindig jól kell játszani. Nagyszerű, hogy a csoport élén végeztünk, de tovább kell haladnunk a céljaink felé" – értékelt a 33. életévében járó támadó, aki Lionel Messi (71), Cristiano Ronaldo (67), Raúl González (53) és Ruud van Nistelrooy (50) mellett az ötödik játékos lett, aki legalább 50 gólt lőtt a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Antonio Conte el van átkozva

A csoport másik mérkőzésén az Internek haza pályán kellett volna legyőzni a Sahtar Donyecket. Antonio Conte csapatának a saját kezében volt a sorsa, de képtelen volt gólt szerezni, így a milánói csapat kiesett és története során először végzett a csoportja utolsó helyén a BL-ben.

Conte a Bajnokok Ligájában rendre elvérzik Forrás: AFP/Marco Bertorello

„A csapat mindent beleadott, a játékosok minden tőlük telhetőt megtettek. Hihetetlen, hogy száznyolcvan percig irányítottunk a Sahtar ellen, de egy gólt sem tudtunk lőni. A Sahtar átalakította a taktikáját, hogy semlegesítsen minket. Az előző szezonban 5-0-ra kikaptak tőlünk az Európa-liga elődöntőjében, most ezért változtattak. Hideg fejjel kell értékelnünk, nem egy ilyen kiesés után. Sajnálom a történteket, de nem érzem úgy, hogy hiányzott volna belőlünk az elszántság, az összpontosítás vagy az agresszió. Csak a gól hiányzott. Csalódott vagyok, mert volt rá esélyünk" – mondta a találkozó után Antonio Conte, aki edző pályafutása során még sosem jutott tovább a negyeddöntőnél a Bajnokok Ligájában.

Véget érhet az Atalanta csodája?

A D csoport utolsó fordulójában az előző szezonban negyeddöntős Atalanta 1-0-ra győzött az Ajax otthonában, ezzel a bergamói csapat bejutott a legjobb 16 közé. A Villarreal és a Sevilla után az Atalanta a Bajnokok Ligája történetének harmadik olyan csapata, amely a sorozatban való bemutatkozása után sorozatban kétszer is eljutott az egyenes kieséses szakaszba.

Azonban hamarosan véget érhet a bergamói csapat csodája, ugyanis könnyen lehet, hogy az Ajax elleni meccsen ült utoljára a kispadon Gian Piero Gasperini, aki olasz sajtóértesülések szerint kedden este beadta a felmondását.

Gian Piero Gasperini a játékosaival ünnepelte a továbbjutást Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az olasz csapat edzője állítólag az Ajax elleni mérkőzés előtti edzésen összeveszett a csapatkapitány Alejandro "Papu" Gómezzel, az eset pedig odáig fajult, hogy az argentin támadó meg akarta ütni az olasz mestert. Gómez mellett a szlovén Josip Ilicic is nekiment Gasperininek, ezt követően pedig a 62 éves edző ultimátumot adott a klubvezetésnek: vagy Gómez és Ilicic kerül ki a csapatból, vagy ő. Az Atalanta vezetői nem tették ki a két sztárt a keretből, ezért Gasperini azonnal felmondott, de állítólag csak a meccs után távozhat.

„Nagyon jól teljesítettünk. Remekül védekeztünk egy kiválóan támadó csapat ellen. A szünetben már nagyon fáradtak voltunk, de szerencsére a hajrában sikerült gólt lőnünk, amire úgy érzem, rászolgáltunk.

– mondta Gasperini, akinek a csapata az előző két szezonban a legtöbb gólt lőtte az olasz bajnokságban.

„Az volt a tervünk, hogy türelmesek leszünk. Az Atalanta nagyon jó, szervezett csapat, amely ellen nehéz helyzeteket kialakítani. Mégis sikerült párat összehoznunk,

nekem is volt egy ziccerem, amit ha belövök, biztosan mi megyünk tovább.

Az Atalanta alapesetben egy olyan csapat, amelyik letámad, de mivel mi voltunk győzelmi kényszerben, szervezettek maradtak és kontrajátékot játszottak. Aztán emberhátrányba kerültünk, és muszáj volt előremennünk és kockáztatnunk, ebből pedig esélyt kaptak, amit ki is használtak" – mondta a meccs után Davy Klaassen, az Ajax holland válogatott középpályása.

A csoport másik, tét nélküli mérkőzésén a már biztos csoportelső Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a dán Midtjylland otthonában, ahol Mohamed Szalah megdöntötte Steven Gerrard rekordját, így az angol csapat történetének legeredményesebb játékosa lett a BL-ben.

Szalah folyamatosan dönti a liverpooli rekordokat Forrás: AFP/Bo Amstrup

Szalah az 55. másodpercben lőtt gólt a Midtjylland ellen. Ez volt a Liverpool történetének leggyorsabb gólja a BL-ben. Az egyiptomi támadónak ez volt a 22. gólja a Bajnokok Ligájában, ezzel megelőzte Steven Gerrardot a Liverpool örökranglistáján.

Szoboszlai utolsó salzburgi BL-meccsét játszotta?

Az A csoportban a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 2-0-ra kikapott az Atlético Madridtól, ezzel a spanyol csapat bejutott a legjobb 16 közé, az osztrák együttes pedig az Európa-ligában folytathatja. A magyar válogatott Szoboszlainak azért is lehetett különleges a találkozó, mert a The Athletic értesülése szerint

december 15-ig, azaz jövő keddig kell bejelentenie a Salzburgnál, ha a téli átigazolási időszakban más csapathoz kíván szerződni, az ajánlatnak pedig december 30-ig meg kell érkeznie.

Így a salzburgi kiesés előrevetítheti a Szoboszlai távozását, akinek minden bizonnyal ez volt az utolsó BL-meccs az osztrák csapatban.

Szoboszlai Dominiknek is volt egy nagy helyzete Forrás: AFP/Joe Klamar

„Nagyon nagy lehetőséget szalasztottunk el, de nagyon jól játszottunk. Mindent beleadtunk, amink van.

Ezekben a pillanatokban még nagyon csalódottak vagyunk, de szánunk rá egy kis időt, elgondolkodunk és megpróbáljuk megtalálni a választ arra, hogyan tudnánk fejlődni" – mondta a meccs után Jesse Marsch, a Salzburg edzője, akinek a csapata az Atlético Madrid elleni mérkőzésen 18 kapura lövéssel kísérletezett.

Az Atlético Madrid a legutóbbi nyolc szezonban hétszer továbbjutott a csoportkörből Diego Simeone irányításával. Az argentin mesternek csak a 2017/18-as szezonban nem jött össze a továbbjutás, de némi vigasz, hogy tavasszal akkor a csapatával megnyerte az Európa-ligát.

A legjobb 16 között szereplő csapatok:


A ajnokok Ligája nyolcaddöntőjében Németország és Spanyolország négy-négy csapattal képviselteti magát. A legjobb 16 között lesz még három-három angol és olasz klub, valamint egy-egy francia és portugál együttes.


csoportelsők: Bayern München (címvédő, német), Borussia Dortmund (német), FC Liverpool (angol), Chelsea (angol), Manchester City (angol), Real Madrid (spanyol), Juventus (olasz) Paris Saint-Germain (francia)

csoportmásodikok: FC Barcelona (spanyol), Sevilla (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), RB Leipzig (német), Borussia Mönchengladbach (német), Lazio (olasz), Atalanta (olasz), FC Porto (portugál)


A nyolcaddöntő sorsolását jövő hétfőn rendezik Nyonban.

Az Atlétcio az A csoport második helyén jutott tovább, a Salzburg pedig az Európa-ligában folytathatja miután a csoport másik mérkőzésén a Marko Nikolics vezette Lokomotív Moszkva 2-0-ra kikapott a címvédő Bayern München otthonában, így az orosz csapat végzett az utolsó helyen.

Neymar és Mbappé rekordokat döntött

A H csoportban a Paris Saint-Germain nagyon simán, 5-1-re nyerte az Istanbul Basaksehir elleni, utolsó csoportmeccsét. A találkozó végül kétnaposra sikerült, miután kedden, még 0-0-s állásnál a román negyedik játékvezető állítólagos rasszista megnyilvánulása utánlevonultak a csapatok és félbeszakadt a mérkőzés.

A szerdai mérkőzésen Kylian Mbappé a legfiatalabb játékos lett, aki elérte a 20 gólos álomhatárt a Bajnokok Ligája történetében, ezzel megdöntötte Lionel Messi rekordját, míg három gólt szerző Neymar az első játékos lett, aki két csapat színeiben is 20-20 gólt lőtt a bajnokok Ligájában.

Neymar három, Kylian Mbappé két gólt szerzett a Basaksehir ellen Forrás: AFP/Franck Fife

A találkozó után Nasser Al-Khelaifi, a Paris Saint-Germain az egész csapat által aláírt mezt ajándékozott az isztambuli csapat segédedzőjének, a kameruni Pierre Webónak, akit a keddi mérkőzésen rasszista szóval illetett a román negyedik játékvezető.

Bombaformában Guardiola Cityje

A C csoportban az Olympiakosz Pireusz hazai pályán kapott ki 2-0-ra a már korábban továbbjutott FC Portótól, míg a Manchester City könnyedén győzte le 3-0 az Olympique Marseille csapatát az Etihad Stadionban.

Pep Guardiola csapata a legkönnyebb csoportba került Forrás: AFP/Paul Ellis

A Manchester City 16 ponttal jutott tovább a csoportkörből. Az angol csapatok közül korábban csak az Arsenalnak (2005/06), a Manchester Unitednak (2007/08) és a Tottenhamnek (2017/18) sikerült. Pep Guardiola csapata a 13 lőtt gól mellett mindösszesen csak egyet kapott, erre korábban csak három angol csapat volt képes.

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Liverpool Midtjylland elleni kezdőjének az átlagéletkora 24 év és 26 nap volt, ez a klub történetének legfiatalabb kezdőcsapata a Bajnokok Ligájában.
  • A Midtjylland a Bajnokok Ligája történelem első csapata lett, amely egy szezon alatt kétszer is gólt kapott az első percben. A dánok legutóbb az Ajax elleni novemberi meccsen kerültek ilyen korán hátrányba.
  • A 21 éves és 11 hónapos Kylian Mbappé a legfiatalabb játékos lett, aki elérte a 20 gólos álomhatárt a Bajnokok Ligája történetében, ezzel megdöntötte Lionel Messi rekordját, aki 22 évesen és 8 hónaposan érte el ezt az álomhatárt.
  • Neymar lett a harmadik leggyorsabb játékos a BL-történelemben, aki elérte a 40 gólt. A brazil támadónak 65 meccsre volt ehhez szüksége. Csak Messi és Lewandowski (61 meccs) és Ruud van Nistelrooy (45 meccs) érte el gyorsabban ezt az álomhatárt.
    Ronaldónak és Messinek van a legtöbb triplája a BL-ben Forrás: AFP/Josep Lago
  • Neymar harmadszorra triplázott a Bajnokok Ligájában. Ennél csak Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak van több egy meccsen lőtt három gólja. Mindkét sztár nyolc triplánál jár a BL-ben.
  • A 18 éves és 25 napos Billy Koumetio lett a Liverpool történetének legfiatalabb játékosa, aki pályára lépett a BL-ben. A 2012 júniusában rákban meghalt Miki Roqué rekordját döntötte meg, aki 18 éves és 150 napos volt, amikor lehetőséget kapott a BL-ben.
  • A 18 éves és 207 napos Ryan Gravenberch lett a Bajnokok Ligája második legfiatalabb játékosa, akit kiállítottak. Az Ajax tinije előtt a nigériai Celestine Babayaro tartja a rekordot, akit 1994 novemberében élete első BL-mérkőzésén állítottak ki 16 évesen és 84 naposan.
  • A Real Madrid eddig 29 alkalommal szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében (beleértve a második csoportkörös lebonyolítást is) és mindig továbbjutott.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:

A csoport:
Bayern München (német)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 2-0 (0-0)
gól: Süle (63.), Choupo-Moting (80.)

Salzburg (osztrák)-Atlético Madrid (spanyol) 0-2 (0-1)
gól: Hermoso (39.), Carrasco (86.)

A csoport végeredménye: 1. Bayern München 16, 2. Atlético Madrid 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiv Moszkva 3

B csoport:
Internazionale (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-0

Real Madrid (spanyol)-Borussia Mönchengladbach (német) 2-0 (2-0)
gól: Benzema (9., 32.)

A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 10, 2. Borussia Mönchengladbach 8, 3. Sahtar Donyeck 8, 4. Internazionale 6

C csoport:
Olimpiakosz (görög)-FC Porto (portugál) 0-2 (0-1)
gól: Otvio (10., 11-esből), Uribe (77.)
kiállítva: Semedo (79., Olimpiakosz)

Manchester City (angol)-Olympique Marseille (francia) 3-0 (0-0)
gól: Torres (48.), Agüero (77.), Sterling (90.)

A csoport végeredménye: 1. Manchester City 16 pont, 2. FC Porto 13, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 3

D csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Atalanta (olasz) 0-1 (0-0)
gól: Muriel (85.)
kiállítva: Gravenberch (79., Ajax Amsterdam)

Midtjylland (dán)-FC Liverpool (angol) 1-1 (0-1)
gól: Scholz (62.), illetve Szalah (2.)

A csoport végeredménye: 1. FC Liverpool 13 pont, 2. Atalanta 11, 3. Ajax Amsterdam 7, 4. Midtjylland 2

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Basaksehir (török) 5-1 (3-0)
gól: Neymar (21., 38., 50.), Mbappé (42., 62., az elsőt 11-esből), illetve Topal (57.)

A csoport végeredménye: 1. Paris Saint-Germain 12 pont, 2. RB Leipzig (német) 12, 3. Manchester United (angol) 9, 4. Basaksehir 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez