Vágólapra másolva!
A Császár, Franz Beckenbauer magából kikelve üvöltött az öltözőben. Pedig ő nem az edzője volt a csapatnak, hanem az elnöke. Ráadásul olyan elnök, aki a legritkább esetben ment be az öltözőbe mérkőzés után. Pontosan tudta, hogy egy rosszabbul sikerült találkozót követően nem az ő dolga, hogy rendet tegyen ott. Ezúttal azonban szükségét érezte annak, hogy ott legyen és üvöltsön. A játékosok meglepődtek Beckenbauer megjelenésén és kifakadásán. Többek között döbbenten hallgatta a monológot a mindig nagyszájú Steffan Effenberg, a 2021-től az ő akkori pozícióját átvevő Oliver Kahn és a mai sportigazgató Hasan Salihamidzic. Ez az eset ugyanis elég régen, 2001. március 6-án történt. Lyonban, ahol a Bayern csapnivaló produkcióval megalázó 3-0-s vereséget szenvedett. Szerdán Lisszabonban ugyanez a két csapat találkozik egymással a BL elődöntőjében.

Az Olympique Lyon és a Bayern München abban az évben találkozott először a Bajnokok Ligájában. Akkor a legjobb 16 között is négyfős csoportokban zajlottak a küzdelmek, és ennek keretében került össze a két csapat. Münchenben egy dermesztően hideg, késő őszi estén, unalmas találkozón nehezen nyert a bajor alakulat 1-0-ra.

„A Bayern még soha nem játszott ilyen rosszul" –

mondta a csapat egyik sztárja, Giovane Elber. Ám mivel a három pont Münchenben maradt különösebb tragédia nem történt. És a csoport ötödik mérkőzésére úgy utazott Lyonba, hogy ott kiharcolhatja a nyolc közé jutást. Könnyed kis kirándulásra számított mindenki. A meccs előtt a legendás Paul Bocuse éttermében élvezte a kulináris élvezetek világát a csapat, és senkit sem idegesített az elkövetkező 90 perc. A Lyon viszont másképp gondolta, és bohócot csinált a Bayernből. Beckenbauer már a szünetben is igen idegesen mondta:

Franz Beckenbauer (a képen jobbra) 2001-ben megérkezett Lyonba. Nem sokkal később az öltözőben üvöltött Forrás: AFP/Gerard Malie

De a Császárnak végig kellett szenvednie a második félidőt is. Azután rontott be az öltözőbe, és többek között ezeket vágta a minősíthetetlen teljesítményt nyújtó játékosok fejéhez:

Az utóbbi csapat, vagyis a '60-as, '70-es évek játékosaiból álló öregfiúk társulat tagjai ez utóbbi kijelentést kikérték maguknak. „Mi jobbak vagyunk, mint ez a Bayern!" – mondták. Az újságírók sem finomkodtak a véleményükkel.

Arról írtak, hogy Effenberg tanult szakmájában, postásként havi 4300 márkát keresne, ezzel a semmivel meg évi 8 milliót kap.

Az akkori többfrontos támadás használt.

A Bayern a folytatásban összekapta magát, és a hátralévő összes BL-találkozóját megnyerte. Az Arsenal elleni diadallal csoportelső lett, a negyeddöntőben kettős győzelemmel ütötte ki a Manchester Unitedet, az elődöntőben a Real Madridot, és a fináléban legyőzte a Valenciát. 25 évvel azután, hogy Beckenbauer harmadszor vehette át a serleget a Bayern csapatkapitányaként, ismét müncheni játékosok kezébe került az. A Lyon abból a csoportból nem jutott tovább. Harmadik helyen végzett, a második Arsenallal azonos pontszámmal.

Ez a 2000-2001-es párharc volt a kezdet, és ezután még hatszor találkozott abban az évtizedben a két csapat BL-mérkőzésen.

Négyszer szintén a csoportkörben. 2003-ban Lyonban 1-1-et játszottak, Münchenben viszont óriási meglepetésre 2-1-re nyert a francia csapat. A győztes gólt az a Giovane Elber szerezte, aki 2001-ben kulcsembere volt a BL-t nyerő Bayernnek, és akiért rajongtak a müncheni szurkolók. A gólja után Elber elsírta magát. A csoportkört követően azonban sem korábbi, sem akkori csapatát nem kellett siratnia, ugyanis a Lyon elsőként, a Bayern másodikként jutott tovább. A Lyon tovább volt versenyben, mint a Bayern. Utóbbit a nyolcaddöntőben a Real Madrid ütötte ki, előbbi túljutott a Real Sociedadon, majd a későbbi győztes Porto búcsúztatta. Vagyis az addigi Lyon-Bayern párharcok igazi győztese Elber volt, aki mindig jó oldalon harcolt.

Lyoni öröm - 2001-ben a francia csapat 3-0-ra nyert a Bayern München ellen Forrás: AFP/Gerard Malie

Amikor legközelebb találkozott a két csapat a brazil már visszavonult. 2008-ban, szintén a csoportkörben Münchenben 1-1-et játszottak, Lyonban viszont először nyert a Bayern.

A 3-2-es siker alkalmával az a Miroslav Klose szerzett két gólt, aki néhány hete másodedzőként dolgozik a klubnál.

Ezúttal is együtt jutott tovább a két csapat, csak ezúttal a Bayern lett a csoportelső, a Lyon a második. Ennek csak annyi jelentősége lett, hogy a későbbi győztes Barcelona előbb a francia, utána a német csapatot verte ki. Mindkettőt ellentmondást nem tűrő módon.

Ez a hat csoportmeccs csak szolid bemelegítés volt a 2010-es elődöntő előtt. Nem volt izgalmas párharc. A sokkal esélyesebb Bayern simán jutott a döntőbe. Annak ellenére is, hogy az első mérkőzésen Ribéry nem szándékos, de nagyon csúnya mozdulata miatt a 37. perctől 10 emberrel játszott. Mégis nyert 1-0-ra, Robben góljával.

Az olasz Rosetti bíró kiállítja Franck Ribéryt a Bayern München-Lyon Bajnokok Ligája elődöntőben 2010-ben Forrás: ddp images via AFP/Oliver Lang

És akik azt gondolták, hogy az eltiltott Ribéryt nélkülöző bajorok ellen ezzel az eredménnyel esélye lehet a francia gárdának, azokat egy horvát játékos hamar kiábrándította. Ivica Olic már a 25. percben előnyhöz jutatta a Bayernt, jobb lábbal. Aztán még betalált ballal és fejjel, így nyert csapata 3-0-ra idegenben. A Bayern mai játékosai közül Thomas Müller mindkét meccset végig játszotta, míg az akkor 17 éves Alaba és a már említett másodedző, Klose a visszavágón szerepelt csereként.

A Bayern abban az évben viszonylag simán elbukta a döntőt az Inter ellen.

Idén reálisabb esélye van megnyerni a BL-t mint volt 2010-ben. Kb. akkora esélye van, mint 2001-ben volt. De akkor is csak 11-es párbaj után tudta érvényesíteni a papírformát. Ezen a szinten már nehéz esélyekről beszélni. Mert ha papírforma eredmények lettek volna az elmúlt napokban, akkor a Juventus, vagy a Manchester City lenne a Bayern ellenfele. A Lyon rövid idő alatt kétszer tett csodát. Miért ne tehetne harmadszor is?