A Bayern München lesz Neymarék ellenfele a Bajnokok Ligája döntőjében

fbl Horizontal
Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski (3rdR) celebrates with teammates after scoring his team's third goal during the UEFA Champions League semi-final football match between Lyon and Bayern Munich at the Jose Alvalade stadium in Lisbon on August 19, 2020. (Photo by Miguel A. Lopes / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bayern München az első félidőben két gólt szerző Serge Gnabry vezérletével 3-0-ra legyőzte az Olympique Lyont a Bajnokok Ligája egymeccses lisszaboni elődöntőjében, és bejutott a sorozat fináléjába, ahol a Paris Saint-Germain lesz a német csapat ellenfele. A Bayern edzője, Hansi Flick is megdöntött egy BL-rekordot. A döntőt augusztus 23-án, vasárnap 21 órától rendezik Lisszabonban.  

Az FC Barcelona elleni 8-2-es győzelemmel a Bayern München egyértelműen a BL idei kiírásának legnagyobb favoritja lett, amelyik a papíron leggyengébb csapat, az Olympique Lyon ellen készülhetett bejutni a döntőbe – ahol már várt rájuk (vagy a Lyonra) a Paris Saint-Germain.

Hansi Flick, akinek nem szokása drasztikusan változtatni a kezdőcsapatán, ezúttal sem húzott váratlant, ugyanazt a 11-et küldte fel a pályára, amelyik ízekre szedte a Barcelonát.

A másik oldalon, a Manchester City elleni, sokak által csodaként elkönyvelt, de vitán felül megérdemelt győzelem után Rudi García sem változtatott, ő is maradt a győztes csapatnál:

Az azért várható volt, hogy a Bayern nem fog ismét a Barca ellen látott támadásba kezdeni a katalánoknál sokkal masszívabb csapat benyomását keltő Lyon ellen, az viszont meglepő volt, hogy inkább francia helyzetekkel indult a találkozó, méghozzá nem is kicsikkel. Előbb Alabának kellett tökéletes ütemben becsúsznia Gnaly Cornet beadásába, amiből könnyen gólpassz lehetett volna, majd szép cselek után Ekambi találta el a bal kapufát.

A Bayern München azonban az a csapat, amelyik kegyetlenül megbünteti a kihagyott lehetőségeket, és a legkisebb hibákat is, és ez most is így történt: a 18. percben Serge Gnabry cselezte be magát középre, és a tizenhatos vonaláról hatalmas gólt rúgott.

Ez volt a 10. mérkőzésen a Bayern 40. gólja az idei kiírásban, ami négy gólos mérkőzésenkénti átlagot jelent!

A legtöbb gólt szerző csapatok a BL történetében:

A gól után állandósult a Bayern mezőnyfölénye, ami negyedóra után újabb gólt eredményezett, amiben megint Gnabry játszotta a főszerepet. A német válogatott szélső szerzett labdát, majd miután a beadást követően Robert Lewandowski nem tudta a kapuba gyötörni a labdát, ő eszmélt a leggyorsabban.

Percekkel később Gnabry tekerése csak centikkel ment a jobb kapufa mellé, nagyon közel járt a támadó, hogy húsz percen belül mesterhármast érjen el. Már így is csak a 14 gólos csapattárs, Robert Lewandowski, valamint a Red Bull Salzburg és a Borussia Dortmund színeiben 10 gólig jutó Erling Haaland volt előtte.

A második félidőt nem kezdte az első 45 percben látott fordulatszámon a Bayern, talán máris a döntőre kezdtek tartalékolni, így a játékrész első helyzete a Lyon előtt adódott, Manuel Neuernek egy szöglet után Marcelo fejesét kellett védenie. Rudi García nem adta föl, a 60. percben Mamphis Depay helyére beküldte a Manchester City ellen két gólt lövő Moussa Dembélét, igaz a következő nagy helyzetet nem ő, hanem Ekambi hagyta ki, aki nem tudta ellőni a labdát a remekül kimozduló Neuer mellett.

Hansi Flick is érezte, hogy kell a friss erő a csapatába, a 65. percben így Ivan Perisic helyére Kingsley Comant küldte a pályára. Lyoni oldalon nem lehetett panasz a küzdeni tudásra, de a 70. percben talán már nem véletlenül küldte pályára Rudy García minden idők legfiatalabb BL-elődöntős játékosát, Rayan Cherkit, aki hétfőn ünnepelte a 17. születésnapját.

A 80. percben a cseréként beálló Philippe Coutinho közel járt hozzá, hogy a negyeddöntő után megint betaláljon, de miután Goretzka belepiszkált a felé szálló labdába, az már lesen találta. A hajrára a Bayern jóvoltából nőtt a pályára lépő francia játékosok száma: a tíz évet a Lyonban futballozó Corentin Tolisso mellett a sérülésből visszatérő világbajnok, Benjamin Pavard is beállt. Az utolsó perceket a Lyon térfelén töltötte a Bayern, és a 88. percben Robert Lewandowski is megszerezte menetrendszerű gólját.

A lengyel csatár sorozatban a 9. BL-meccsén talált be, idén ez volt a 15. gólja, azaz már csak két találatra van Cristiano Ronaldo 17 gólos idényrekordjától.

Győzelmével a Bayern München a 11. BEK-, illetve BL-döntőjére készülhet, melyek közül eddig ötöt tudott megnyerni.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő:
Bayern München–Olympique Lyon 3-0 (2-0)
gólszerzők: S. Gnabry 18., 33., Lewandowski 88.
Lisszabon, José Alvalade Stadion (zárt kapus)

A Bayern München bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Paris Saint-Germain lesz az ellenfele augusztus 23-án, vasárnap 21 órától.