Vágólapra másolva!
Csütörtökön a Bulgária – Magyarország mérkőzéssel párhuzamosan Izland – Románia mérkőzést rendeznek a labdarúgó Eb-pótselejtezők között. A bolgár-magyar meccs győztese az izlandi-román összecsapás nyertesével találkozik az utolsó selejtezőkörben. 

A leglényegesebb, hogy a helyi, speciális szabályoknak megfelelően körülbelül 1000 helyi drukker buzdíthatja Erik Hamrén együttesét,

míg a vendégeket 59 román fanatikus próbálja a budapesti vagy a szófiai kvalifikációig hajszolni (ők Izlandon élnek, ezért mehetnek ki a meccsre).

Ám ahogy az Anglia elleni Nemzetek Ligája-találkozón, úgy a románok ellen is meglesz az a lehetőség, hogy a stadionon kívül is több ezer drukker biztathatja Erik Hamrén együttesét.

Izland nemcsak a hazai pálya előnye miatt bizakodó, hanem azért is, mert amióta az Erik Hamrén – Freyr Alexandersson kettős irányítja a válogatottat, csütörtökön először léphet a legerősebb összeállításában a pályára a nemzeti csapat.

Csütörtökön este ezt a képet biztos nem készítik el az Izland - Románia Eb-pótselejtezőn Forrás: AFP/Khaled Desouki

A szövetségi kapitány a mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatóján megerősítette: egyetlen játékosa sem bajlódik sérüléssel, és egyenlő erők küzdelmére számít.

Hamrén azt is elárulta: a Víkingur legutóbbi bajnokiját kihagyó, rutinos, 37 éves védő, Kári Árnason is rendelkezésre áll majd, valamint azt is hozzátette: az utóbbi évek legidősebb izlandi válogatottja fogadja Romániát, mert a tapasztalat ebben a kiélezett szituációban döntő lehet.

Az izlandi szövetségi kapitány, Erik Hamrén a tapasztalt játékosaiban bízik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Onur Coban

Izland azért is rendkívül bizakodó, mert ha sikerülne legyőznie Romániát, majd Budapesten a magyar, vagy Szófiában a bolgár válogatottat, zsinórban harmadszor vehetne részt nagy nemzetközi tornán.

Arnar Bergmann Gunnlaugsson, a Víkingur korábbi válogatott labdarúgója elárulta: „alig várom, hogy leülhessek a televízió képernyője elé, és szurkolhassak a legerősebb összeállításban pályára lépő válogatottunknak. És az is kedvező, hogy a játékosok többsége már játszott tétmérkőzést az idén, és senki sem bajlódik sérüléssel. Ellenfelünk játékstílusa abszolút fekszik a mieinknek, akik technikailag képzett játékosok, és biztos, hogy sokat birtokolják majd a labdát. Ám az ilyen stílusú riválisok ellen a fegyelmezett, kivárásra épülő játékunk hatékony lehet.

A Morgunbladid honlapja hozzáteszi: a csütörtök esti, Izland – Románia pótselejtezőn debütál a VAR, a videóbíró, amely a rutinos szlovén játékvezető, Damir Skomina és asszisztensei, Jure Praprotnik és Robert Vukan munkáját segíti.

Izland futball-lázban ég a románok elleni Eb-pótselejtező előtt Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A románok mérkőzés előtti COVID-hisztériája is teljesen felesleges volt.

A román lapok hétfőn még arról írtak, hogy a speciális izlandi szabályok miatt a vendéglátók akár ki is babrálhatnak csapatukkal. A bukaresti újságok mindegyike emlékeztetett a Klaksvík-Slovan Bratislava BL-selejtezőre, ahol a szlvoák bajnok nem tudott pályára lépni Feröeren, mert az ottani hatóságok a tesztelés során a pozsonyi csapat tagjai között fertőzöttet találtak. Izlandon a román együttessel ez nem esett meg, nincs tehát akadálya a mérkőzés megrendezésének.