Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az orosz labdarúgó-válogatott hatalmas nyomását is kibírta Marco Rossi csapata Moszkvában - 0-0 lett a végeredménye a Nemzetek Ligája B-csoportjában lejátszott mérkőzésnek. A hazai csapat a második félidőben sokszor a kapuja elé szögezte a magyarokat, akik hősiesen védekeztek. Ez az egy pont nagyon értékes lehet a folytatásban, hiszen ebben a sorozatban a magyaroknak két hazai, míg az oroszoknak két idegenbeli meccsük van hátra. Azaz a magyaroknak még a csoportelsőségről sem kell lemondaniuk. A csoport másik mérkőzésén Törökország-Szerbia 2-2, így a magyarok jelenleg a második helyen állnak ebben a négyesben.

A moszkvai Dinamo-stadionban nézők is jelen lehettek, így nem zárt kapuk mögött rendezték ezt a Nemzetek Ligája-összecsapást.

Nézők is ülhettek a moszkvai Dinamo-stadionban Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Az orosz válogatott az első másfél percben át sem lépte a felezővonalat. Az 1. percben Kalmár indítása után Nikolics lépett ki ziccerben, a 12 méteres tekerését Anton Sunyin bravúrral kiütötte. Ám közben a partjelző lest ítélt, így ha a kapuba is jutott volna a labda, nem adták volna meg a találatot. A 4. percben Kalmár Zsolt végzett el egy szabadrúgást, Botka Endre fejére próbált ívelni, de ez a megoldás nem sikerült. Az elején a magyar válogatott egyáltalán nem játszott megilletődötten, bátran vállaltuk a párharcokat a középpályán is. Aztán a 10. percben óriási helyzetet hagytak ki az oroszok. Magomed Ozdojev lépett ki lesgyanús helyzetben, lövés helyett azonban inkább középre tette a labdát, de Willi Orbán becsúszva blokkolta azt.

Artyom Dzjuba és Willi Orbán párharca Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az első percek lendületesebb játéka után kissé csökkent az iram, de a nedves füvön jól tartotta magát a magyar csapat. A 24. percben Artyom Dzjuba indult meg a magyar kapu felé, Botka Endre a térfél közepén hátulról lerántotta. Ez volt a meccs első sárga lapja. A 26. percben egy beadás után röviden tisztáztak a hazai védők, a labda Willi Orbán elé került, aki 19 méterről lőtt, de nem találta el a kaput. A 31. percben Holender ment el a bal oldalon, beemelte a labdát Gazdagnak, akit Magomed Ozdojev ellökött a tizenhatoson belül, de a játékvezető tizenegyes helyett a lest húzta be Gazdagnál. Válaszként Szmolnyikov futott el a jobbszélen, a középre tett labdájára Daler Kuzjajev robbant be, de szerencsére az orosz támadónak túl magas volt a beadás.

Artyom Dzjuba fejel, a magyar védelem csak nézi a moszkvai Nemzetek Ligája-mérkőzésen Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A magyarok közül a védelemben egyértelműen Szalai Attila nyújtotta a legjobb teljesítményt. Aztán, amikor azt gondoltuk, hogy csendben, 0-0-val lepörög az óra az első félidőben, váratlanul felgyorsultak az események a magyar kapu előtt. A 45. percben jött az oroszok első ziccere. Alekszej Ionov kapott egy átadást, kilépett ziccerben, de lövés helyett gólt akart rúgatni Artyom Dzjubával, azonban Dibusz olvasta a szándékot, és egy szép vetődéssel pont annyira piszkált bele a labdába, hogy az orosz csatár ne tudjon gólt lőni. Meleg pillanat volt, de aztán az angol bíró lefújta az első félidőt.

Dibusz óriási mentése az első félidő végén Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

A második félidő kérdése volt, hogy lesz-e a magyar válogatottnak olyan helyzete, amely gólszerzési lehetőséggel kecsegtet. Az első félidő alapján nem sok ilyenre számíthattunk. A magyar csapat az első 45 percben 45 százalékos labdabirtoklást ért el, amely az utóbbi mérkőzéseken a legalacsonyabb ilyen mutatója volt Marco Rossi csapatának. A szünetben cserélt az olasz szakember: Holender és Gazdag hagyta el a pályát, őket Nagy Ádám és Fiola Attila váltotta.

Az is világos volt, hogy felépített akciókkal nehezen tudunk az oroszok kapuja elé kerülni. Éppen ezért vagy a szabadrúgásokban, vagy a szögletekben bízhattunk. Az 52. percben Kalmár szögletére Sunyin jött ki jó ütemben, és kiöklözte a labdát a mezőnybe. Majd egy előreívelés után újra Sunyin jött ki keményen a kapujából, begyűjtötte a labdát, és közben Szalait is letarolta.

Nem sokkal később nagyon meleg pillanatok alakultak ki a magyar kapu előtt. Az 54. percben egy jobbról belőtt labdát Dzjuba vett át, majd 14 méterről kapura lőtt, a labda megpattant Botkán, Dibusz azonban elképesztő bravúrral kiütötte a bal felső sarokba tartó labdát. Ez volt az oroszok eddigi legnagyobb lehetősége. Egy perccel később Dzjuba készítette le a labdát Ozdojevnek, aki teljesen tisztán lőhetett, de 11 méterről luftot rúgott. Ezzel azonban nem volt még vége a megpróbáltatásainknak. Az 57. percben Zsirkov baloldali beadását Dibusz öklözte ki akrobatikus mozdulattal, a labda azonban Alekszej Jonov elé került, aki egy cselt követően 15 méterről lőtt, de a felső lécet találta el.

Jonov lövése, amely a kapufán csattant Forrás: AFP/Pavel Golovkin

Eléggé egyoldalú volt ekkor a mérkőzés, nagyon nagy nyomást kellett kibírnia a magyar válogatottnak. Az is érezhető volt, hogy az orosz válogatott mindenképpen döntésre akarta vinni a dolgot a második félidőben. Viszont az is biztos volt, hogy a vendéglátók nem tudnak végig ilyen ütemben játszani ellenünk. A 66. percre kissé csendesedett a meccs, aztán egy pillanat alatt alakult ki magyar helyzet: Varga Kevin beadását Nego éles szögből akarta a kapuba lőni, de Zsirkov az utolsó pillanatban közbelépett. Ez volt a második félidő első magyar helyzete.

Itt az oroszok fogják a fejüket egy kihagyott magyar helyzet után Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az oroszok nyomása a meccs negyedórájában mintha kissé csökkent volna, de ebben a sorozatban az utolsó hazai meccsüket játszó piros mezesek mindenképpen otthon akarták tartani a három pontot. Itt már tényleg hősies védekezésre volt szükség. Már csak azért is, mert a magyar védelem egyre jobban fáradt el, így kódolva volt egy esetleges hibalehetőség. De mindig volt valaki, aki közbe tudott lépni, miközben a percek nagyon lassan peregtek.

Marco Rossi jó taktikát eszelt ki az oroszok ellen Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Az utolsó percekben a magyar csapat szinte ki sem tudott jönni a saját kapuja elől. De még mindig csak a 85. percben jártunk. Komoly magyar támadásépítésre itt már tényleg nem lehetett számítani. Csak az volt a kérdés, hogy kibírjuk-e ezeket a pillanatokat és sikerül-e az egy pont megszerzése a legutóbbi világbajnokság egyik negyeddöntőse ellen?

Sikerült! Az oroszok elleni idegenbeli döntetlen remek eredmény, hiszen a két csapat között a meccs előtt meglévő 1 pont különbség nem növekedett - igaz, nem is csökkent. Marco Rossi együttese az NL-ben az utolsó két fordulóban Budapesten fogadja a szerbeket és a törököket.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 4. forduló: Oroszország-Magyarország 0-0
Moszkva, v.: Michael Oliver (angol)
sárga lap: Ozdojev (34.), Kudrjasov (63.), illetve Botka (24.), Fiola (71.), Szalai A. (86.)
Oroszország: Sunyin - Szmolnyikov, Szemjonov, Kudrjasov, Zsirkov (Karavajev, 67.) - Mirancsuk (Bakajev, 55.), Zobnyin, Ozdojev (Szobolev, 81.) - Ionov (Gazinszkij, 67.), Dzjuba, Kuzjajev (Mosztovoj, 55.)
Magyarország: Dibusz - Botka, Orbán, Szalai A. - Nego, Sigér, Kalmár (Schäfer, 76.), Holender (Fiola, a szünetben) - Gazdag (Nagy, a szünetben) - Szalai Á. (Könyves, 83.), Nikolics (Varga, 61.)

A magyarokkal azonos csoportban szereplő török válogatott a második félidőben kétgólos hátrányból felállva mentett pontot a vendég szerb csapat ellen a labdarúgó Nemzetek Ligája negyedik fordulójában. A pontosztozkodással nem változott a helyzet a négyesben: a magyarok a második helyen állnak egy ponttal lemaradva a két éve vb-negyeddöntős oroszoktól, illetve négy ponttal a törökök és öttel a szerbek előtt.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 4. forduló:Törökország-Szerbia 2-2 (0-1)
gól: Calhanoglu (57.), Tufan (76.), illetve Milinkovic-Savic (22.), A. Mitrovic (49., 11-esből)

Mindent egy helyen az Eb-ről