Vajon a BL meglepetéscsapata le tudja-e győzni a legyőzhetetlent?

Memphis Depay Moussa Dembelé Olympique Lyon
Lyon's Dutch forward Memphis Depay (C) is congratuled by teamate Lyon's French forward Moussa Dembele (R) after scoring a goal celebrates after scoring a goal during the French L1 football match between Olympique Lyonnais (OL) and Angers SCO on August 16, 2019 at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Decines-Charpieu, central-eastern France. (Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP)
Vágólapra másolva!
Sokak szerint csak a különbség a kérdés a Bajnokok Ligája második elődöntőjében. Szerdán a verhetetlennek tűnő Bayern München az Olympique Lyon csapatával játszik a lisszaboni José Alvalade Stadionban.

Ha a papírformát nézzük, nem csak a Lyon elleni kiütéses sikert, de a végső győzelemért járó trófeát is oda lehetne adni a Bayern Münchennek. Hansi Flick csapata eddig mind a kilenc mérkőzését megnyerte a - selejtezőkkel együtt - immáron 14 hónapja tartó BL-szezonban. Tette ezt úgy, hogy ezeken 39 alkalommal tudott a kapuba találni, ami több mint négy rúgott gólt jelent mérkőzésenként.

Vajon a Lyon meg tudja-e állítani Robert Lewandowskit? Forrás: AFP/Manu Fernandez

Legutóbb a Barcelona tapasztalhatta meg a bajorok támadósorának félelmetes erejét. A válságban lévő katalánok a negyeddöntőben 8-2-es csapást voltak kénytelenek kiállni. A katalánok problémáinak volumenéhez ugyan nem hasonlítható az, ahogyan szűk egy éve kinézett a Bayern.

Niko Kovac irányítása alatt sokáig csak szenvedett az együttes. Amikor november 3-án közvetlenül egy Frankfurt elleni 5-1-es vereség után kirúgták a horvát szakembert, senki nem gondolhatta, hogy megfogják az isten lábát. Márpedig pontosan ez történt. Hansi Flicknek novemberről decemberre fordulva még becsúszott két vereség a Bundesligában, viszont azóta valósággal szárnyal vele a német rekordbajnok.

A Bayern 28 mérkőzés óta veretlen, ebben a szériában a február 9-i, Lipcse elleni 0-0 kivételével az összes meccsét megnyerte az együttes.

Nem véletlen, hogy az eleinte csak ideigelenesen kinevezett Flicket április 3-án, a koronavírus-járvány miatti hosszú szünetben megerősítette pozíciójában az elnökség. A korábban a német válogatottban Joachim Löw másodedzőjeként 2014-ben világbajnoki címet nyerő szakember rendet tett a bajor csapatnál.

Hansi Flick mindenkiből kihozza a legjobbat Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Az 55 éves vezetőedző már-már a Carlo Ancelottira jellemző csendes vezetés elvével egységet kovácsolt az egyéniségek között, Thomas Müllerből 30 éves korára - némi túlzással - ő faragott futballistát, megalkuvást nem tűrő támadótaktikát dolgozott ki, és még a világ legjobb támadóját is magáénak tudhatja.

Robert Lewandowski a 2019-20-as szezonban eddig 45 mérkőzésen 54 gólt szerzett.

Ilyen mutatókra az elmúlt évtizedben csupán két játékos, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo voltak képesek. A lengyelnek minden esélye megvan rá, hogy megdöntse a portugál legenda BL-rekordját. A 2013-14-es kiírásban 17 góllal lett gólkirály, ettől mindössze hárommal van lemaradva. Ha sikerrel veszik a Lyon elleni elődöntőt, akkor két lehetősége is lesz góljai számának gyarapítására.

Azonban ehhez a franciáknak is lesz egy-két szava! Ahogy a Bayern, úgy a Lyon is túl van egy edzőváltáson minden idők leghosszabb idényében. A Sylvinhóval való botladozást már októberben megunta a legjobb négy közé 2010 után másodszor bejutó klub vezetősége. Amikor Rudi García október 14-én átvette a csapatot, a 14. helyen álltak a Ligue 1-ben, így az átlagnál jobban megérintette őket, hogy a pandémia miatt a bajnokságot 28 forduló után lezártnak tekintették.

Memphis Depay (középen) és Moussa Demelé párosa a Bayernnek is okozhat pár kellemetlen pillanatot Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Lyon a hetedik helyen állt ekkor, így csak abban az esetben indulhatnak a BL - amúgy szürreális módon már zajló - új kiírásában, ha megnyerik a még be nem fejezett sorozatot.

Ehhez a világ két legjobb csapatát kellene négy napon belül legyőzniük.

A franciák a Juventus kiejtése után a Manchester City-t is búcsúztatni tudták az augusztusi minitornán. Ha erre a sorra fel tudnák fűzni a Bayernt, majd a PSG-t is, az a modern futball legnagyobb csodája lenne.

Ez a City ellen két gólt szerző Moussa Dembelén és a csapat vezérén, Memphis Depay-on nem fog múlni, akik a védelemhez hasonlóan kiváló formában várhatják a szerda este 21:00-kor kezdődő összecsapást. Nagy kérdés, ez elég lesz-e egyáltalán ahhoz, hogy szoros mérkőzést tudjanak játszani a Bayernnel, vagy ők is beleszaladnak egy nagy pofonba.

Ha sikerülne a csoda, akkor a BL történetében nyolcadik alkalommal játszhatná két azonos országból érkező csapat a döntőt. Két francia klub még soha nem vívta meg egymással az európai klubfutball legfontosabb mérkőzését.