Gyűjtőfogházba rakja játékosait a Real Madrid

Real Madrid
Real Madrid's Spanish defender Sergio Ramos (2L) looks backwards as he celebrates his goal with teammates during the Spanish League football match between Real Madrid CF and SD Eibar at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas, on the outskirts of Madrid, on June 14, 2020. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Három posztra tíz játékos jut a Real Madrid támadósorában. Ez egyszerre lehet nagyon kényelmes, és okozhat fejtörést Zinédine Zidane-nak, a csapatot immáron több mint 200 mérkőzésen irányító vezetőedzőnek. Az igencsak kényes helyzet kapcsán megnéztük, mi várhat az érintett futballistákra a szezon hátralévő részében, illetve mennyiben befolyásolhatják szerepüket a lehetséges nyári sztárigazolások.

Karim Benzema

Cristiano Ronaldo távozása óta - Sergio Ramos mellett - a francia támadó lett a madridiak vezére. Csapata messze legeredményesebb játékosa, egyedül ő bír két számjegyű gólmennyiséggel az idei bajnoki szezonban. Kirobbanthatatlan helye van a kezdőben, köszönhetően rendkívül hasznos csapatmunkájának is.

Karim Benzema a csapat egyik vezére és legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Benzema a 9-es pozíciójából kimozdulva sokat segít a támadásépítésben, igaz ennek sokszor a befejezések látják kárát. Mióta nincs Ronaldo, aki a kilépő francia helyére rendre fantasztikusan érkezett a kapu elé és fejezte be góllal a támadásokat, visszaesett a csapat eredményessége. Mégis, a 32 éves támadó jó formája elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy visszaszerezzék a Barcelonától a bajnoki címet.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆☆☆
Megy/marad a nyáron (tipp): MARAD

Gareth Bale

A walesi szélsőt számos kritika érte az elmúlt bő másfél évben, hogy már nem elég fontos számára a Real Madrid. Ezt arra alapozta a nemzetközi sajtó, hogy egy rendkívül szerencsétlenül elsült interjúban a walesi válogatottban való szereplése mellett legújabb hobbiját, a golfozást is előrébb rangsorolta klubjánál.

Számos sérülésen túl van, mégis rengeteg fontos pillanata volt a csapatnál eltöltött hat év során: 2014-ben ő szerezte a győztes gólt az Atlético Madrid elleni BL-döntő hosszabbításában és a Barcelona elleni kupadöntőben is, valamint ki ne emlékezne a Liverpool elleni szenzációs ollózására a kijevi fináléból.

Mégis, a formája már nem a régi, ezt kár lenne tagadni. Florentino Pérez 2013-ban azzal a céllal szerződtette őt, hogy Cristiano Ronaldo utódja legyen, ezzel kapcsolatban nem sikerült beváltania az elnök reményeit. Már az is csoda volt, hogy tavaly nyáron nem igazolt sehova, ennek magas fizetése lehetett a fő oka.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆
Megy/marad a nyáron: MEGY

Eden Hazard

Hosszú sérülése miatt olyan, mintha most került volna Madridba. Ősszel, mire formába lendült, megsérült a Paris Saint-Germain elleni BL-csoportmeccsen, ennek köszönhetőek gyenge statisztikai mutatói (16 pályára lépés, egy gól). Ne feledjük, a horvát aranylabdás Luka Modricnak sem kezdődött jobban madridi pályafutása, mielőtt a klub korszakos zsenijévé nőtte ki magát.

Ha valakinek, a Chelsea-től 100 millió euróért szerződtetett 29 éves belgának jól jött a koronavírus-járvány miatti felfordulás a versenynaptárban. Az egyértelmű, hogy Zidane alapemberként tekint rá - az Eibar elleni mérkőzésen bizonyította, miért -, így mérkőzésről mérkőzésre visszanyerheti formáját a szezonban. Majd a 2021-es Európa-bajnokságon ereje teljében vezetheti a belga válogatottat története első Eb-győzelmére.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆☆☆
Megy/marad a nyáron: MARAD

Eden Hazard szépen lassan visszanyeri teljesítményét hosszú sérülése után Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Marco Asensio

Még mindig csak 24 éves, mégis egy örökkévalóságnak tűnik, mióta ott van a Realnál. Fantasztikus tehetségéről sokat elmond, hogy már 21 éves korára a klubvilágbajnokságot leszámítva minden versenysorozatban gólt szerzett: a bajnokság, a kupa és a BL mellett betalált az európai és a spanyol szuperkupa döntőiben is.

A felkészülési időszakban elszenvedett súlyos térdsérülése után az orvosok azt mondták, kilenc hónapig nem játszhat. Ez egy tökéletes diagnózis volt a szakemberek részéről. Asensio eddig egy percet sem futballozott a 2019-20-as idényben, Hazard mellett neki is jól jött ez a plusz három hónap. A spanyol szélső ereje teljében várja, hogy megkapja Zidane-tól a lehetőséget a következő egy hónapban.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆☆
Megy/marad a nyáron: MARAD

Saját nevelésű játékosként sem biztos Lucas Vázquez helye a jövő Realjában Forrás: NurPhoto via AFP/Raddad Jebarah/NurPhoto/Raddad Jebarah

Lucas Vázquez

Ronaldo távozása óta indokolatlanul sokat volt a pályán, főként Julen Lopetegui és Santiago Solari foglalkoztatta túl a szélsőt. Hazard felépülésével és a két fiatal brazil, Rodrygo illetve Vinícius Junior folyamatos fejlődésével nem biztos, hogy a klub 28 éves, saját nevelésű játékosának helye van a jövő Realjában.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆
Megy/marad a nyáron: MEGY

Rodrygo

Félelmetes, ahogyan az ősszel egyik pillanatról a másikra berobbant a csapatba. Tehetségéről mindent elárul, hogy csak Raúl González volt képes nála fiatalabban mesterhármast elérni a Bajnokok Ligájában. Novemberben a Galatasaray ellen 18 évesen és 301 naposan vette ki a részét csapata 6-0-s sikeréből. A törököknek lőtt első gólja volt az első, amit egy 2000 után született futballista rúgott a BL-ben.

Zidane az Eibar ellen – Benzema és Hazard mellett – vele kezdett a támadósorban, és ahogy eddig szinte mindig, a szélről indulva kellett megbontania az ellenfél védelmét. Sebességének köszönhetően ez nem okoz nehézséget neki, mi mégis úgy gondoljuk, hogy hosszú távon inkább a 9-es pozíció lehet az övé Madridban.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆☆☆
Megy/marad a nyáron: MARAD

Vinícius Jr.

Rodrygóhoz hasonlóan benne is hatalmas potenciál van. Solarinál kirobbanthatatlan volt a kezdőből egy éve január-február környékén, pedig akkor még csak 18 éves volt. Abban az enyhén szólva is válságban lévő Realban minden mérkőzésen lendületet tudott vinni a csapat nem túl jól működő játékába – egészen amíg meg nem sérült.

Visszatérése után látszik a szándék Zidane-on is, hogy be szeretné építeni a kezdőbe, és - honfitársához, Rodrygóhoz hasonlóan - hosszú távon fontos szerepet szán neki is. Amint leküzdi azt a tulajdonságát, hogy túlzottan is kapkodóan próbál meg cselezni, nem lesz nála jobb játékos e tekintetben. A bizalom és a kemény munka pár éven belül fog csak beérni, de bőven van ideje a még mindig 20 évnél fiatalabb tehetségnek.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆☆☆
Megy/marad a nyáron: MARAD

Vinícius Jr. néha még túlvállalja magát, de már azt is megmutatta, mekkora klasszis lehet belőle Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Luka Jovic

Óriási reményekkel érkezett 2019 nyarán egy parádésan sikerült frankfurti idény után. A 22 éves szerb támadó 27 gólt rúgott az előző szezonban, így Florentino Pérez nem sajnált érte kifizetni 60 millió eurót sem. A pletykák szerint Zidane úgy kezdte meg második ciklusát a Real kispadján, hogy teljesen szabad kezet kap az átigazolások terén is. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy Jovic mégsem a francia edző kérésére érkezett a spanyol fővárosba.

Az „alapos gyanú" hátterében az a tény áll, hogy alig kapott lehetőséget a Zidane egyik kedvencének számító Benzema helyén. Amikor pedig lehetőséget kapott, nüanszok hiányoztak neki az áttöréshez: kiváló fejjátékát bemutatva egyszer a kapufát találta el, egyszer pedig lesről bólintott az ellenfél kapujába.

Ha ez nem lenne elég, a szerb az egyetlen, aki képes volt megsérülni a karanténidőszak alatt. A vizsgálat sarokcsonttörést mutatott nála, aminek következtében egészen biztosan kéthetes kihagyás vár rá. Ez olyan behozhatatlan lemaradást okozhat a számára a többiekkel szemben, ami arra sarkallhatja a klubot, hogy a nyáron megváljon tőle. A hírek szerint a Milan már be is jelentkezett érte, az olaszok Zlatan Ibrahimovic helyére nézték ki őt.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆
Megy/marad a nyáron: MEGY

Luka Jovic nem tudott beilleszkedni a csapatba Forrás: AFP/Jose Jordan

Brahim Díaz

Málagában született, mégis előbb lépett pályára felnőtt mérkőzésen a Premier League-ben, mint a La Ligában. Ez annak köszönhető, hogy 16 évesen 200 ezer fontot fizetett érte a Manchester City. Hatalmas tehetségnek tartották már nagyon korán, és még mindig nagyon fiatal. A Real 17 millió eurót adott érte másfél éve, ez is mutatja, mekkora potenciál rejlik a 20 éves spanyolban. Mi mégis – Martin Ödegaard példáján felbuzdulva – kölcsönadnánk őt egy-két szezon erejéig, mert nem látjuk, mostanában hogyan kerülhetne stabilan a kezdőbe.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆
Megy/marad a nyáron: MARAD/kölcsönadni

Mariano Díaz

A márciusi, Barcelona elleni 2-0-s győzelem hőse alig egy percet töltött a pályán a bajnokság idei szezonjában, mielőtt góljával a 92. percben bebiztosította volna a madridi győzelmet. Így nyugodtan nevezhetjük "kifutott eredménynek" azt a gólt - ha valami indokolt, akkor az az ő távozása. A Lyonban a 2017-18-as idényben bizonyította, hogy igenis jó futballista, ha megkapja a lehetőséget, de az látszik, hogy a Realban nem fog tudni maradandót alkotni. Mivel már 26 éves, az ő érdeke is, hogy váltson.

Mennyire fontos a csapatnak: ☆☆
Megy/marad a nyáron: MEGY

Kik jöhetnek a nyáron?

Ha következetesek szeretnénk maradni, akkor Karim Benzema, Eden Hazard, Marco Asensio, Rodrygo és Vinícius Jr. mellé keresünk egy vagy két olyan játékost, akik - amellett, hogy a felsoroltakhoz hasonlóan kitűnő futballisták - egy nagyobb gólmennyiséget is bele tudnak tenni a közösbe.

Az első és legfontosabb jelöltünk Kylian Mbappé.

Sok új dolgot róla nem tudunk elmondani: még mindig csak 21 éves, de már a világ egyik legjobbjaként tartják számon. A PSG sztárja élvezi szülővárosában a népszerűséget, és kiváló formát mutat, a franciáknak alapesetben eszük ágában nem lenne megválni a 2020-as évek egyik legnagyobb ígéretéről.

A Transfermarkt 180 millió euróra teszi az értékét, ebből a járvány miatt engedhet valamennyit a PSG, ha Mbappé igent mond Zidane csábítására. Márpedig ki más kedvéért hagyná ott a biztos pontot jelentő francia fővárost a fiatal világbajnok, ha nem minden idők egyik legjobbjának hívó szavára, aki ráadásul még a honfitársa is.

Erling Haaland és Jadon Sancho "csomagban" érkezhetnek Dortmundból Madridba Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/R7043

A Borussia Dortmund csapatáé jelenleg az egyik legizgalmasabb projekt a labdarúgás világában. A németek olyan tehetségeket tudhatnak magukénak, mint Jadon Sancho vagy Erling Haaland. Ha sikerülne együtt tartani a csapat magját, akkor egy-két éven belül a BL-győzelem sem lenne elérhetetlen a számukra. A Real Madrid és a többi rivális viszont már ezen a nyáron azon lesz, hogy megszerezzék ezeket a fiatalokat.

Ronaldo és Messi árnyékában Robert Lewandowski talán nem örvend akkora elismerésnek, mint amekkorát megérdemelne.

A Dortmund korábbi, a Bayern München jelenlegi támadója a még futó Bundesliga-szezonban megdöntötte saját korábbi, 30 gólos egyéni rekordját. A nyáron 32. születésnapját ünneplő lengyel már a harmadik helyen van a Bundesliga történetének legjobb gólszerzői között.

Mivel Gerd Müller rekordja még több mint 130 találatra van tőle, ezért az első hely már nagyjából elérhetetlen számára. Könnyen lehet, hogy ez váltásra sarkallja a BL-trófeával még nem rendelkező futballistát. Formája és fizikuma alapján három-négy jó év még simán lehet benne, ami alkalmassá teszi arra, hogy Madridban töltse pályafutása utolsó szakaszát.

Raheem Sterling (balra) és Sergio Agüero a Manchester City BL-kizárása miatt új csapat után nézhetnek Forrás: AFP/Oli Scarff

Ugyanezek a dolgok elmondhatóak Sergio Agüeróról, aki Lewandowskihoz hasonlóan 32 éves, és Alan Shearertől nagyobb lemaradásban van (260-180) a Premier League góllövőlistáján, valamint szintén BL-győzelem nélkül áll. A Manchester City pont a Reallal játszik nyolcaddöntőt ebben az idényben, és vezet 2-1-re az első mérkőzés után.

Mivel a City-t kizárták a Bajnokok Ligája következő szezonjából, ezért, ha nem ejtik ki a spanyolokat és nyerik meg augusztusban a trófeát, az Agüero mellett könnyen távozásra sarkallhatja Raheem Sterlinget is.

A 25 éves szélső tökéletes korban van, értékét 128 millió euróra becsülik.

A hírek szerint Pérez pont érte és Mbappé iránt érdeklődött a legaktívabban az elmúlt időszakban - kiváló igazolás lenne az angol is.

Az átalakulófélben lévő Real Madrid a csapatban lévő tíz támadó mellett számos fiatal kölcsönjátékossal rendelkezik. Mégsem lehet azt mondani, hogy ne állna egy rendkívül izgalmas átigazolási szezon előtt. Florentino Pérezt még a folyamatban lévő stadionfelújítás költségei és a koronavírus-járvány miatti várható gazdasági visszaesés sem akadályozhatja meg abban, hogy tovább erősítse a madridiak keretét.