Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kétség kívül a 2016-os Európa-bajnokság óta eltelt négy és fél év legfontosabb meccsét játssza zárt kapuk mögött csütörtökön 20.45-től a Puskás Arénában, amikor az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn lép pályára. A két csapatnak van már közös múltja, talán elég, ha csak a legutóbbi Eb csoportmérkőzésére gondolunk. Akkor 1-1 lett a meccs vége, ami most egyik csapat számára sem jó, hiszen győztest kell hirdetni. Ha 120 perc után döntetlen lesz az állás, jöhetnek a tizenegyesek. A nyertes 2021 nyarán részt vehet az Európa-bajnokságon, amelynek Budapest az egyik társrendezője. A tét tehát mindkét csapat számára óriási.

Gyorsan essünk túl az említett közös történelmen, amelynek nem lehetünk minden fejezetére maradéktalanul büszkék. Az örökmérleg ugyan ránk nézve kedvező, hiszen az eddigi 11 mérkőzésből hetet megnyertünk, azonban 1992 és 1995 között sorozatban háromszor is kikaptunk, ezek közül az első meccset ráadásul hazai pályán veszítettük el.

Ennél azonban lényegesen biztatóbb, hogy az 1995. november 11. óta lejátszott hat mérkőzésből egy döntetlen mellett ötöt megnyertünk.

A két csapat legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon találkozott egymással, ahol emlékezetes 1-1 született a marseille-i Velodromban. Azon a mérkőzésen végig mi játszottunk jobban, az izlandiak egy büntetővel tudtak vezetést szerezni, a 88. percben viszont egy öngólnak köszönhetően teljesen megérdemelten egyenlítettünk.

A legutolsó magyar-izlandi meccs hátborzongató élmény volt

A magyar és az izlandi labdarúgó-válogatott több nagy mérkőzést is vívott egymással, de a két csapat eddigi 11 egymás elleni találkozójából egy sem volt annyira emlékezetes, mint a 2016. június 18-án, Marseille-ben játszott Európa-bajnoki csoportmérkőzés. A csütörtöki Eb-pótselejtező előtt egy kicsit felelevenítjük az ott történteket.

Az a meccs még annyiból fontos a csütörtök esti találkozó szempontjából, hogy mindkét csapat sokat változott az eltelt időben. Azonban míg a jelenlegi izlandi keret csak 6-7 helyen módosult, addig a magyar válogatottra jószerével rá sem lehet ismerni. A marseille-i csapatból többen – Király Gábor, Juhász Roland, Gera Zoltán – visszavonultak, és számos olyan, korábban meghatározónak számító játékos – Dzsudzsák Balázs, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Németh Krisztián – van, akiket különböző okokból nem vesz számításba Marco Rossi.

A 2016-os Eb-keretből így tíz játékos lesz ott a Puskás Arénában a mieink részéről.

Ha már Marco Rossi: az olasz szakember szerdán délelőtt a sorozatos negatív tesztek után pozitív koronavírustesztet adott (ahogy egyik segítője, Giovanni Constantino is), így azonnal elkülönítették a stábtól és a csapattól. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet ott a kispadon az év legfontosabb mérkőzésén. Helyette ezúttal Cosimo Inguscio fog irányítani, aki eltiltása idején két mérkőzésen már helyettesítette Rossit, és előbb Észtországot vertük 2-0-ra, majd Walest 1-0-ra az irányítása mellett. Az olasz mester mellett ott lesz a kispadon az U21-es válogatott szakvezetője, Gera Zoltán is.

Marco Rossi munkája nehezen pótolható: a Bernd Storckot váltó olasz szakember (kettőjük között Szélesi Zoltán megbízott kapitányként kapott két mérkőzést, a négy meccsen irányító Georges Leekenst pedig mindenki szeretné örökre elfelejteni) az alaposan megváltozott keret ellenére a csapat stílusán alapvetően nem sokat változtatott.

A magyar válogatottat játékát továbbra is a taktikának a legmesszebbmenőkig alárendelt fegyelem, a pontosan megtervezett meccsek, és a küzdeni tudás hármasa írja le talán a legjobban.

Rossi persze nem az a kapitány, aki csak úgy otthagyja a hidat: a csapat szerda esti tréningjét a Telki edzőközpont szállodájának egyik erkélyéről nézte végig, és mint az aznap esti online tartott sajtótájékoztatóra Skype-on bejelentkezve elmondta, talán még a szokottnál is alaposabban készült fel stábjával együtt a kulcsfontosságú mérkőzésre.

Marco Rossit a betegsége sem tarthatta teljes mértékben távol a sorsdöntő meccsre készülő válogatottól Fotó: Polyák Attila - Origo

Amelyen kulcsszerepet kaphatnak olyan játékosok, akik a klubjukban vagy szinte egyáltalán nem kapnak lehetőséget, vagy csak az utóbbi hetekben tudták magukat visszaverekedni a kezdőcsapatba. Utóbbi kategóriába tartozik a Bristol Cityben játszó Nagy Ádám, aki csapata legutóbbi két győztes meccséből egyaránt remek játékkal vette ki a részét. Az előbbi csoportba pedig Szalai Ádám, akinek különleges szerepéről szerdán külön is szót ejtette Marco Rossi.

„Szalai Ádám ugyan valóban keveset játszik, de ennek ellenére jó formában van.

Én nem látok ma a magyar futballban még egy olyan képességű csatárt, mint Szalai Ádám, aki úgy tudja megtartani a felívelt labdákat mint ő. A bolgárok ellen például az első két találatban elévülhetetlen érdemei vannak."

Szalai Ádám (szemben) ma már sokkal több a válogatott számára, mint csak egy gólerős csatár Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar keret hétfőn Telkiben kezdte meg a közös munkát, ahol már aznap este sajtótájékoztatót hívott össze a szövetség, ahol Sallai Roland, a Freiburg támadója, és Szalai Attila, a ciprusi Apollon Limasszol védője nyilatkozott.

„Az izlandiakról tudjuk, hogy egyénileg is nagyon erősek, főleg fizikálisan, muszáj lesz velük felvennünk a harcot. A csapategység mellett pedig szerintem az egyéni képességek dönthetnek a mi javunkra" – mondta el utóbbi, a Bundesligában szereplő támadó a helyzetkihasználás fontosságára hívta fel a figyelmet.

– mondta Sallai Roland.

Abban mindkét fiatal játékos egyetértett, hogy karrierjük legfontosabb mérkőzésén léphetnek pályára.

beszélt az egész keret nevében Szalai Attila, aki az Origónak arra a kérdésére, hogy adott esetben oda állna-e a labda mögé egy 11-es párbajban, határozott igennel felelt.

A két játékos mellett, csapattársuk, Nagy Ádám is azt emelte ki, hogy csütörtök este döntő tényező lehet az, hogy a keret kicserélődése ellenére továbbra is vannak olyan játékosaink, akik egy-egy villanással el tudják dönteni az ilyen fontos találkozókat.

Kalmár Zsolt, Sallai Roland, vagy a védő létére rendkívül gólerős, a válogatottban már négy gólnál járó Willi Orbán mellett, természetesen, Szoboszlai Dominik az, akitől leginkább várhatjuk és várjuk is azt a bizonyos villanást. A Red Bull Salzburg támadója a 2020-2021-es szezon kezdete óta fantasztikus formában játszik, ontja a gólokat és a gólpasszokat az osztrák élvonalban és a Bajnokok Ligájában is (5 gólnál és 9 gólpassznál jár minden sorozatot figyelembe véve), azaz a szerepe kulcsfontosságú lehet egy olyan masszívan védekező csapat ellen, mint Izland.

Szoboszlai Dominik (sapkában) jó teljesítménye a mérkőzést eldöntő tényező lehet Fotó: Polyák Attila - Origo

A fiatal támadó, önhibáján kívül ugyan, de a frászt hozta minden magyar szurkolóra, amikor kiderült, hogy klubjában több játékos is pozitív koronavírustesztet produkált, így mindenki karanténba került, és félő volt, hogy az októberi találkozók után a novemberi három mérkőzést (Izland után még két Nemzetek Ligája-mérkőzés vár a mieinkre Szerbia, illetve Törökország ellen) is ki kell hagynia. Azonban miután a harmadik tesztje is negatív lett, minden akadály elhárult, így ő is csatlakozhatott a kerethez.

Gyorsan jegyezzük meg azért, hogy a dunaszerdahelyi DAC középpályása, Kalmár Zsolt megnyugtató rutinnal tudta átvenni Szoboszlai szerepét októberben, azaz Rossinak egy ilyen vészhelyzetben is lenne kihez nyúlnia.

Ami Izlandot illeti, mintha múlóban lenne az elmúlt fél évtized nagy varázsa. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik a nagyszerű svéd kapitány, Lars Lagerback távozása, de ennél talán fontosabb szempont, hogy meglehetősen idős már a keret. Hannes Halldórsson kapus 36, Birkir Saeversson 35, Kari Árnason 38, Ari Skúlason 33 éves, de rajtuk kívül is többen túl vannak már a harmincon. Ahogy azt a másfél évtizede Izlandon élő, korábban játékosként, most pedig már edzőként a szigetország labdarúgását jól ismerő Matus Sándor az Origónak adott interjúban elmondta:

„A jelenlegi csapatot – érthetően - azért is szeretik errefelé, mert a 2016-os Európa-bajnoki részvétellel, valamint a 2018-as oroszországi vb-szerepléssel már sporttörténelmet írtak, hiszen korábban egyetlen felnőtt világversenyre sem kvalifikálta magát a nemzeti csapat, a 2011-es utánpótlás Európa-bajnokság jelentette a nemzetközi áttörést.

Éppen ezért az ország egy emberként áll a csapat mögött, s abban biztosak lehetünk, hogy már csak az előbb elmondottak miatt sem adják olcsón a bőrüket, hiszen az a helyi legendák végleges búcsúját jelentené a futballtól."

A csapatkapitány, Kári Árnason 38 évesen is alapembere az izlandi válogatottnak Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

A keret a németországi Augsburgban, a külvilágtól elzárva készült, minimális csökkentve a koronavírus-fertőzés esélyét.

Az a pótselejtező elődöntőjében, a Románia ellen 2-1-re megnyert meccsen látszott, hogy téthelyzetben még mindig össze tudja magát kapni az izlandi csapat, hiszen úgy nyertek, hogy a románok egyetlen kaput eltaláló lövése a szépítést eredményező büntető volt, de a komolyabb csapatokkal ma már nincsenek egy súlycsoportban. A Nemzetek Ligája A divíziójának 2. csoportjában négy forduló után 0 ponttal és 2-11-es gólkülönbséggel állnak –

azaz sokkal inkább a B divízióban szereplő magyar válogatottal vannak egy súlycsoportban, mintsem az angol, belga, dán trióval.

A velünk egy súlycsoportban lévő csapatokkal pedig mostanában nem csak felvesszük a versenyt, de le is tudjuk győzni őket. Az izlandiak svéd szövetségi kapitánya, Erik Hamrén nem is titkolta, hogy kemény meccsre számítanak.

A ma este 20.45-kor kezdődő találkozót az Origo szöveges élő közvetítésével követheti.