Szinte kilátástalan helyzetbe került a BL-ben Zidane és a Real Madrid

fbl Horizontal
Real Madrid's Spanish defender Sergio Ramos reacts during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 26, 2020. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Lezárult a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első köre, az utolsó két párharcban ráadásul szerdán este két meglepetés is történt: a Manchester City a Santiago Bernabéu stadionban győzte le a Real Madridot, az Olympique Lyon pedig hazai környezetben verte meg az előzetesen jóval esélyesebbnek vélt Juventust. Habár a visszavágón még fordíthatnak a vesztes csapatok, Pep Guardiola és Rudi Garcia alakulata kedvező helyzetből várhatja a három hét múlva esedékes visszavágót. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai.

- kezdte értékelését a City menedzsere, Pep Guardiola. "Győzni jöttünk Madridba, amely a meccs képét nézve végül megérdemelten sikerült.

Jól futballoztunk, de ez még csak az első meccs volt, egy percig sem hihetjük azt, hogy megvan a továbbjutás, mert ha egy csapat képes még ilyen helyzetből is fordítani, az a Real Madrid.

Ettől függetlenül persze ez egy tökéletes eredmény a számunkra,

hiszen az előző két kiírásban a kiesésünk alkalmával idegenben nem tudtunk gólt szerezni"

- utalt Guardiola a Liverpool (2018) és a Tottenham (2019) elleni találkozókra a katalán mester, aki kitért Laporte sérülésére is, akit le kellett cserélni.

Pep Guardiola (j) és Zinédine Zidane taktikai harcából ezúttal a katalán mester jött ki győztesen Forrás: AFP/Javier Soriano

"Sajnos ez egy ilyen szezon a számunkra, valakivel mindig történik valami. De az Aymeric helyére becserélt

Fernandinho szenzációsan játszott, ahogyan a másik belső hátvédünk, Nicolás Otamendi is.

Laporte remélhetőleg felépül a visszavágóra, amelyen elvileg már John Stones is bevethető lesz hátul, úgyhogy meg kell oldanunk a feladatot " - zárta gondolatait Guardiola.

A hazaiak mestere, Zinédine Zidane érthetően csalódottan nyilatkozott. "Természetesen nem vagyok boldog, hiszen összességében jól játszottunk, de volt egy tízperces rövidzárlat, ami sajnos nagyon megbosszulta magát.

még ha pokolian nehéz feladat is lesz."

Kevin De Bruyne (j) góllal és gólpasszal vette ki a részét a ManCity győzelméből Forrás: AFP/Javier Soriano

A meccs emberének - teljesen jogosan - a győztes gólt szerző, és gólpasszt is kiosztó Kevin de Bruyne-ét választották. "Egy idegenbeli győzelem mindig remek kezdés egy oda-visszavágós párharcban, főleg egy olyan csapat ellen, mint a Real Madrid. Főleg a második félidőben játszottunk jól, a hazai gól előtt megvoltak a lehetőségeink, hogy megszerezzük a vezetést.

De a hátrányban sem estünk össze, sőt, nagyszerűen reagáltunk a helyzetre, és bár voltak nehéz pillanatok, összességében megérdemeltük ezt a sikert."

A belga középpályás szavait támasztja alá a helyzetek minőségét vizsgáló xG mutató is, amely alapján a City közelebb állt a 3-1-es győzelemhez.

A helyzetek alapján a City akár nagyobb különbségű győzelmet is arathatott volna a Santiago Bernabéu stadionban Forrás: https://twitter.com/CrabStats

A hazaiak középpályása, Casemiro így értékelt. "Annak ellenére, hogy nehéz helyzetbe kerültünk, nem lefutott még ez a párharc.

Rengeteg munka áll előttünk, de mi a Real Madrid vagyunk, képesnek érzem magunkat a fordításra és a továbbjutásra."

Szavazzon!

Lehet esélye a Real Madridnak a párharc megfordítására?

Végül jöjjenek Gabriel Jesús, a manchesteriek egyenlítő gólját szerző támadó szavai. "Emlékszem, amikor még a Palmeriasban játszottam Brazíliában, akkor is több szerepben kellett futballoznom akár egy mérkőzésen belül is. Most is ez volt a helyzet,

ha kellett védekeztem, ha kellett szélsőt, ha pedig a helyzet úgy kívánta, csatárt játszottam.

Azért vagyok a pályán, hogy góllal, gólokkal segítsem a csapatomat, boldog vagyok, hogy ezúttal ez sikerült."

Ha nem lenne elég, hogy a Real hazai pályán került hátrányba a párharcban, a meccs hajrájában Sergio Ramost is elveszítette, aki Gabriel Jesússal szabálytalankodott utolsó emberként.

Így a sérült Eden Hazard és Marco Asensio játéka mellett a csapat kapitányára sem számíthatnak a madridiak,

finoman szólva, nem lesz egyszerű helyzetük a visszavágón.

A több kulcsemberét is nélkülőző Olympique Lyon ellen egyértelműen a Juventus számított a párharc toronymagas esélyesének - ehhez képest az első meccsen Franciaországban Lucas Tousart góljával az OL nyert, és várhatja kedvező helyzetből a torinói mérkőzést.

- fogalmazott a gólszerző. "Az első félidőben hihetetlenül játszottunk, kár, hogy nem tudunk minden meccsen így futballozni. Boldog vagyok, ahogyan a klubnál mindenki az, legyen szó játékosról, edzőről, vezetőről, vagy éppen szurkolóról egyaránt.

A második játékrészben az eredmény megtartása volt a fő célunk, ennek ellenére akár még több gólt szerezhettünk volna, megvoltak hozzá a helyzeteink.

Remélhetőleg a visszavágón is meglesznek, és akkor nagy bravúrt érhetünk el".

Houssem Aouar pózol a meccs emberének járó trófeával Forrás: uefa.com

A meccs emberének a remekül futballozó és gólpasszt jegyző Houssem Aouart választották. "Nagyon örülök, hogy engem láttak a találkozó legjobbjának, de a győzelmünknek még inkább.

Hogy ez volt-e a legszebb BL-este ezen a pályán? Nem tudom, erről a szurkolókat kellene megkérdezni.

Mindenesetre nagy meglepetést okoztunk, de cseppet sem érdemtelenül. Működött a taktikánk, szinte végig az történt a pályán, amit előzetesen elterveztünk, Torinóban is hasonló teljesítményre lesz szükség, és akkor még nagyobb sikert okozhatunk magunknak és a drukkereknek."

A hazaiak mestere, Rudi Garcia is boldogan nyilatkozott a találkozót követően.

A második 45 percben nagyon magunkra húztuk a Juventust, ráadásul több eladott labdával nehezítettük a saját helyzetünket, amikor pedig a hajrában egy negyedik támadót is beküldtek a vendégek, voltak nehéz pillanataink, csak a védekezésre és az előny megtartására koncentráltunk.

Kulcsfontosságú lehet, hogy kapott gól nélkül zártuk a találkozót, amiatt viszont kicsit bosszús vagyok, hogy nem tudtunk még egy gólt lőni, holott a lehetőségeink megvoltak hozzá."

Rudi Garciának megvolt az oka a mosolygásra, csapata, az Olympique Lyon legyőzte a Juventust Forrás: AFP/Olga Maltseva

A vendégek mestere, Maurizio Sarri éles kritikát fogalmazott meg saját csapatával szemben.

"Amit ezen a meccsen mutattunk, az a Bajnokok Ligájában nem elég.

Az első félidőben túl lassan játszottunk, hiába kértem, hogy próbáljunk gyorsabb támadásokat vezetni, nem sikerült. Balszerencsés, hogy pont akkor kaptuk a gólt, amikor Matthijs de Ligtet ápolták, nagyon hiányzott a védelemből, de ilyen a futball.

A Juventus védője, Leonardo Bonucci sem volt boldog a lefújás után. "Saját magunknak nehezítettük meg a mérkőzést, hiszen az első félidőben nagyon távol helyezkedtünk a Lyon játékosaitól, így rendre lemaradtunk róluk, pedig előzetesen nem ezt beszéltük meg.

A Juventus csapatkapitánya, Leonardo Bonucci érthetően csalódott volt a lefújás után, de emlékeztetett, az előző szezonban ennél nehezebb helyzetből jutottak tovább a torinóiak Forrás: AFP/Franck Fife

Nem tudom, mi okozta ezt a hibát, meccs előtt semmi előjele nem volt, de ezen változtatnunk kell, mert még egy ilyen mérkőzést nem engedhetünk meg magunknak.

A második félidőben már jobban játszottunk, megvoltak a helyzeteink is, de csak erőlködtünk a kapu előtt, semmi nem akart összejönni. Ettől függetlenül nem történt tragédia,

Az olasz hátvéd igazat szólt, tavaly a Juve a nyolcaddöntő első meccsén 2-0-ra kapott ki a Wanda Metropolitánóban, a visszavágón viszont hazai környezetben 3-0-ra nyert az Atlético Madrid ellen, és 3-2-es összesítéssel lépett a legjobb nyolc közé.

Szavazzon!

Egyszerű a kérdés, az első meccs alapján ki jut tovább a párharcból?

Hosszabbítás

Végül megszokott módon jöjjenek a játéknap statisztikai érdekességei:

  • Karim Benzema 100. BL-meccsén lépett pályára a Real Madrid mezében - apró szépséghiba, hogy a centenárium vereséggel párosult
  • Pep Guardiola 28. győzelmét aratta a BL egyenes kieséses szakaszában, ezzel megelőzte az örökranglistán élen álló, 27-szer diadalmaskodó Carlo Ancelotti, José Mourinho, Sir Alex Fergusson triót
  • A katalán mester mindössze a második edző, aki két Bajnokok Ligája-meccsen is győzelmet ünnepelhetett a Real otthonában, ráadásul az első, akinek ez két különböző csapattal (Barcelona, City) is sikerült - Ottmar Hitzfeld a Bayernnel nyert kétszer Madridban
  • A ManCity mindössze a második csapat, amely azok után győzte le a BL-ben Real Madridot a Santiago Bernabéu stadionban, hogy hátrányba került - korábban ez a bravúr csak az AC Milánnak sikerült még a 2009-es szezon csoportkörében
  • Sergio Ramos a negyedik piros lapját kapta a BL-ben, ezzel holtversenyben első a szintén négyszer kiállított Zlatan Ibrahimoviccsal és Edgar Davidsszal
  • A Real csapatkapitánya egy pozitív rekordot is megdöntött: 124-szer volt kezdő a BL-ben, ezzel az eddig első Gigi Buffont (123) előzte meg
  • Kevin de Bruyne minden sorozatot figyelembe véve 50. gólját szerezte a Manchester City mezében, a Bajnokok Ligájában ráadásul első meccse volt a szerdai, ahol a gólja mellett egy asszisztot is kiosztott
  • Houssem Aourar a Lyon legutóbb 5 góljából háromban is főszerepet vállalt (1 gól, 2 gólpassz)

A párharcok visszavágóját március 17-én, kedden rendezik.